Ihmiset muuttuvat, elokuvat niiden mukana – naisista ja supersankarielokuvista

xmendaysoffuturepast2

Vielä silloin kun itse olin pikkutyttö, sarjakuvat ja varsinkin supersankarisarjakuvat olivat poikien juttu. Ainakin meilläpäin maailmaa tytöt lukivat ihan muita lehtiä ja itse olin joukossa kummajainen sarjakuvineni. Kun näistä sarjakuvista alettiin tehdä 2000-luvun alussa elokuvia isommassa mittakaavassa, myös ne oli suunnattu miespuoliselle katsojademografialle. Koska tytöt eivät lue supersankarisarjakuvia, eivät he myöskään katso niistä tehtyjä elokuvia. Niinhän ne luulivat.

Vielä hetki sitten sitten eräässä suomalaisessa naistenlehdessä oli artikkeli, joka oli otsikoitu tietopaketiksi niille onnettomille naisille, joiden miehet/poikaystävät raahaavat heidät väkisin katsomaan uusinta X-Men -elokuvaa. Siinä oli lyhyesti listattu X-Menin naishahmot ja heidän vahvuutensa ja heikkoutensa.

Kylläpä on sanottava kyseisen naistenlehden tippuneen kärryiltä!

On nimittäin ollut hauska huomata, kuinka supersankareista tehdyt elokuvat ovat viime vuosina vallanneet jalansijaa naiskatsojien sydämissä. Jopa niin, että suuri joukko on niiden innostamana alkanut tutustua myös alkuperäisiin sarjakuviin. Jos vielä 10 vuotta sitten supersankareista puhuivat innostuneeseen sävyyn esiteini-ikäiset pojanklopit, nykyisin niistä nauttivat myös monenikäiset tytöt ja naiset.

Naiset eivät siis todellakaan enää mene katsomaan supersankarielokuvia pelkästään miestensä ja poikaystäviensä pakottamana, vaan ihan omasta halustaan. Ja vieläpä innostuneina.

Monessa tapauksessa tilanne on tuntunut kääntyneen päälaelleen siitä, millaiseksi se elokuvastudioiden mielestä oli vielä jokunen vuosi sitten, eikä raja miesten ja naisten elokuvien välillä ole kovinkaan selkeä. Yllättävän moni nainen haluaa elokuvaltaan jännitystä ja seikkailua, moni mies katsoo puolestaan mieluummin romanttista komediaa kuin toimintaa.

Tapasimme jokin aika sitten ystäväporukalla, johon kuului neljän aikuisen naisen lisäksi myös yksi mies. Naureskelimme huomatessamme keskustelun kääntyvän supersankarielokuviin ja siihen kuinka jopa nelikymppiset naiset käyvät katsomassa näitä elokuvia, joskus jopa useaan otteeseen. Naisia -ja varsinkaan keski-ikää lähestyviä naisia!- kun ei perinteisesti pidetä kyseisen genren suurimpana kuluttajajoukkona.

Keskustelussa sivuttiin komeroissa 80-luvulta lähtien säilössä olleita Ryhmä-X -sarjakuvalehtiä, Kapteeni Amerikan hahmon traagisuutta ja pohdittiin tulossa olevan Guardians of the Galaxy -elokuvan tarinaa. Yksi kertoi ihastelleensa kahden nuoren naisen keskustelua X-Meneistä leffateatterin lippujonossa hänen takanaan. Vielä muutama vuosi sitten tällaiset elokuvan tapahtumia analysoineet,  niitä alkuperäiseen sarjakuvaan verranneet naiset tuntuivat olevan täydellinen mahdottomuus.

Mistä supersankarielokuvien suosio naiskatsojien joukossa johtuu? Pienen empiirisen tutkimuksen pohjalta kiinnostus kun ei johdu pelkästään niissä nähtävistä hyvännäköisistä miesnäyttelijöistä. Toki niillä on väkisinkin oma vaikutuksensa, sillä edelleen suurin osa näiden elokuvien keskeisistä hahmoista on miehiä ja se yksittäinen naishahmo jää usein taustalle. Ja supersankareidenhan pitää ymmärrettävästä syystä olla hyvässä kunnossa. Ei se maailma muuten pelastu.

Suurempi syy supersankarielokuvien suosioon on kuitenkin siinä, että nykyisin niissä voi olla yllättävänkin syvällinen tarina. Kiinnostavia, moniulotteisia hahmoja on kehitetty ja syvennetty sarjakuvien sivuilla ehkä jopa vuosikymmeniä ja tämä on tarjonnut elokuvantekijöille loistavat mahdollisuudet siirtää nämä usein kiehtovan kompleksiset hahmot  suoraan elokuvaan. Kun käsikirjoitus ja hahmot ovat tarpeeksi kiinnostavia, ne myös houkuttelevat laatunäyttelijöitä tarttumaan rooliin. Kaikki hyötyvät.

Supersankarielokuvat tarjoavat viihdyttävän seikkailun, matkan fantasiamaailmaan, joka on kaikkea muuta kuin arkinen aherruksemme. Lisäksi ne ovat hauskoja, huumoriltaan ja dialogiltaan usein erittäin nokkelia. Kukapa sellaisesta ei nauttisi.

En osaa sanoa, kumpi on syy ja kumpi seuraus, mutta sitä mukaa mitä naiset ovat alkaneet katsoa supersankariseikkailuita, elokuvatkin ovat muuttuneet paremmiksi. Vai liekö toisinpäin. Joka tapauksessa käsikirjoitukseen panostetaan nykyisin kunnolla, henkilöhahmoja syvennetään, heidän välisiä suhteitaan kehitetään. Kokonaisuus ei ole enää pelkkää aivotonta ja vauhdikasta toimintaa.

Eikä niitä todellakaan voi enää sanoa pelkästään esiteini-ikäisille pojille suunnatuiksi elokuviksi.

– Päivi Laajalahti

Kommentit

Tags from the story
,