J. Edgar (2011) ★★★★

jedgar_featured_958x339

J. Edgar Hoover toimi FBI:n johtajana lähes 50 vuoden ajan. Hänen aikanaan byroo muuttui systemaattisesti tietoja kerääväksi virastoksi, joka kehitti tieteellisiä menetelmiä rikosten ratkaisuun. Hoover aloitti työnsä 1920-luvulla, jolloin rikostaktinen tutkimus oli vielä lapsenkengissä. Hänen pakkomielteensä tietojen keräämiseen ei rajoittunut pelkästään rikollisiin vaan hän piti yksityistä kortistoa mm. poliitikoista ja julkisuuden henkilöistä. Näitä tietoja hän käytti sekä FBI:n että omien pyrkimystensä kehittämiseen jopa kiristyksen kautta.

Clint Eastwoodin ohjaama J. Edgar antaa mielenkiintoisen katsauksen yhden maailman vaikutusvaltaisimman viraston syntyyn sekä mieheen tämän viraston takana. Kuten elokuvan nimikin viittaa, Eastwoodin ote tarttuu kuitenkin pääasiallisesti Hooveriin ihmisenä.

Leonardo DiCaprio esittää kompleksista Hooveria onnistuneesti usean vuosikymmenen kaarella. Tarina alkaa harmaantuneen johtajan sanellessa elämänkertaansa kirjailijalle ja takaumien kautta tämän menneisyyttä avataan myös katsojalle. Osa takaumista on Hooverin kertoman sävyttämää virallista elämänkertaa, osa suljettujen ovien takana tapahtuneiden asioiden muisteloita. Tarina kattaa Hooverin elämän tämän kuolemaan saakka vuonna 1972.

Hooverin elämässä oli kolme vaikuttavaa ihmistä. Näistä vaikutusvaltaisin oli hänen äitinsä (Judi Dench), jonka mielipiteet ja näkemykset muokkasivat Hooverin persoonaa ja vaikuttivat myös tämän työhön FBI:n johdossa. Toinen läheinen nainen Hooverin elämässä oli hänen sihteerinsä Helen Gandy (Naomi Watts), jonka huostaan Hoover uskoi yksityisen arkistonsa ja ennen kuolemaansa valtuutti tämän tuhoamaan kaiken. Siksi Hooverin yksityisarkistoista ei kuoleman jälkeen jäänytkään mitään uteliaille silmille tähteeksi.

Hooverin läheisimmäksi ihmissuhteeksi muodostui kuitenkin hänen suhteensa kakkosmieheensä Clyde Tolsoniin (jota esittää The Social Network -elokuvassa Winklewossin kaksosia näytellyt Armie Hammer). Miehet työskentelivät yhdessä, ruokailivat yhdessä ja jopa lomailivat yhdessä vuosikymmenten ajan. Elokuvasta Milk Oscarin voittaneen Dustin Lance Blackin käsikirjoitus muodostaa näiden välille rakkaussuhteen, jonka riipaisevuus vetää vertoja Ang Leen ohjaamalle Brokeback Mountainille.

Hoover ei koskaan virallisesti tunnustanut olevansa homoseksuaali ja äitinsä mielipiteen (”mieluummin kuollut poika kuin kukkaispoika”) mielipiteen takia taistelikin suuntautumisensa kanssa koko elämänsä. Kuitenkin hän jakoi kaiken Tolsonin kanssa ja Hooverin kuoltua Tolson peri tämän omaisuuden ja vastaanotti Yhdysvaltain lipun tämän arkulta (tapa joka yleensä kuuluu joko puolisolle tai lähimmälle sukulaiselle).

J. Edgarissa käytetty tyyli nykyisyyden ja menneisyyden saumattomasta vuorottelusta antaa elokuvalle kiehtovaa jäntevyyttä. Lisäksi tarina FBI:n synnystä ja Hooverin persoonasta ovat mielenkiintoisia. Elokuva maalaa kuvan FBI:n luojasta erittäin kompleksisena ihmisenä. Hänen pakkomielteensä asioiden järjestelyyn ja hankaluutensa sosiaalisissa suhteissa antavat kuvan lievästä autismista. Hooverin suhde äitiin osoittaa lähes pelottavan vahvaa kiintymystä, kun taas Hooverin ja Tolsonin suhde on riipaisevan surullinen pidättyväisyyden ja itsensä ilmaisun puuttumisen takia.

Huolimatta tarinan kiinnostavuudesta Eastwoodin ohjaus on hieman tasapaksu ja paikoin puisevakin, varsinkin kun vertaa sitä ohjaajan useisiin aikaisempiin töihin (esimerkiksi Million Dollar Baby ja Hiljaiset sillat). Hooverin henkilökuva on kuitenkin niin mielenkiintoinen, että elokuva innostaa hankkimaan lisätietoa hänestä ja hänen lähipiiristään. J. Edgar nimittäin jättää monia asioita auki niin historiallisten tapahtumien oikeellisuudesta kuin Hooverin persoonastakin, katsojan oman mielenkiinnon varaan.

Hooveria esittävä DiCaprio antaa jälleen kerran roolisuorituksen, joka vahvistaa hänen asemaansa yhtenä ikäluokkansa taitavimmista näyttelijöistä. Hänen kauttaan FBI-johtajan kompleksisuus avautuu katsojalle tavalla, joka hämmentää, vaikuttaa ja liikuttaa.

Blu-rayn lisämateriaalina on ainoastaan lyhyt kooste Hooverista (”J. Edgar: The Most Powerful Man In The World”).

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] J. Edgar Ohjaus: Clint Eastwood Käsikirjoitus: Dustin Lance Black Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Armie Hammer, Naomi Watts Genre: draama / biografia Valmistusmaa: USA 2011 IMDb[/box]

Kommentit