Captain America – The First Avenger

captainamerica

Uusin supersankari The Avengers -joukkiosta, Captain America, jatkaa samaa tasaisen varmaa laadukasta toimintaelokuvien sarjaa jonka Thor ja Iron Man -elokuvat aloittivat. Supersankari -tarinaksi keskivertoa paljon parempi elokuva nostattaa jälleen odotuksia ensi kesän The Avengers-elokuvaa kohtaan, jossa koko poppoo nähdään yhdessä mm. Black Widown, Hawkeyen ja Hulkin kanssa.

Sympaattinen ja hyväsydäminen mutta auttamattoman pienikokoinen ja sairaalloinen Steve Rogers (Chris Evans) tahtoo liittyä 1940-luvulla maanmiestensä joukkoon sotimaan Eurooppaan. Vaikka älliä ja rohkeutta riittää, on armeijalla tapana pistää hentoiset miehenalut luukulta takaisin kunnes Stanley Tuccin esittämä tiedemies Abraham Erskine näkee kuoren alla Rogersin kuoren alla suuremman sankarin kuin päälle päin uskoisi.
Toisaalla Euroopassa, Hitlerin tiedeosastoa Hydraa vetää lievästi kajahtanut valtaa halajava Johann Schmidt (Hugo Weaving) joka on kokeillut löytämäänsä muinaista esineen tuottamaa voimaa itseensä. Tämä on tehnyt Schmidtistä paitsi hullun myös vahvan, ja Hydra-osaston steampunk-tyyliset ajoneuvot ja sotilaat kielivät vahvasti tulevaisuudesta ja maailmanvalloituksesta. Samalla se luo hienon kontrastin Captain American nahkaiseen, hieman hassuun asuun kertoen omaa tarinaansa vastapuolten motiiveista.
Steve Rogersista muotoutuu Captain America, laboratoriossa kehitelty superssotilas joka muuttaa pienen miehen elämän lopullisesti. Suunnitelmissa on kaataa Hydran hyvin alkanut maailmanvalloitus hinnalla millä hyvänsä, mutta tällä kertaa Rogersin ulkomuoto vastaa hänen sisäistä sankariaan.

Captain America toimii mainiosti, 1940-luvun tunnelma tekee kaikesta astetta kauniimpaa, hellyyttävämpää ja samalla totisempaa. Syvä ystävyys Bucky Barnesin (Sebastian Stan) kanssa kertoo ajasta johon Rogersilla ei ole palaamista; uskollisuudesta, luottamuksesta ja rakkaudesta johon tulevaisuudessa ei tunnu olevan tilaa. Steve Rogersin kasvu sankariksi on toteutettu visuaalisesti hienosti,  Evansia on vaikea tunnistaa efekti-manipuloituna hentona Rogersina joka tekee tarinasta uskottavamman. Koko näyttelijäjoukko pelaa hienosti yhteen eikä suureja ylilyöntejä suorituksissa tule, mikä on hatunnoston arvoinen asia kun näkee mitä kaikkea Hugo Weaving joutuu tekemään.

Evans on nappivalinta kirkasotsaisen, hyväntahtoisen ja uskollisen Kapteenin rooliin. Tuloksena on sympaattinen sankari, joka edustaa paljon muuta kuin mitä nimen kantama taakka tuo tullessaan. Fyysiset mitat vaivatta täyttävä Evans on jälleen kerran osoitus Marvelin kyvystä valita supersankari-rooleihinsa oikeat ihmiset. Hurmaavampaa miestä on hankala löytää.

Elokuva ei nojaa one-linereihin eikä liialliseen  huumorinviljelyyn vaan paino on vakaasti tarinassa, hahmojen kasvutarinassa ja toiminnassa. Taustalla tukena häärii koko ajan Howard Stark (Dominic Cooper), Tony Starkin eli Ironmanin isä luoden näin jatkumon nykyaikaan ja antaen kehykset koko Avengers-tarinalle. Ainut miinus tulee lievästä ylipituudesta ja 3D:n käytöstä, 3D-efekti oli suurimmaksi osaksi täysin turha joten 126 minuuttia kestävä elokuva on hieman liikaa.

_________________________________________________________________________________________________

Captain America – The First Avenger 

Ohjaus: Joe Johnston
Käsikirjoitus: Christopher Marcus
Pääosissa: Chris Evans, Hugo Weaving, Stanley Tucci, Dominic Cooper
Genre:Toiminta / Seikkailu
Valmistusmaa: USA 2011
IMDb

Kommentit

Tags from the story
, , ,