Jack Reacher: Tappajan jäljillä (2012) ★★★★

reacher_feat

Kirjailija Lee Childin kynäilemä Jack Reacher-hahmo ei Suomessa ole kovin tuttu. Toisin on rapakon tuolla puolen, ja kun tämä ylipätevä, suorapuheinen ja moraalisesti siellä täällä heiluva Reacher tuotiin valkokankaalle, osaan astui aikamme suurin toimintatähti – Tom Cruise. Yhdysvalloissa kirjan fanien keskuudessa valinta aiheutti suuren äläkän; kirjojen Reacher on vaalea, kaapinkokoinen kaveri jonka hauis on luultavasti Cruisen kokoinen. Mies onnistuu kuitenkin vakuuttamaan roolissaan, tuoden siihen uskottavuutta. Tuloksena on toimiva, vaikkakin yllätyksetön, toimintatrilleri jossa hauikset puhuvat ja vyyhdit avautuvat odotetulla tavalla.

Reacher on yhteiskunnan ulkopuolella elävä mies, ylistetty ja palkittu sotilas joka katosi yhteiskunnan tutkasta vähin äänin omasta tahdostaan. Miehestä tiedetään kansiokaupalla faktoja menneiltä ajoilta jolloin tämä toimi armeijassa tutkijana, mutta kukaan ei tiedä miehestä nyt mitään. Kun tarkka-ampuja ampuu satunnaisesti viisi ihmistä keskellä kirkasta päivää kuoliaaksi, ja kiinni otettu armeijan tarkka-ampuja mumisee  apuun Reacheria, on tullut toiminnan aika. Ampujaa puolustaa Helen (Rosamund Pike), piirisyyttäjän tytär joka tekee puolustamispäätöksen suurimmaksi osaksi  ärsyttääkseen isäänsä. Se, onko syytetty ampuja oikeasti syyllinen, on Reacherin selvitettävä yhdessä Helenin kanssa – juttu näyttää selvältä alusta lähtien, ja lisäksi Reacher haluaa syytetyn ampujan telkien taakse. Miesten välinen historia avautuu elokuvan kuluessa, kuten myös muu hitaasti auki vyöryvä vyyhti.

Piken ja Cruisen hienovarainen kemia toimii.

Pieni hitaus vaivaa elokuvaa. Se rakentaa tasaiseen tahtiin tarinaa, jossa selvitellään olivatko ammutut henkilöt todella sattumanvaraisesti luodin tielle jääneitä. Samalla epäilyt poliisivoimien luotettavuudesta tulevat pintaan, jopa piirisyyttäjä Rodin (Richard Jenkins) näyttää epäilyttävältä. Kun kehenkään ei voi luottaa, ja kannoille liimaantuu Werner Herzogin näyttelemä, hieman kliseinen, eurokonna apureineen, on toimintaa tiedossa. Elokuva polveileekin pitkien tutkintavaiheiden ja keskustelujen sekä erinomaisten toimintakohtausten välillä. Juuri kun katsojan mieli ryhtyy harhailemaan, pistää Cruise pari pahista matalaksi.

Cruise on erinomainen Reacher, mutta sitä tuskin kukaan osasi epäilläkään. Tämä pienikokoinen toimintaihme on edelleen uskottavinta toimintasankari-materiaalia mitä valkokankailta löytyy – Cruise ei vakuuta lihasten pullistelulla ja vitseillä, vaan armottomalla toiminnalla. Jack Reacher: Tappajan jäljillä rakentuu vaivattomasti ja taitavasti, keskittyen ehkä kuitenkin liikaa tunnelmoimaan olemalla laadukas trilleri, eikä vauhdin nälkäisille ehkä riitä apetta loppuun saakka. Se nousee keskivertomassan yläpuolelle maltillisella tyylillään, sortumatta genren sudenkuoppiin täynnä tyhjiä vitsejä ja elämää suurempia räjäytyksiä.
Elokuva onnistuu myös saamaan kiinnostuksen heräämään, Jack Reacher on tervetullut valkokankaille jatkossakin.

Jack Reacher
Ohjaus: Christopher McQuarrie
Käsikirjoitus: Christopher McQuarrie, perustuu Lee Childin romaaniin
Pääosissa:Tom Cruise, Rosamunde Pike, Werner Hertzog, Richard Jenkins
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Toiminta/Trilleri
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,