Jackass-tähti Johnny Knoxville: ”Emme ole ilkeitä tahallamme”

pahapappa_featured

Jackass-komediaa on vaikea ajatella Oscar-elokuvana, mutta niin vain kävi, että Jackass esittää: Paha pappa pääsi Oscar-ehdolle – maskeerauksestaan.

Elokuvassa Jackass-hahmo Irving Zisman vie katsojat omalaatuiselle piilokameramatkalle, missä 86-vuotias Zisman (hurjan maskeerauksen läpi käynyt Johnny Knoxville) ja hänen 8-vuotias tyttärenpoikansa Billy (Jackson Nicoll) matkaavat autolla Yhdysvaltojen halki. Matkan aikana Irving tutustuttaa nuoren ja vaikutuksille alttiin Billyn tilanteisiin, joissa lastenkasvatus saa kokonaan uuden määritelmän. Kaksikko tapaa miesstrippareita, nyrpeitä lapsimissejä (ja heidän yhtä nyrpeitä äitejään), hautajaisvieraita, moottoripyöräjengiläisiä sekä paljon muita pahaa-aavistamattomia ihmisiä.

Filmitähdellä oli ilo saada julkaistavaksi -yksinoikeudella Suomessa- itsensä Johnny Knoxvillen haastattelu.

Q: Hei Johnny, onko sinulla koskaan vaikeuksia olla nauramatta, kun kuvaatte hauskoja kohtauksia?

Johnny Knoxville: Kun aloin ensimmäistä kertaa tehdä kepposia, hihittelin paljon, vaikka itse asiassa en tunne itseäni kovinkaan hauskaksi monissakaan kohtauksissa. Niin moni asia kun voi mennä pieleen.

Q: Jotkut stunteistanne kieltämättä näyttävät vaarallisilta. Etkö koskaan pelkää tai tunne arkailevasi?

JK: En koskaan mene kohtaukseen tuntematta pelkoa. En ole kovinkaan fiksu, mutta olen tarpeeksi fiksu pelätäkseni. Joskus kieltämättä menen kohtauksiin hieman liiankin uhkarohkeana. Joskus esiintyjä minussa sanoo, etten halua tehdä tätä. Sitten tuottaja minussa potkaisee ja sanoo: ”me tarvitsemme tämän kohtauksen”.

Q: Millaisia haasteita kohtasitte elokuvaa tehdessänne?

JK: Minun maskeeraukseni kesti kolme tuntia joka ikinen päivä. Ihan alussa siihen meni neljä tuntia ja se on melkoinen lohkaisu päivästä. Meidän piti myös matkustaa paljon, eikä elokuva ollut mitenkään helppo kuvata, sillä käytimme piilokameroita, jotka eivät aina toimineet.

Q: Kerro vähän hahmostasi Irving Zismanista ja siitä, mikä tekee hänestä sinulle tärkeän?

JK: Aloimme tehdä vanhusta tv-sarjassa ja minä olin siitä aivan innoissani. Alkuaikoina, kun olimme kuvanneet jakson, saatoin mennä pihalle ja jekuttaa ihmisiä. Mutta pidemmän päälle se ei enää onnistunut, sillä ihmiset tunnistivat minut. Irvinginä pääsin tekemään sitä jälleen. Vanhuksena voi päästä helposti pälkähästä, jopa kirjaimellisesti murhasta. Eräänä päivänä Charlottessa sain neljä kaveria auttamaan oletetun ruumiin hävityksessä. He kaivoivat matalan haudan ja auttoivat minua kantamaan ruumiin sinne. Ja tämä kohtaus kuvattiin ihan oikeasti, ei lavastettuna. Jälkeenpäin meidän on tietenkin kysyttävä kohtauksessa mukana olleilta ihmisiltä lupa kohtauksen käyttämiseen lopullisessa versiossa.

Q: Suunnitteletteko kepposet etukäteen valmiiksi?

JK: Yritämme olla fiksuja siinä ketä keppostamme. Emme tee mitään esimerkiksi skeittilautaisen lapsen edessä, sillä hän melko varmasti tietää ketä olemme. Emme myöskään tee mitään Jackass-fanien edessä, sillä he tunnistavat ääneni.

Q: Elokuvassa on kohtaus, missä ajat moottoripyörien ylitse. Teitkö sen ihan oikeasti? Miten pärjäsit motoristien kanssa sen jälkeen? Entä saitteko ketään vihaisiksi kuvauksissa?

JK: Olimme kasanneet joukon moottoripyöriä kohtausta varten. Emme siis törmänneet näiden motoristien omiin pyöriin, mutta he luulivat, että törmäsimme joidenkin muiden pyöriin. Siksipä heidän reaktionsa olivat ihan oikeita.

Kaksi ruokakaupan naista tuli todella vihaisiksi ja he jättivät työnsä sinä päivänä, sillä he olivat niin suuttuneita. Lisäksi kuvasimme kauneuskilpailuissa, missä meillä oli kohtaus erään isän kanssa. Hän on vihainen edelleen. Sitä kohtausta ei koskaan näytetä.

Q: Tunnetko koskaan sääliä niitä ihmisiä kohtaan, jotka joutuvat kepposten kohteeksi?

JK: Me emme ole ilkeitä tarkoituksella. Teemme vain hulluja asioita ihmisten edessä. Joskus toki huolestun. Kerran kepposemme kohteeksi joutui nainen, joka näytti siltä, että hän saa sydänkohtauksen.

Q: Säästittekö mitään herkkuja dvd-julkaisua varten?

JK: Totta kai! Esimerkiksi hautajaisista on paljon materiaalia. Tiesitkö muuten, että [Yhdysvalloissa] on laillista haudata ruumis takapihalleen mikäli tämä on kuollut luonnollisista syistä ja on saanut hautaukseen luvan?

Q: Oliko Pahassa papassa mitään kohtausta, mikä olisi ollut rajatapaus jopa sinun makuusi?

JK: Keppostimme hautajaiset ja mietin, että mitenkähän kohtauksessa mukana olevat ihmiset tulisivat ottamaan asian ja antaisivatkohan he luvan julkaisuun. Mutta lopulta he olivat niin huojentuneita siitä, että kyseessä ei ollutkaan oikea juttu ja he allekirjoittivat sopimuksen saman tien.

Haastattelun suomenkielinen toimitus: Päivi Laajalahti

Kommentit

Tags from the story
,