Jahti (2012) ★★★★

jahti

Ohjaaja Thomas Vinterberg (Submarino) kuvaa tarkasti ja vähäeleisesti pienen paikkakunnan sisällä kyteviä kaunoja ja vihaa. Noitajahdin kohteena on päiväkodissa hoitajana työskentelevä Lucas (Mads Mikkelsen), jota nuori tyttö syyttää aiheetta ahdistelusta. Tuloksena on hienovarainen teos, joka vihastuttaa ja ahdistaa, pistäen kuitenkin katsojan hankalaan asemaan aiheensa vuoksi.

Mikkelsen maalaa Lucasista hillityn ja vähäsanaisen miehen, joka hoitaa lapsia ammatikseen. Poika asuu ex-vaimon luona ja mies elää hiljaista elämäänsä yhteisön pidettynä jäsenenä. Kaikki muuttuu kun tuttavaperheen tytär Klara hämmennyksissään syyttää Lucasia ahdistelusta. Täysin ymmärrettävästi ja oikeutetusti päiväkodin henkilökunta tarttuu syytöksiin vakavasti, ja käynnistää tutkinnat. Epäilykset vahvistuvat, ja passiivinen ja rauhallinen Lucas jatkaa elämäänsä turhia kiihkoilematta – mies uskoo että kaikki järjestyy, ja oikeus voittaa. Vimma ja kauna kasvavat kuitenkin vyöryvän lumipallon lailla pienellä paikkakunnalla, ennen kunnollista tutkintaa Lucas on jo leimattu syylliseksi. Se kuka on koskaan sanonut ”ei haukku haavaa tee” ei ole elänyt valheellisesti syytetyn ihmisen nahoissa.

Katsojaa tarina vetää kahtaalle. Lapsiin kohdistuva ahdistelu on aihe joka on arka, aina ajankohtainen  ja kaikinpuolin vakavasti otettava. Siksi kyläläisten tunteet pystyy ymmärtämään täysin, mutta nykyajan noitavainoksi kasvava tarina on hämmentävää katsottavaa. Vinterbergin käsittelyssä tarina kasvaa hillitysti; Lucasin ilmeettömät kasvot kertovat ahdistusta pienin liikkein ja kerronnasta puuttuu sensaationhakuisuus ja kiihko. Kiihkoa edustavat vain kyläläiset, joiden käyttäytyminen kasvaa epämiellyttäviin mittoihin. Katsojan sympatiat ovat Lucasin puolella, kuten vain aiheetta syytetyn ihmisen tarinaa katsoessa voi olla. Mutta aiheesta johtuen ymmärrystä riittää myös lasten vanhemmille, vaikkakin käytös on alkukantaista ja nykymaailmassa hyvin vanhempia kuvaavaa.

Lucas taistelee epäilyksiä vastaan omalla tavallaan, pään pystyssä pitäminen ja luottamus oikeuslaitokseen pistävät melkein vihaksi. Passiivinen ja suoraselkäinen mies on  hahmona hieno, vaikka miestä tekisikin mieli ravistella. Miksi Lucas ei suutu, vaan jatkaa itsepäisesti päänsä hakkaamista seinään? Tuntuu ettei miehellä ole vaihtoehtoja, ja tämä piirre leimaakin koko tarinaa. Elämä ja sen tapahtumat otetaan vastaan sellaisina kuin ne tulevat, perusoletuksena että kaikki lopulta järjestyy. Ainoat tunteenpurkaukset näytetään kotona tai pienissä eleissä, joita Mikkelsen hallitsee hienosti. Jahti on nykypäivän draamaa koskettavimmillaan, sen aihe hankala mutta kertaakaan tarina ei lähde tekemään siitä sensaatiota eikä yltiödramaattista tulkintaa.

Jagten 
Ohjaus: Thomas Vinterberg
Käsikirjoitus: Tobias Lindblom, Thomas Vinterberg
Pääosissa: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkop
Alkuperämaa: Tanska 2012
Genre: Draama
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,