Jäyhän komea toimintasankari – Sam Worthington

sam_worthington01

Tänään ensi-iltaan tulevassa Titaanien raivossa pääosan Perseusta esittää jo toistamiseen Sam Worthington. Tämä Englannissa 1976 syntynyt mutta Australiassa varttunut mies on hiipinyt pikku hiljaa toimintatähtien kovimpaan kaartiin. Nuorempana urheilusta kiinnostunut mies päätyi opiskelemaan näyttelemistä puolivahingossa, ja sai ensimmäisen kunnon mahdollisuutensa palkitussa Somersault-elokuvassa, ja esiintyi myös useissa televisio-sarjoissa.

Worthington näyttää mieheltä. Ei kukkakeppiseltä herkistelijältä, ei kauniskasvoiselta pojalta, vaan hän omaa vankan rakenteen ja vakaan ilmeen. Ei siis liene täysi yllätys että vuonna 2005 häntä harkittiin Bondin rooliin, jonka vei kuitenkin Daniel Craig. Pienistä sivurooleista Worthington ponnahti kerralla julkisuuteen Marcus Wrightin roolissa elokuvassa Terminator – Salvation. Hän piti hienosti puolensa metodinäyttelijänä tunnettua Christian Balea vastaan, ja erinomainen suoritus poikikin lisää isoja rooleja. Kun samana vuonna tuli ensi-iltaan vielä paljon hypetetty Avatar, on Worthingtonista noussut toimintarooleillaan varteenotettava manttelinperijä nykyajan toimintatähdille.

Suuret roolit vievät paljon aikaa, ja Avatarin jatko-osat ovat kiinnittäneet miehen pitkäksi aikaa James Cameronin haltuun. Titaanien taistelu ja raivo -elokuvat ovat pitäneet miehen timmissä kunnossa, vaikka itse pidän paljon pienimuotoisemmista rooleista. Worthington osaa nimittäin myös näytellä; The Debt ja Texas Killing Fields osoittavat että rymistelyyn pystyvä mies osaa myös hengähtää. Hurmaava aksentti ja vakava katse on kuin luotu draamarooleihin, enkä itse laittaisi pahakseni jos näkisimme miehen myös romanttisemmassa roolissa.

Kuntoaan mies pitää yllä surffaamalla. Elokuvien vaatimat treenaukset ovat miehen mielestä välttämättömiä, mutta ei omien sanojensa mukaan juurikaan nauti salilla käynnistä. Titaaneja varten Worthington treenasi 6 kk saman ohjaajan kanssa, joka avusti Christian Balea hankkimaan itselleen Batman-kropan. Treenaaminen oli uuvuttavaa ja aikaavievää, lopputuloksena Worthingtonin omien sanojen mukaan ”kroppa kuin tankilla”.  Sam Worthington tuntuu vakavalta mieheltä jolta on lupa odottaa paljon. Hän on tarpeeksi komea kiinnostaakseen sekä leffastudioita että naiskatsojia, ja tarpeeksi äijä kelvatakseen toimintatähdeksi. Worthington on onnistunut pysyttelemään poissa julkisuudesta, näyttäytyen lehtien sivuille melkein ainoastaan työnsä vuoksi, skandaalit hän jättää muille. 

Kommentit