John Carter 3D (2012) ★★★

John Carter

Edgar Rice Burroughsin vuonna 1917 julkaistuun romaaniin A Princess of Mars (suomennettuna ”Marsin sankari”) perustuva John Carter on puhdasverinen seikkailuelokuva. Se ei välttämättä toimi alkuperäiskirjoja kirjaimellisesti ihaileville katsojille, mutta alkuperäistä tarinaa pahemmin tuntemattomalle katsojalle John Carter toimii yllättävänkin hyvin.

Tarina tarinassa kerrottu elokuva esittelee katsojalle ensin rikkaan sukulaisensa jättämää perintöä ihmettelevän Edgar Rice Burroughsin (Daryl Sabara). Salaisen päiväkirjan kautta Edgar pääsee tutustumaan huimaan seikkailuun, johon hänen enonsa John Carter (Taylor Kitsch) päätyi.

Carter esitellään perheensä menettäneenä sisällissodan veteraanina, joka uskonsa sotaan menettäneenä etsii kultaa voidakseen toteuttaa haaveensa. Kullan sijaan hän löytääkin jotain kokonaan muuta ja joutuu salaperäisesti vetäistyksi Maasta Mars-planeetalle. Marsissakaan Carter ei kuitenkaan pääse sotaa pakoon, sillä punaisella planeetalla on niinikään käynnissä valtataistelu.

Valtataistelun keskeisenä hahmona nähdään prinsessa Dejah (Lynn Collins), jonka kohtalo vaikuttaa sinetöidyltä, mutta jolle Carterin saapuminen antaa toivoa paremmasta.

John Carter on viihdyttävä parituntinen, joka viehättää ja innostaa kunnollisen seikkailuelokuvan tavoin. Myös 3D-efektit toimivat yllättävän positiivisesti tarinaa tukien. Mutta elokuvaan ei jää koukkuun samalla tavalla kuin joihinkin muihin genren elokuviin, niin että se tekisi mieli nähdä saman tien uusiksi. Se on pätevästi toimiva, oivallisia kikkoja ja hauskoja hahmoja sisältävä toimintaseikkailu, mutta varsinainen wow-efekti siitä jää puuttumaan.

Elokuvaa katsoessa tuntuu kuin saman olisi nähnyt jossakin aikaisemminkin. Marsin vihreät otukset ovat kuin suoraan Star Warsista niin ulkonäöltään kuin käytökseltäänkin ja taisteluareena suurine ökkimönkiäisineen kuin Episodi II – Kloonien hyökkäyksen Geonosis. Lentävät härvelit kuulostavat Star Warsin lentohärveleiltä ja vihreiden marsinaisten armeijasta tulee mieleen Episodi I – Pimeän uhkan Gunganit. Aluksi aistien vastaanottama yhtäläisyys Star Warsiin tuntui hupaisalta, mutta lopulta se vei elokuvasta uutuudenviehätystä.

John Carter on useita upeita animaatioita ohjanneen Andrew Stantonin ensimmäinen oikeilla näyttelijöillä tehty elokuva. Pääosassa nähdään uusi toimintatähti Taylor Kitsch, joka kantaa vaativan toimintaroolinsa kunnialla maaliin saakka.

[box type=”info”] John Carter Ohjaus: Andrew Stanton Käsikirjoitus: Andrew Stanton, Mark Andrews, Michael Chabon, perustuu Edgar Rice Burroughsin romaaniin ”A Princess of Mars” Pääosissa: Taylor Kitsch, Lynn Collins, Mark Strong, Ciaran Hinds Genre: seikkailu / toiminta Valmistusmaa: USA 2012 IMDb[/box]

Kommentit