Justified

justified

15.1.2011

I shot people I like more for less.

Olen viime aikoina ollut täysin koukuttunut Yhdysvalloissa toista kauttaan aloittavaan Justified-sarjaan. Pääosassa on tietenkin karismaattinen Timothy Olyphantjoka esittää Raylan Givensiä. Givensillä on liipaisinherkkä sormi ja päätyy näin erään kyseenalaisen tapauksen jälkeen kotikonnuilleen töihin lainvalvojaksi.  Määränpää on Kentucky, junttiniskojen ja rikollisten kotipesä, paikka jonne Givens vannoi että ei koskaan palaa.

Mukana tulee tietenkin kuormakauhallinen vanhoja kaunoja. Rötöksiä tekevät lapsuudenkaverit jotka heiluvat lain reunamilla eivät auta kotiin paluuta yhtään. Ex-vaimokin on taas maisemissa ja usein Givens joutuukin hankalien tilanteiden eteen – pidättääkö lapsuudenystävä vai joustaa vanhojen aikojen muistoksi. Erinomaisen vastuksen antaa Shield ja Sons of Anarchy-sarjoista tuttu Walton Goggins.

justified

Justified on toimivaa tarinankerrontaa, se perustuukin Elmore Leonardin Fire In the Hole-romaaniin. Sarja on samalla humoristisen tarkkanäköinen kuvaus siitä mitä me kuvittelemmekin  junttilan olevan. Sarja on täynnä toinen toistaan omituisempia hersyttäviä hahmoja eikä Givens itsekään ole ihan puhtain pulmunen, vaikka sheriffin-merkkiä kantaakin.

 

Herkkua lisää erinomainen dialogi, herkulliset tapahtumat ja normaalista poliisisarjasta poikkeava tarina. Justified onkin FX-kanavan menestynein sarja sitten The Shieldin ja sai jatkoa toisella kaudellaan joka alkaa jenkeissä juuri nyt. Kriitikoiden rakastama sarja on saanut Olyphantin lisäksi huiman lahjakkaita näyttelijöitä sivuosiin ja he tekevät sarjasta monta astetta paremman kuin normaali poliisisarja.

Justified löytyy dvd:nä jo verkkokaupoista joten suosittelen tätä sarjaa lämpimästi kaikille kiinnostuneille.

Kommentit

Tags from the story
,