Thor 3D (2011)

thor2011

Marvelin tehtaan uusin valkokankaalle siirretty sankari, Thor, jylisee komeasti. Ohjaaja Kenneth Branagh on hieman epätodennäköinen valinta ohjaamaan supersankari-elokuvaa mutta tuloksena on toimiva ja todella komea tuotos, jonka tematiikka ja tulkinta ovat ohjaajansa näköisesti hyvin lähellä Shakespearea.

Asgardin valtakunnassa kuohuu, ukkosenjumala Thor (Chris Hemsworth) on ottamassa oikeutettua paikkaansa valtaistuimella isänsä Odinin (Anthony Hopkins) sijaan, kun taas takavasemmalla häilyy veli Loki (Tom Hiddleston), joka muuttuu ilkikurisesta prinssistä kolhujen kautta legendojen mukaiseksi kaaoksen ja ”kujeilun” jumalaksi. Äkkipikainen ja rempseämpi Thor kimpaantuu Jotunin Jääjättien hyökätessä Asgardiin ja johtaessaan vastahyökkäystä ystäviensä avustuksella saa karkoitustuomion isältään, ja näin Thor rysähtää Maahan.

Maassa tutkijakolmikko Jane (Natalie Portman), Erik Selvig (Stellan Skarsgård) ja Darcy (Kat Dennings) kirjaimellisesti törmäävät omituiseen mieheen joka puhuu vanhahtavasti, omaa jättiläismäiset lihakset eikä näytä olevan ihan kartalla maan tavoista. Ymmärrettävää on että tämän trion on vaikea uskoa hyväntahtoisesti hymyilevän lihaskimpun tarinoita Asgardista tai omasta syntyperästään. 3D toimii parhaimmillaan fantasiamaailmassa missä suurimmat taistelut käydään, suuren tähtitaivaan loisto, kauniit värit ja taistelukohtaukset näyttävät komeilta, eikä nopealle toiminnalle tyypillistä epäselvyyttä ja suttuisuutta ole havaittavissa. Maan päällä kulkeva tarina sisältää runsaasti huumoria mutta on visuaalisesti mitätön; ehkä tarkoituksellakin. Thorin menetettyä voimansa, sekä rakkaan Mjolnirinsa, on arki lähellä – eikä elämä yhtä hohdokasta kuin Asgardin komeissa saleissa astahdellessa.
Tarina pyörii sarjakuville uskolliseen tapaan legendan ympärillä ja asiaa pohjustetaan runsaasti; välillä tuntuikin että koko elokuva on vain alkusoitto pidemmälle tarinalle, antaen hahmoille syvyyttä ja historiaa joihin perustaa mielipiteensä, luoden tarinalle kehykset. Kyseessä onkin pohjustus Marvel- ja The Avengers -maailmojen  suuremmalle tarinankaarelle joka jatkuu toivottavasti vielä vuosia.

Pystyykö elokuva tarjoamaan muille kuin supersankari-elokuvista tai Marvelin hahmoista kiinnostuneille mitään? Branaghin Thor on yhtä aikaa herkullista popcorn-viihdettä ja teemoiltaan klassisia juonenkäänteitä tarjoava teos. Se voi parhaimmillaan viihdyttää joltakulta sukat jalasta, ja pohjimmiltaan ainoastaan siitä on tämän tyylisissä elokuvissa kyse. Jopa hieman naurettavan tuntuisesta Asgardin maailmasta, jossa vaatteet ja puhetyyli ovat hyvinkin teatraalisia, on pystytty puristamaan esiin ydin joka toimii toimintaelokuvissa. On vain onni, että kaiken rymistelyn ja huulenheiton alla piilee traagisempikin sanoma.

thor2011_loki
Kolikon kaksi puolta.

Hemsworth on hyvä valinta  Thoriksi, jumalattoman lihaksikas australialaisella aksentilla puhuva hyväntahtoinen jättiläinen joka täytti haarniskansa kunnialla. Tämä onkin tarpeen kun Hemsworth jatkaa roolissaan muiden supersankarien rinnalla The Avengers-leffassa. Mielenkiintoisimmaksi hahmoksi nousee kuitenkin brittiläisen Hiddlestonin Loki,  joka on yhtä aikaa kaaoksen jumala että traaginen hahmo, jonka katkera isäsuhde ja veljensä varjossa eläminen tuovat kauniissa kuoressa piilevän katalan hahmon hyvin esille. Totuuden jyvä piilee paljon käytetyssä vastakkainasettelussa – sankareita ei voi olla ilman erinomaisia vastustajia.
Thor 3D jylisee kovaa ja komeasti, ja pohjustaa tietä vielä suuremmille tarinoille.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

THOR 3D  

Ohjaus: Kenneth Branagh
Käsikirjoitus: Ashley Miller
Pääosissa: Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Tom Hiddleston, Natalie Portman
Alkuperämaa: USA 2011
Genre: Toiminta / Seikkailu / Fantasia
IMDb

Kommentit