Keittiöiden supertähdet

kokit

Viime vuosien tv-trendi on se, että kokkiohjelmia tursuaa joka tuutista. Anteeksi legendaarinen lauseen aloitus, mutta kun minä olin nuori (lue: lapsi), ainut kokkiohjelma televisiossa oli Kokki Kolmonen, eikä se ollut coolia nähnytkään. Jo 70-luvulla televisiossa ruokaa laittamaan aloittanut Jaakko Kolmonen on ikäiselleni legendaarinen hahmo. Osa hänen vaatteistaan oli suoraan nykyisten viherpiipertäjien mallistosta, ja ohjelmat ovat jälkikäteen katsottuna hellyttävän naiveja ja aitoja. Kun tehdään osio siitä miten ja mitä Ruotsinlaivalla kannattaa syödä, ollaan totuuksien alkulähteillä.

Ajat ovat muuttuneet. Kun kokkauksesta tuli supertähtien sävyttämä kilpailulaji, on ruuanlaitosta tullut viimeinkin myös miehille kelpaavaa puhdetta. Enää eivät pullantuoksuiset äidit laita keittiössä kotiruokaa vaan sen ovat vallanneet nuoret, ja vähän vanhemmatkin, miehet jotka virittelevät taitojaan uusille tasoille. Yht’äkkiä ruuanlaitto onkin miesten puuhaa ja hienoa, kun samaa hommaa tekivät naiset niin se oli ”akkojen hommia”. Kyllä, kärjistän pahasti, mutta en olisi nuorena tyttönä uskonut että näkisin televisiossa rivikaupalla nuoria miehiä kisaamassa siitä, kuka tekee parhaiten ruokaa?!

Televisiomaailman tähtikokit ovat miehiä. Jamie Oliver suhauttelee ässäänsä ja tekee trendikästä hipster-muonaa ”kavereilleen”, Gordon Ramsay ärjyy ja komentaa niin että aikuiset miehetkin rupeavat itkemään ja Anthony Bourdain on kuin rokkitähti. Harvat naiset tv:ssä eivät revittele, Nigella Lawson nuolee suklaakastikkeen sormenpäistään ja liukuu hekumalliset muodot paljastava mekko päällään keittiössä. Anna Olson kokkaa tervehenkistä ja raikasta ruokaa, jonka tarjoilee yleensä jakson lopuksi miehelleen.

Top Chef ja Masterchef -ohjelmat ovat tuoneet ruuanlaiton kilpailumuodossa myös Suomeen. Trendikäs ohjelmamuoto alkanut meillä lienee Sokkokokki-ohjelmasta, jonka jälkeen nämä nuoret miehet ovat valloittaneet tv-ruudut erilaisilla ohjelmillaan. Nyt televisiossa kilpailevat niin ammattikokit, kuin tavalliset matti ja maija meikäläisetkin, sillä erotuksella että nämä tavikset harrastavat ruuanlaittoa. Siis tekevät sitä samaa mitä on tehty satoja vuosia, mutta hifistellen.

Älkää käsittäkö väärin, minä rakastan ruokaohjelmia. Pesco-vegenä minusta on huvittavaa katsoa kun ammattikokit taistelevat kasvisruuan kimpussa, kun ”siinä ei ole sitä lihaa, joutuuko tässä oikeasti kokkaamaan kunnolla?” -valituksineen. Televisiota katsomalla olen oppinut enemmän ruuanlaitosta kuin kotitalouden tunneilla ikinä, ja ohjelmat ovat ennenkaikkea viihdyttäviä. Minua ei haittaa että kokkaamisesta on tullut aidosti hienoa vasta sitten kun miehet rupesivat kilvoittelemaan sillä televisiossa, kunhan muistetaan se tosiasia että suurin osa miehistä ei osaa edelleenkään kokata. Se että Gordon Ramsay on kokkien kokki, ei tee kotona pihviä paistavasta miehestä automaattisesti parempaa kokkia kuin vaimonsa. Miehet eivät ole parempia kokkeja, he ovat kilpailuhenkisempiä. Huipulla voivat olla miehet mutta olen melko varma että kotona keittiön taituri on silti useimmiten nainen, joka ei saa suitsutusta taidoistaan.

Kokkiohjelmat ovat erinomaista viihdettä, ja aion jatkossakin kuolata tieni läpi useimpien kokkiohjelmien. Mutta hattuani nostan sille, naiselle tai miehelle, joka pitkän työpäivän jälkeen jaksaa vielä ruokkia perheensä normaalilla ja terveellisellä kotiruualla. Se on vaikeampaa kuin loihtia mestariannos huippuraaka-aineista hienossa keittiössä, ilman että perhe huutaa sohvalta nälkäänsä. Ja jos mietitte, niin minähän en kokkaa. Onnekseni minulla on kotona juuri sellainen ruokahifistelijä joka ruokkii minut, itse osaan juuri ja juuri keittää kananmunan…

Kommentit

Tags from the story