Kerro kerro kuvastin (2012) ★★★

mirrormirror_featured_958x3

Kerro, kerro kuvastin on tämän vuoden ensimmäinen Lumikki-filmatisointi – toinenhan on lokakuussa kotiteatteriversiona julkaistava Lumikki ja metsästäjä. Molemmissa taustalla on sama ikivanha satu, mutta tuloksena on kaksi täysin erilaista tulkintaa. Siinä missä Rupert Sandersin versio on synkkä, vakava ja kolkko, Tarsem Singhin elokuva on värikäs ja kepeä kuin voikukan hahtuva.

Vahvan visuaaliselta tyyliltään täysin ohjaajansa näköinen Kerro, kerro kuvastin tarjoaa kepeän ja hupaisan näkökulman kaikkien tuntemaan satuun. Ohjaajan aikaisemmista, hyvin vakavista töistä poiketen elokuva on karrikoidun komedian asuun puettu koko perheen elokuva, värikäs ilottelu, jossa edes ilkeä äitipuoli (Julia Roberts) ei onnistu olemaan kovin ilkeä.

Kerro, kerro kuvastin on kuitenkin ohjaajansa tuote: visuaalisuus on erittäin vahvassa asemassa ja mielikuvituksellinen puvustus henkii korkealuokkaista designia aivan kuten Tarsemin aikaisemmatkin ohjaustyöt.

Ylikiltti Lumikki (Lily Collins) elää isänsä katoamisen jälkeen vankina linnassaan. Aikuisuuden kynnyksellä hän kuitenkin alkaa kyseenalaistaa äitipuolensa diktatuuria ja kun hän kuulee valtakuntansa olevan pulassa, kiltti tyttö puhkeaa kapinaan. Kuningatar lähettää tytön murhattavaksi lumottuun metsään, missä tämä kuitenkin pakenee ja ystävystyy maantierosvoina toimivien kääpiöiden kanssa.

Samaan aikaan muuan prinssi (Armie Hammer) sattuu läpikulkumatkallaan seudulle. Kuningatar ottaa salskean nuorukaisen silmäteräkseen, mutta prinssi on ehtinyt nähdä vilauksen todellisesta rakkaudestaan. Hupaisa kolmiodraama tästä saadaan aikaiseksi, varsinkin kun prinssillä on usein taipumus päätyä alusvaatteisilleen.

Elokuvan Lumikki on yllättävän oma-aloitteinen ja näpsäkkä mimmi, joka ei pienestä hätkähdä. Päätyypä hän opettelemaan miekkailunkin jaloa taitoa. Prinssin ja prinsessan välillä päälaelleen käännetyt roolit muodostavat elokuvan ympärille hellyttävän sädekehän, jota katsoessa suupielet vääntyvät väkisinkin hymyyn.

Kerro, kerro kuvastin on laadultaan pienoinen sekasotku. Paikoitellen se ihastuttaa täydellisillä oivalluksillaan, välillä taas lähes ärsyttää läpinäkyvyydellään. Sen suurin ansio on tarinan ja hahmojen loisteliaassa itseironiassa, mikä muodostaa komedialle lämpimän sydämen. Se tavoittelee samanlaista naiivia viattomuutta kuin Rob Reinerin ohjaama Prinsessan ryöstö (Princess Bride), ja onnistuukin siinä osittain.

Visuaalisesti elokuva on upea ja värikylläinen. Pääosan varastavatkin usein mielikuvitukselliset asut ja esimerkiksi kääpiöiden hienot haitarijalat. Paitahihasillaan lumihangessa hengailu häiritsee kyllä hieman epäloogisuudellaan, mutta koska kaikki näyttää näissä kohtauksissa törkeän hyvältä, annettakoon aukko loogisuudessa anteeksi.

Mukana ei ole lainkaan lisämateriaalia.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] Mirror Mirror Ohjaus: Tarsem Singh Käsikirjoitus: Mark Klein, Jason Keller Pääosissa: Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer Genre: komedia / seikkailu Valmistusmaa: USA 2012 IMDb[/box]

Kommentit