Kesäleffat: keveyttä, romantiikkaa ja komediaa

rom_feature

Kesään kuuluvat olennaisena osana myös kevyet ja romanttiset komediat. Filmitähti suosittelee mm. seuraavia:

Adventureland

Monen teinin unelma/pakkopulla: kesätyöt! Mukavan sympaattinen ja 80-lukulainen Adventureland kertoo Jamesista (Jesse Eisenberg), jonka reissu Eurooppaan kavereiden kanssa tyssää vanhempien rahahuoliin ja poju joutuu reissun sijasta kesätöihin huvipuistoon. Adventurelandissa hän tapaa kauniin ja persoonallisen tytön, Emilyn (Kristen Stewart) sekä ystävystyy huvipuiston remonttireiskana toimivan Connellin (Ryan Reynolds) kanssa.

Nuoruuden naiviudella kuvatut ihmissuhdesotkut, teini-iän itsetunto-ongelmat, taloudellinen itsenäisyys ja nouseva seksuaalisuus ovat Adventurelandin kesän kantavat teemat. 80-luvun loppu huokuu elokuvan värimaailmassa ja ilmapiirissä käsinkosketeltavana.

(500) Days of Summer

Kesä, jona tapasin unelmieni tytön… Romanttisen komedian voi tehdä kahdella tavalla: hyvin tai huonosti. (500) days of Summer kuuluu tuohon ensimmäiseen ryhmään, vaikka se väittääkin ettei ole rakkaustarina. Se on kuitenkin tarina rakkaudesta, ja siitä, kun rakkautta ei sitten olekaan.

Tom (Joseph Gordon-Levitt) on söötti romantikko, jonka elämän pistää sekaisin sinisilmäinen Summer (Zooey Deschanel), nainen, joka ”ei kuitenkaan etsi mitään vakavaa”. Koomisia ja varsinkin tragikoomisia tilanteita, herkkyyttä ja lämpöä tihkuvalta matkalta löytyy paljon onnellisia hetkiä. Kokonaisuutena tarjolla on tyylikkäässä paketissa tarjottu, hieman surullissävyinen, mutta kuitenkin sympaattisesti kerrottu rakkaustarina, joka ei sitten rakkaustarina ollutkaan.

Kesäleski (The Seven Year Itch)

Kesän kuumuus, joka sekoittaa järkevienkin ihmisten pään! Billy Wilderin suloinen komedia yksin hikiseen kaupunkiin jäävästä liikemiehestä (Tom Ewell), jonka perhe lähtiee hellettä pakoon kesäksi maalle. Liikemiehen työt jäävät vähemmälle, kun pään pistää pyörälle naapurin lumoava tyttö (Marilyn Monroe). Lämminhenkinen, mutta Wilderille tyypillisen nokkela komedia sisältää yhden Monroen uran legendaarisimmista kohtauksista. Elokuvan viehätys ei kuitenkaan jää pelkästään siihen.

Mamma Mia!

Auringon paahde ja tarttuva musiikki! Isättä kasvanut Sophie (Amanda Seyfried) löytää häidensä kynnyksellä äitinsä (Meryl Streep) päiväkirjan ja saa tietää tällä olleen suhteen kolmen eri miehen kanssa. Kolmikosta joku on Sophien isä ja tyttö päättää selvittää asian kutsumalla kaikki häihinsä. Tämä aiheuttaa ketjureaktion, josta seurauksena on pelkkää hyvää.

Abban musiikkiin pohjaava menestysmusikaali Mamma Mia! on elokuvaversiona ihastuttavan raikas kokonaisuus musiikkia, tanssia, särkyneitä ja korjattuja sydämiä. Tarttuvat kappaleet saavat kokonaan uuden elämän ja merkityksen Streepin ja kumppaneiden tulkitsemina. Mikäli ansiona käytettäisiin pelkkää hyvälle tuulelle jäämistä elokuvan jälkeen, Mamma Mia! saisi täydet pisteet.

Loma Roomassa (Roman Holiday)

Loma, loma, loma – ja aito seikkailu! Audrey Hepburnin ja Gregory Peckin tähdittämä lomaklassikko on suloinen ja lämminhenkinen pikku komedia. Hepburn näyttelee kapinoivaa prinsessaa tutkimassa Roomaa ihan itsekseen, Peck nähdään lehtimiehenä, joka yhtäkkiä saakin selville sohvallaan tiedottomana nukkuvan naisen olevankin oikea prinsessa. Todellinen hyvänmielen elokuva, helmi romanttisten komedioiden joukossa. Jokainen haluaisi viettää tällaisen loman Roomassa!

Dirty Dancing

The Time of My Life! Emile Ardolinon vuonna 1987 ohjaama Dirty Dancing on romanttisten tanssielokuvien joukossa legenda. Vaikka itse elokuvaa ei olisi koskaan nähnytkään, siihen viitataan niin usein muissa genren elokuvissa, että Patrick Swayzen suorille käsivarsilleen nostama Jennifer Grey on tuttu kaikille.

Grease

Teini-iän angstia Kalifornian auringon alla! 70-luvun romanttisista musikaaleista John Travoltan ja Olivia Newton-Johnin tähdittämä Grease on tunnetuimpia. Kiltin tytön ja kapinallisen nuorukaisen rakkaustarinan kertova musikaali sykkii kesän tahteja ja loistavaa musiikkia sekä tietenkin tanssia.

Pitkä kuuma kesä

Kotimainen rock, hiki ja Hyvää iltaa Tavastia! Kotimaisissa elokuvissa kesä on usein läsnä. Näistä kuitenkin yksi parhaiten Suomen suvea kuvaavista ja mieleen jääneistä on Perttu Lepän vuonna 1999 ohjaama Pitkä kuuma kesä. Tarina ”stadista pöndelle” Joensuuhun muuttavasta Patusta (Unto Helo), joka esittää kovempaa kuin on (ja huomaa joensuulaisnuorten itse asiassa lopulta olevan paljon kokeneempia kuin mitä hän itse onkaan). Pitkä kuuma kesä on kesäinen kertomus ystävyydestä, rakkaudesta ja suomirockista – täydellä sydämellä!

Kommentit