Kesäleffat: toimintaa, kiljuntaa ja valkoisia rystysiä

feature

Ah, Suomen suloinen suvi. Valoisat yöt ja lämpimät kelit, juhannuskokot ja piknik-reissut.
Mikä nostattaisi paremmin kesätunnelmaa, kuin virittäytyä tulevaan kesäfiilikseen muutamalla ”kesäisellä” elokuvalla?

Filmitähti jakoi kesäleffat kahteen eri kategoriaan, ja tässä ensimmäisessä käymme läpi ne toimintaa täynnä olevat, hermostuttavat ja pelottavat, traumoja aiheuttavat kesäfiiliksen nostattajat.

 

Tappajahai / Jaws

Kesä on uimisen ja veneilyn aikaa. Tai sitten ei. Vuodesta 1975 lähtien Jaws/Tappajahai on pilannut monen ihmisen uintihaaveet. Nuorena traumatisoitunut ihminen voi vieläkin nostaa uimapatjalla köllötellessään varpaat pois merestä; ihan vain varmuuden vuoksi. Elämää suurempi hai haukkasi paitsi muutaman ihmisen, pari venettä, mutta myös lisäksi kasvatti ihmisissä pelon syvää merta kohtaan. Aurinkoa, merta ja hiekkarantaa kyllä; mutta myös verta, suolia ja ikuinen pelko. 

Perjantai 13 / Friday 13th

Kesäleirit ovat kivoja. Niillä tutustuu uusiin ihmisiin, viettää ikimuistoisia hetkiä ulkoilma-aktiviteeteissa ja paistaa makkaraa nuotiolla. Tai, jos satut menemään kesäleirille Crystal Lakelle voi ohjelmassa olla kiljuntaa, päätöntä pakoonjuoksua metsikössä, kirveen väistelyä ja kuolemaa. Monta jatko-osaa sekä uusintaversion tuottanut tarina kesäleiristä ja sitä terrorisoivasta Jason Voorheesista (tai hänen äidistään) on nostalginen trippi aikaan jolloin mikrosortsit ja tiukat t-paidat olivat edellisen kerran muotia. Yht’äkkiä matka järven rannalle leireilemään ei tunnukaan yhtä hyvältä idealta. 

Cabin Fever

Kesämökit ovat suomalaista kesää parhaimmillaan. Jostain syystä näistä rauhan tyyssijoista on muodostunut varsinkin amerikkalaisessa viihteessä varsinaisia helvetin esikartanoita. Ei riitä että paikalliset kyläläiset ovat pahimpia punaniskoja, mitä koko maasta löytyy, mutta myös itse luonto ottaa asiakseen hyökätä kauniita ja nuoria vastaan. Cabin Feverissä uidaan, bailataan ja fiilistellään kesää, kunnes virus ryhtyy napsimaan teinejä palasiksi mitä kammottavimmin seurauksin. Kun virus syö naamaasi murusiksi, ei asiaa helpota se että paikallisilla kyläläisillä on kokonainen asearsenaali olohuoneessaan.

Cabin In the Woods

Mökkeily-teema jatkuu. Erinomainen, kiero ja erilainen mökkitarina tuo tuttuun mökkeilyyn omituisen vivahteen. Silmänruokana kesäisissä tunnelmissa oleskelee joukko kauniita nuoria opiskelijoita, jotka eivät ymmärrä pitää näppejään erossa tavaroista jotka mökistä löytyvät. Mukana on käänne, joka naurattaa ja tekee elokuvasta piristävän kesäleffan silloin kun vain veri ja suolet eivät riitä.  

Tiedän mitä teit viime kesänä / I Know What You Did Last Summer

Ihanaan kalastajakaupunkiin sisältyy synkkä salaisuus. Salaisuus oli sen verran toimiva, että se jatkui parin osan verran, vaikka laadusta ei voi puhuakaan. Teinejä, kalastaja-aluksia, keltaisia sadetakkeja ja rämpimistä pakoon murhaajan tieltä. Jotkut teinit eivät saa olla rauhassa kesäisin, koulutöiden jälkeen joku on päättänyt pilata näiden nuorten kesälomat; kerta toisensa jälkeen. 

 

Die Hard III – Koston enkeli / Die Hard  With A Vengeance

Helteinen New York ja Bruce Willis valkoisessa hihattomassa paidassa vuonna -95; kesäleffan parhaat ainekset ovat kasassa. Asfaltti hohkaa kuumuutta ja Jeremy Ironsin esittämä pahis pompottaa John McClanea ja Samuel L. Jacksonin esittämää Zeus Carveria ympäri Nykkiä. Meno on kostean hikistä, aika tiukilla ja samalla tulee nähtyä monta New Yorkin nähtävyyttä. Aiheuttaa matkakuumetta sekä jännityksen hien niskaan.

Myrskyn ratsastajat / Point Break

Keanu Reeves ja Patrick Swayze surffaavat tiensä läpi lämpimän Kalifornian, sekoittavat mukaan pankkiryöstöjä ja epätodennäköisen ystävyyden. Illat juhlitaan rannalla nuotion loisteessa kaljaa pitkäkaulaisista pulloista juoden. Aurinko hohkaa, täydellistä aaltoa metsästävät surffarit leijuvat laineilla kuin hylkeet. Elokuva tuoksuu merelle ja hiekalle; sen lämmin tunnelma ja koskettava tarina tekevät Point Breakista täydellisen kesäleffan.

Stand By Me / Viimeinen kesä 

Viimeinen kesä tuntuu ja maistuu siltä, miten aikuiset ihmiset omat lapsuuskesänsä muistavat. Tarinan neljä kaverusta lähtevät etsimään kuulopuheissa mainittua ruumista; retkestä muodostuu ystävysten kasvun hetki. Haahuilu metsissä, kiperät tilanteet matkan varrella ja seikkailun tuntu tekevät elokuvasta nostalgisen matkan lapsuuden kesiin. Elokuva lisää vaaran tuntua, nuorten poikien vastapainona toimivat ”isommat pojat”, jotka ovat tuttuja kaikille. Viimeinen kesä on surullinen, jännittävä ja erinomainen kertomus lapsuudesta ja kesästä.

Kommentit