Kieltolain aikaan – Boardwalk Empire

Boardwalk Empire

Erittäin laadukkaita tv-sarjoja tuottavan HBO:n sarja Boardwalk Empire kertoo 1920-luvun kieltolain ajasta. Palkittu sarja on voittanut mm. kaksi Golden Globea sekä lukemattoman määrän Emmy-palkintoja.

Boardwalk Empire sijoittuu Atlantic Cityyn, jossa niin poliittista kuin rikollistakin valtaa säätelee Steve Buscemin esittämä Enoch ”Nucky” Thompson. Nuckyn hahmo pohjautuu samoihin aikoihin eläneen Enoch Johnsonin hahmoon, mutta on tästä yhteydestä huolimatta kuvitteellinen hahmo. Arvatenkin nimenmuutos on tehty sen takia, että tätä kautta sarjan tekijät ovat saaneet vapaammat kädet kehittää Nuckyn hahmoa vaikka historian riippakiveä.

Kieltolain aikaan alkoholin myynti oli erittäin suuri bisnes, jonka ansiosta Atlantic Citykin vaurastui ja muuttui pienestä rannikkokaupungista turistirysäksi laatuhotelleineen. 20-luvulla  jokainen rikollinen halusi osansa tuosta dollarikakusta ja tämä aiheutti niin konekivääreiden laulua kuin poliittista kieroiluakin.

Steve Buscemi on Boardwalk Empiren keskushahmo

Boardwalk Empiressa nähdään toisiaan vastaan kieroilevia, paatuneita rikollisia ja gangsterinalkuja, vahvasti lain oikealla puolella toimivia poliiseja kuin myös koko sydämeltään korruptoituneita lainvalvojia sekä miesten vallan jalkoihin kompastuvia heikkoja naisia. Sekä myös naisia, jotka ponnistavat miesten kengänpohjan alta pää pystyssä maailmaan vaatimaan oikeuksiaan – tämä siis aikana, jolloin naiset olivat juuri saaneet äänioikeuden. Suurimmalla osalla hahmoista on kuitenkin oma lehmä ojassa ja he tekevät oman päämääränsä eteen mitä tahansa – vaikka se tarkoittaisi murhaa.

Sarjan tuotantoarvot ovat kohdallaan kaikin tavoin. Ajankuva on toteutettu huikean hienosti, mikä tukee mielenkiintoisia henkilöitä sekä henkilökemioiden kiemuroita. Boardwalk Empire on kiinnostava tuttavuus, josta huokuu HBO:lle tyypillinen laatu ja tuotantokaartin innovatiivisuus tarinankerronnassa.

Sarjan takana onkin vahva tuotantokaarti, sillä tuottajina toimivat Martin Scorsese ja Mark Wahlberg. Ensimmäisen jakson on ohjannutkin itse Scorsese. Buscemin lisäksi muissa rooleissa nähdään mm. Michael Pitt nuorena Jimmy Darmondyna, Michael Shannon FBI-agentti Van Aldenina, Stephen Graham Al Caponena ja Kelly Macdonald alistettuna äitinä, jota Nucky päätyy suojelemaan.

Boardwalk Empire on kieroilujen ja kähminnän lisäksi erittäin mielenkiintoinen katsaus historiaan, sillä fiktiivisyydestään huolimatta se antaa katsauksen aikaan, jolloin asiat olivat toisin kuin nyt. Kaiken kattava ahneus tosin on säilynyt.

Kommentit