Kill List (2011) ★★★★

killlist_featured_958x339

Kesällä 2011 Suomessa elokuvafestivaaleja (Espoo Ciné ja Rakkautta ja Anarkiaa) kiertänyt kauhutrilleri Kill List on pienimuotoinen helmi. Se on täydellinen festivaalielokuva – pienelle yleisölle suunnattu ja keskivertoelokuvaa taiteellisempi siinäkin mielessä, että se ei avaudu ihan jokaiselle.

Ben Wheatleyn ohjaama elokuva kertoo kahdesta entisestä sotilaasta, Jaystä (Neil Maskell) ja Galista (Michael Smiley), jotka elävät elämäänsä pikkukaupungissa, murehtivat ihmissuhteitansa ja raha-asioitansa kuin kuka tahansa tavallinen ihminen. He eivät kuitenkaan ole aivan tavallisia ihmisiä, sillä kun luvassa on rahakas tappokeikka, molemmat ovat valmiita tarttumaan aseeseen.

Suoraviivaiseksi suunniteltu tappolistan läpi vetäminen alkaa kuitenkin vetäytyä mutkille. Ihmissuhdedraama kietoutuu verisen trillerin kautta häiriinnyttävän kauhun piirteitä saavaksi elokuvaksi, joka kiusaa katsojaansa äärimmilleen. Ensimmäisen katsontakerran jälkeen jää helposti tunne, että mitä ihmettä tässä oikein tapahtui.

Kill Listin juonesta ei voi kertoa paljon paljastamatta sen kiehtovan kammottavia kiemuroita. Elokuva on genrejen railakas sekoitus – siinä yhdistyy työttömyyden mukanaan tuomat ongelmat ihmissuhteiden monimuotoiseen verkkoon, missä aviopuolisoiden välinen kitka saattaa räjähtää liekkiin kesken illallisen ystävien kesken. Kun tähän suhteiden draaman kudelmaan heitetään ripaus ääriväkivaltaa, mustaa huumoria ja erittäin kieroutunutta kauhua, on kokonaisuus tapaus, jota ei voi ohittaa olankohautuksella.

Vireeltään Kill List on äärimmäisen synkkä, eikä siinä ole kovinkaan monta hengähdyspaikkaa tai lepohetkeä. Se on kuvattu käsivaraisesti liikkuvalla kameralla, mikä tekee perheen kesken kuvattuihin kohtauksiin samanlaista intimiteettiä kuin mitä vaikkapa Lars Von Trierin Melancholiassa oli nähtävissä. Tämä luo jyrkän kontrastin tapahtumille, jotka tulevat myöhäisemmässä vaiheessa. Tapahtumille, joita ei osaa odottaa ja joiden juuret ulottuvat syvälle puhtaaseen pahuuteen.

Empire-lehdessä parhaana kauhuelokuvana palkittu Kill List on tarinaltaan omaperäinen, mutta kokemuksena elokuva on äärimmäisen ahdistava. Sitä ei siis voi suositella herkille katsojille.

Sivuroolissa Jayn kuvankauniina vaimona nähdään ruotsalainen MyAnna Buring.

Dvd:llä ei ole mukana lisämateriaalia.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] Kill List Ohjaus ja käsikirjoitus: Ben Wheatley Pääosissa: Neil Maskell, Michael Smiley, MyAnna Buring Genre: kauhu / trilleri Valmistusmaa: UK 2011 IMDb[/box]

Kommentit

Tags from the story
, ,