Lukunurkassa: Luukaupunki

luukaupunki

Luukaupunki on ensimmäinen osa Varjojen kaupungit-sarjasta, josta on julkaistu tällä hetkellä viisi osaa. Se kuuluu nykyisin kovin suosittuun nuorten aikuisten fantasia-genreen, sekoittaen seikkailua, romantiikkaa ja yliluonnollisia otuksia keskenään sulavaksi tarinaksi.

Luukaupungin pääosassa seikkailee nuori 15-vuotias Clary joka näkee paikallisessa yökerhossa söpön sinitukkaisen pojan. Poika saa surmansa mitä julmimmalla tavalla, mutta Clary on ainut joka näkee murhan. Pian käy myös selväksi, että Clary on itseasiassa ainut joka pystyy näkemään surman tehneet henkilöt.

Jace, kauniskasvoinen surman tehnyt poika, tutustuu Claryyn ja avaa tälle oven toiseen maailmaan josta muut ihmiset eivät tiedä mitään. Ihmissusia, keijuja, velhoja – New York ei ole enää entisensä. Jace kuuluu Varjometsästäjiin, ja on selvää että Clarylla on jokin kyky koska hän pystyy näkemään ympäröivän maailman sellaisena kuin se on. Alamaailman otukset noudattavat hyvin pitkälle kirjallisuudessa opittuja luonnonlakeja, vaikkakin esimerkiksi iljettävät vampyyrit elävät jonkinlaisessa symbioosissa ja rauhassa Varjometsästäjien kanssa.

Kirjan maailma on synkkä ja sen hahmot kiehtovia. Varjometsästäjät ovat puoliksi enkeleitä ja puoliksi ihmisiä, ja vastustajina on tappavia ja iljettäviä olentoja. Ihmisyyttä edustaa Claryn paras ystävä Simon, kun taas Varjometsästäjien puolella hieman ylimieliset ja kuvankauniit nuoret vaativat enemmän totuttelua. Koko tarinankaari kasvaa suuremmaksi kuin vain muutaman teinin seikkailu- ja rakkaustarinaksi – ensimmäisessä osassa esitellään jo Valentine, tarinan pahis. Valentine johtaa eräänlaista vastaiskua, kapinaa, jolla pyyhkäistä epäpyhät ja epäpuhtaat olennot maan päältä. Eri asia on, kuinka tämä määritellään.

Kirjan tyyli on kepeä, sisältäen normaalin ”mikä kumma tämä maailma oikein on”-pähkäilyn lisäksi onneksi myös huumoria ja romantiikkaa. Clary on päähahmona toimiva, omatoiminen sankaritar, vaikkakin hieman hukassa tarinan alussa – ymmärrettävistä syistä. Mielenkiintoisimmiksi hahmoiksi muodostuvat kuitenkin nuoret Varjometsästäjät Jace, Izzy ja Alec, joiden kauniita hahmoja odottaa innolla valkokankaalle siirtyväksi.

Varjojen kaupungit: Luukaupunki (The Mortal Instruments: City of Bones) muuntuu tulevana kesänä myös elokuvaksi. Sen pääosaa Clarya esittää Lily Collins (Kerro, kerro kuvastin) ja Jacea Jamie Campbell Bower (Twilight-saaga).Yksi kiinnostavimmista hahmoista on seksuaaliselta suuntautumiseltaan epävarma Alec, jota esittää elokuvassa Kevin Zegers (Frozen) ja naiskauneutta tarjoaa Izzyn roolissa Jemima West (Borgiat). Ehkä hieman genrestään poiketen Luukaupunki esittelee myös samaa sukupuolta olevien välistä viehätystä, joka tuntuu hyvinkin puritaanisten teiniromantiikka-elokuvien jälkeen suoranaiselta piristykseltä. 

Luukaupunki on lukemisen arvoinen kirja, ja se johdattaa lukijansa pitkälle matkalle salaiseen maailmaan joka koukuttaa yllättävän nopeasti. Elokuvan ensi-ilta on elokuun lopussa, joten vielä on hyvää aikaa päästä tarinaan sisälle kirjan muodossa.

 Kirjasarjaa julkaisee Otava.

Kommentit

Tags from the story