Kokemuksia Netflix-palvelusta

netflix-logo

Kokeiltavahan tätä oli heti. Tv- ja leffa-addiktin unelma, Netflix, rantautui Suomeen viime viikolla. Takana on nyt ankaraa käyttöä viikon verran ja ajattelin kirjoittaa kokemuksistani.

Sanottakoon heti alkuun, että tuotteen lanseeraus ja ensikosketus olivat hupaisat. Niin ja näin käännetyt suomenkieliset lauseet eivät istu suuhun, ja tuleekin olo että Google Translatorilla on ollut enemmän tekemistä palvelun kanssa, kuin yhdelläkään suomenkielisellä ihmisellä. Kun palvelu kysyy minkäikäisiä lapsia katselet ja kuinka usein, on käyttäjällä olo kuin milläkin kriminaalilla. Hupaisat kategoriat hihityttävät, vaikka ovatkin myös erittäin kuvaavia. Veriset kauhuelokuvat, rankat rikoselokuvat, nokkelat tv-sarjat, älylliset indie-elokuvat; kategorioiden nimet ovat suomalaiseen suuhun sopimattomia mutta kaikkeen tottuu.

Netflix vapauttaa katsojan katsomaan ohjelmia oikeastaan missä vain. Se toimii mm. älytelevisiolla, tietokoneella, AppleTV:llä, iPadilla, iPhonella, Android-pohjaisilla taulutietokoneilla ja -puhelimilla. Lisäksi sen voi kytkeä PS3:een tai Xbox360:een, vaikkakin Xbox:ssa käyttö vaatii Kultajäsenyyden, asia joka aiheuttaa näin lisäkustannuksia. Helpoksi asian tekee se, että mitään erillisiä kortteja ja asennuksia ei tarvita, sovellus ladataan haluttuun laitteeseen, luodaan tunnukset ja olet ohjelmien äärellä. Sivusto utelee tulokkaalta elokuvamieltymyksiä, ja pyytää antamaan eri elokuville tähtiä.

Netflixin tarjonta perustuukin omaan kulutukseen. Mitä ahkerammin annat tähtiä katsomillesi, tai jo näkemillesi sarjoille ja elokuville, sitä tarkemmin palvely pystyy tarjoamaan viihdettä, jota se ajattelee sinun kaipaavan. Toinen mahdollisuus on löytää sisältöä haun kautta, mutta se ei listaa kaikkia olemassa olevia tuotteita näkyvillesi – sinun täytyy tietää mitä haet. Nettipalvelussa kaikki sarjat ja elokuvat ovat nähtävissä kategorioittain, mutta esimerkiksi me käytämme palvelua PS3:n kautta, jolloin olemme suositusten varassa.
Kategoriat elävät koko ajan, ja esimerkiksi eilen listoilla näkynyt leffa ei enää tänään olekaan siellä, koska menit katsomaan jotain täysin päinvastaista. Tässä piileekin ehkä pieni ongelma; kiinnostavia elokuvia olisi hyvä olla mahdollisuus ”tägätä” itselleen katselulistalle myöhempää käyttöä varten. Nyt tämä ei ole mahdollista – tai ainakaan en ole löytänyt tällaista ominaisuutta. Suosituksia saa myös Facebook-kavereilta, ja omia suosikkejaan voi suodattaa myös sinne, jokaisen valitun ohjelman kohdalla erikseen.

Netflix näyttää iPadissa tältä ( kyseessä englanninkielinen versio).

Lisäksi useissa perheissä on useampi käyttäjä. Lapsiperheitä Netflix on huomioinut hienosti tekemällä jo kirjausruutuun erillisen lapsiviihteeseen suunnatun ikkunan, jonka takaa löytyy lapsille suositeltavaa sisältöä. Mutta mitäs kun minä haluan katsoa kauhua, ja mies dokkaria? Eri käyttäjät sekoittavat suosituksia tehokkaasti, eikä välttämättä aina hyvällä tavalla. Palvelu kuitenkin ymmärtää että samassa perheessä voi olla useampi kuluttaja, samoilla tunnareilla katselu onnistuu samanaikaisesti kahdella eri laitteella – eri ohjelmia katsoen. Lapsille pyörimään Paavo Pesusieni, ja aikuisille toimintaa.

Mitä siellä sitten on?
7.99 €/kk hinnalla käyttöönsä saa laajan valikoiman tv-sarjoja ja elokuvia. Kotimainen tarjonta on osoittautunut niukaksi, mutta itse en sitä kaipaakaan. Tarjolla on niin vanhoja kuin uusiakin tv-sarjoja, Sons of Anarchya, Dexteriä, Kovat kaulassa, kuin ihania – ja PAKOLLISIA – klassikoitakin kuten Doctor Who, Buffy Vampyyrintappaja ja Firefly. Tarjolla on paljon BBC-herkkuja ja jenkkisarjoja. Elokuvia löytyy laidasta laitaan, ja kauhuelokuvatarjonta on sekoitus omituisuuksia ja klassikoita. Suurimman pettymyksen lienee tuottanut komedia – ja toimintaleffat, joiden tarjonta on liian tuttua tai vain huonoa. Onneksi voi katsoa muutakin kuin sitä mitä suomalainen tv on tuupannut eetteriin toistuvilla näytöillään vuosikausia, ja katsoa esimerkiksi dokumenttielokuvia, Princess Briden tai klassikon Loistokaveri (Say anything). Tarjonta ei siis ole vain vanhaa tuotantoa, vaan herkkuja ja uutuuksia on paljon. Esimerkiksi tällä hetkellä palvelusta löytyy jo Iron Sky.

Netflixin saa koekäyttöönsä 1 kk:n ajaksi ilmaiseksi, ja Spotifyn käyttäjät vuoden loppuun saakka. Netflix on erinomainen palvelu, joka tarjoaa paljonkin nähneelle aina jotain uutta ja omituista. Uutuuksia tulee mukavaa tahtia listoille, vaikka suuria kassamenestyksiä on turha odottaa heti palveluun nähtäväksi. Suomen televisiossa on monta hyvää sarjaa jäänyt väliin, ja dvd:tä en ole raaskinut välttämättä ostaa – Netflix voi tarjota hienoja löytöjä esimerkiksi niille jotka kaipaavat scifiä ja laadukkaita BBC:n sarjoja. Todennäköistä onkin että Netflix jää meillä vakituiseen käyttöön, saamme katsoa hyvää viihdettä kun itse haluamme, miltä laitteelta haluamme.

Kommentit

Tags from the story
, ,