Midnight In Paris (2011)★★★★

mip2

Pariisi on kaikessa kauneudessaan suosittu aihe elokuvantekijöille, mutta harvoin on tätä valon kaupunkia kuvattu sellaisella rakkaudella ja perimmäisen ytimen esiin kaivamisella kuin Woody Allenin Midnight In Parisissa. Kaupunki on yksi elokuvan ehdottomista päähahmoista, luoden raamit ja tunnelman tarinalle joka on Allenimaisen omituinen, hilpeä, hieman surumielinen mutta maaginen näyttäen pienen palasen toisenlaisesta elämästä haaveilevan miehen elämästä.

Gil (Owen Wilson) on Hollywoodissa menestyvä elokuvakäsikirjoittaja joka haluaa oikeasti asua Pariisissa ja kirjoittaa kirjaa, haaveilee 1920-luvusta ja sateessa kävelystä Pariisin mutkaisilla kaduilla. Gilin tuleva vaimo ja tämän vanhemmat ovat hieman eri maata, menestyneitä omilla tahoillaan mutta myös realisteja ja turhia haaveiluja karsastavia tehoihmisiä. Gilin ja kihlatun Inezin (Rachel McAdams) seuraan tuppautuu vielä jokapaikan besserwizzeri ja kaiken kaikkiaan turpiinsa kerjäävä Paul (Michael Sheen) ajaen näin Gilin yksinäisille kävelyille.

Kellon lyödessä kaksitoista yöllä Gil törmää toiseen maailmaan, haaveilemaansa Pariisiin ja viettää yöt suurien kirjailijoiden, taiteilijoiden ja boheemien kansalaisten seurassa. Samalla Gil ymmärtää mikä hänelle on elämässä tärkeää ja yöllisillä seikkailuilla on suuri merkitys siinä miten mies näkee nykyisen elämänsä, kumppaninsa ja valintansa. Yön oppaita esittävät osuvasti mm. Adrien Brody, Corey Stoll, Tom Hiddleston ja Kathy Bates. Gilin lumoava Adriana (Marion Coutillard) on sormenpäitään myöten Pariisilainen ja Adrianan omien ratkaisujen myötä Gil ymmärtää enemmän itsestään kuin koskaan psykiatrin sohvalla.

Midnight In Paris on Allenin yliluonnollinen serenaadi Pariisille jota mies kuvaa samalla rakkaudella kuin omaa kotikaupunkiaan New Yorkia. Wilsonin valinta pääosaan oli erikoinen, mutta jälkikäteen katsottuna, nerokas siirto sillä miehen leppoisa charmi yhdistettynä komiikan tajuun tekee Gillistä haavoittuvaisen mutta rennon. Elokuvan sävyt kietovat sisäänsä lämpimästi kun suuri osa illan tapahtumista valaistaan kynttilänvalolla ja kaikkea siivittää Allenimaiseen tyyliin valittu musiikki. Terävän keskiviivan antaa tuttu sanailu, pieni hässäkkä ja säätäminen yhdistettynä loistaviin näyttelijäsuorituksiin tehden elokuvasta nautinnollisen katsomiskokemuksen joka tuskin vanhenee koskaan.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

MIDNIGHT IN PARIS  

Ohjaus: Woody Allen
Käsikirjoitus: Woody Allen
Pääosissa: Owen Wilson, Marion Cotillard
Alkuperämaa: USA 2011
Genre: Komedia / Fantasia
IMDb

 

Kommentit