Kotiteatterissa: Thor (K. Branagh, 2011)

thor2s

Marvel-elokuvien jatkumossa Skandinaviseen mytologiaan pohjautuva Thor on ilahduttavan viihdyttävä tuttavuus. Kotiteatterissa valkokankaan tapaan hyvin toimiva Thor esittelee katsojalle yhden The Avengers-supersankarijoukon jäsenen ja taustoittaa tämän ylijumala Odinin pojan matkaa universumin toiselta laidalta Maahan.

Paremmin Shakespeare-tulkinnoistaan tunnettu Kenneth Branagh tuo ohjaajana Thorin perustavaa laatua olevien kysymysten äärelle. Thor ei mässäile ylimitoitetulla toiminnalla, vaan pureutuu enemmänkin veljesten väliseen kilpailuasetelmaan ja isä-poika -suhteeseen. Kuten kunnon klassisessa draamassa pitääkin. Branaghilla on loistava draaman taju, mutta hän on lisäksi huomannut, että tämän tyyppinen tarina kaipaa myös huumoria. Liiallisella ryppyotsaisuudella on pilattu monta potentiaalista supersankarielokuvaa, mutta Thorissa nähdään toimintaa, draamaa ja komediaa juuri oikeassa suhteessa.

Ylimielinen ja kiivas Thor (Chris Hemsworth) suututtaa kotonaan Asgardissa isänsä Odinin (Anthony Hopkins) ja joutuu karkotetuksi Maahan – ilman voimiaan ja mahtavaa Mjolnir-vasaraansa. Maassa Thor joutuu totuttelemaan tavallisen kuolevaisen elämään, missä häntä auttavat astrofyysikot Jane Foster (Natalie Portman) ja Erik Selvig (Stellan Skarsgård).

Samaan aikaan Asgardissa kuohuu, kun Thorin veli Loki (Tom Hiddleston) ottaa vallan. Pelastaakseen niin isänsä kuin kuolevaiset ystävänsä Thorin on löydettävä itsensä, nöyrryttävä ja osoitettava olevansa Mjolnirin ja Asgardin arvoinen.

Thor liikkuu sulavasti komean ja maagisen Asgardin sekä rahvaanomaisen Maan välillä tehden niiden välisen kontrastin silmiinpistäväksi. Tämä on hieno veto, sillä se tekee elokuvasta mielenkiintoisen seurata myös visuaalisesti.

Pitkänhuiskeana blondina australialaissyntyinen Hemsworth on täydellinen Thor. Hänessä on kuninkaalliselle kuuluvaa voimaa, mutta muuntautumiskykyisyyttä laskeutua myös tavallisen kuolevaisen tasolle. Hopkinsissa taas on ylijumalalle sopivaa auktoriteettia, joka kaikuu jokaisessa hänen lausumassaan sanassa. Hiddleston puolestaan loistaa salamyhkäisenä veljenä, jota kateus syö sisältä päin.

Thor on Marvel-viihdettä parhaimmillaan ja se tekee kunniaa niin ikiaikaiselle jumaltarulle kuin sarjakuvallekin.

Blu-rayn lisämateriaaleina nähdään hupaisa Marvel-lyhytelokuva The Consultant sekä tulevaa The Avengers-elokuvaa promoava Road to the Avengers, joka esittelee uudessa elokuvassa nähtävät hahmot sekä ohjaaja Joss Whedonin. Marvel-fanille tämä on odotusta nostattava kolmeminuuttinen, sillä The Avengers näyttää todella siltä, että siinä on suuria mahdollisuuksia.

Mukana on myös 11 kappaletta Branaghin kommenttiraidalla varustettuja poistettuja kohtauksia, jotka ovat mukava lisä elokuvalle. Seitsemän erilaista koostetta vie lopuksi katsojan seuraamaan elokuvan tekoa kulissien taakse. Kaikki ekstrat ovat teräväpiirtoisia ja tekstitetty suomeksi. Ainoastaan Branaghin kommentit ovat tekstittämättömiä.

_________________________________________________________________________________________________

Thor

Ohjaus: Kenneth Branagh
Käsikirjoitus: Ashley Miller, Zack Stentz, Don Payne, perustuu Stan Leen, Larry Lieberin ja Jack Kirbyn sarjakuviin
Pääosissa: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård
Genre: toiminta / fantasia
Valmistusmaa: USA 2011
IMDb

Kommentit