Kulttiainesta: Netflixin Wet Hot American Summer: First Day of Camp

wethotamericansummer1

Onhan se ihan hullua laittaa nelikymppiset, uransa huipulla olevat näyttelijät esittämään kesäleirillä hengailevia teinejä. Vielä hullumpaa on, että Wet Hot American Summer: First Day of Camp -tv-sarjassa tuo konsepti oikeasti toimii. Eihän tämä toki näyttämötaiteen historiassa mitään ennenkuulumatonta ole. Rooleja ovat maailman sivu esittäneet usein hyvinkin erilaiset näyttelijät – esimerkiksi miehet joutuivat esittämään myös naisroolit aikana, jolloin naisia ei vielä päästetty teatterin lavalle.

Netflixin originaalisarja Wet Hot American Summer: First Day of Camp pohjautuu vuonna 2001 ilmestyneeseen komediaan Wet Hot American Summer, missä joukko kesäleiriläisiä ohjaajineen viettää leirin viimeistä päivää. Kulttisuosioon nousseessa elokuvassa teini-ikäisiä ohjaajia esittävät hyvinkin jo aikuiset näyttelijät kuten tuolloin 32-vuotias Paul Rudd (Ant-man), 26-vuotias Bradley Cooper (Unelmien pelikirja), 30-vuotias Amy Poehler (Parks and Recreation) ja 27-vuotias Elizabeth Banks (Nälkäpeli). Elokuvaa voisi äkkinäisempi luonnehtia parodiaksi, joka irvailee perinteisille kesäleirielokuville, mutta se on lopulta paljon enemmän kuin pelkkää toisten kustannuksella naureskelua. Pienellä budjetilla tehty Wet Hot American Summer on kyllä hulvattoman hauska, mutta sen yhteen päivään mahdutettu kokonaisuus on luotu erittäin innovatiivisella tyylillä, joka ei tarkastele yksiulotteisesti pelkästään kesäleirillä olevien nuorten elämää vaan mahduttaa tarkkanäköisesti hupaisten riviensä väliin myös paljon muuta ympäröivästä yhteiskunnastamme.

Lähes 15 vuotta elokuvan jälkeen julkaistun sarjan ensimmäinen tuotantokausi vie samaisen kesäleirin ensimmäiseen päivään. Näyttelijät ovat samat kuin elokuvassa, eikä menoa haittaa vaikka nyt 44-vuotias Amy Poehler muutamaankin kertaan muistuttaa hahmonsa olevansa 16-vuotias. Sarjan viehätys perustuukin suurelta osin juuri siihen, että alkuperäiset, sittemmin supertähteyteen ponnahtaneet näyttelijät ovat siinä mukana. Kuka muu kuin rakastettu Paul Rudd voisi esittää leirin nuorta ja kapinallista Andya? Mukana on myös Christopher Melonin esittämä ikisuosikki, Vietnamissa aikoinaan ryvettynyt leirin kokki.

Avautuakseen kunnolla prequelina toimiva sarja vaatii alkuperäisen elokuvan katsomisen pohjiksi. Elokuva on sarjan tapaan tarjolla Netflixissä.

Kahdeksanosainen sarja rakentuu samaan tapaan päivän mittaan kronologisesti tapahtuvista kohtauksista kuin alkuperäinen elokuvakin. Vääristynyt aikakäsitys antaa tarinalle mahdollisuuden toteuttaa yhden ja ainoan päivän aikana mm. pikaisen naiseksi kasvamisen, avioliiton ja eron, oikeuskäsittelyyn ehtivän, valtionhallintoakin koskettavan ympäristörikoksen, huumehuuruisen matkan kaupungille, tutkivan journalistin syvääluotaavan kesäleirianalyysin luomisen ja itsensä löytämisen sekä parin tunnin mittaisen musikaalin esittämisen mukaanlukien koe-esiintymiset ja harjoitukset. Ja tietysti mukana ovat perinteiset teinien kesäleirille kuuluvat ihastumiset, kiusaamiset sekä muu teinidraama. Alkuperäisen elokuvan ystävän sarja vetäisee mukaansa saman tien.

Tyypillisen esiosan tapaan sarjan tapahtumat pohjustavat elokuvan tapahtumia ja näyttävät, miksi joistakin hahmoista tuli sellaisia kuin he elokuvassa ovat tai miksi joitakin hahmoja ei nähdä enää itse elokuvassa. Sarjassa nähdään mm. Jason Schwartzmanin, Chris Pinen, Jon Hammin, Kristen Wiigin ja Michael Ceran hahmot, joita ei ole mukana alkuperäisessä elokuvassa

Wet Hot American Summer -konseptin ovat luoneet Michael Showalter ja David Wain, jotka molemmat myös esiintyvät tarinassa. Showalterin hahmo on hieman nössö ja itsestään epävarma Coop, Wain puolestaan nähdään sarjan ulkomaalaisvahvistuksena, Coopin ”tyttöystävään” Donnaan (Lake Bell) silmänsä iskevänä Yaronina.

Showalterin ja Wainin tyyli luoda komediaa on kaikessa absurdiudessaan omalaatuisen ihastuttava. Kaikki on aivan päättömän ylilyövää, mutta lämminhenkisellä tavalla toteutettua ylilyövyyttä, joka ei ärsytä vaan vetää katsojan mukaansa myhäilemään juonenkäänteiden ja teknisen toteutuksen kekseliäisyyttä. Positiivisen maininnan ansaitsee varsinkin se, että Wet Hot American Summerin huumori ei ole pelkkää kakka- ja pippelihuumoria, vaan sarjan komediallinen kosketus kattaa huomattavasti laajemman skaalan ihmiselämää.

Eihän Wet Hot American Summeria mitenkään vakavasti voi ottaa, vaan viihtyäkseen kunnolla vannetta pään ympäriltä pitää jonkin verran löysyttää. Silloin tarjolla on innovatiivinen ja nautittavan hauska sukellus 80-luvun kostean kuumalle amerikkalaiselle kesäleirille.

Wet Hot American Summer: First Day of Camp -tv-sarja sekä Wet Hot American Summer (2001) ovat nähtävissä Suomen Netflixissä.

Kommentit