Kuvitteellista presidenttipeliä

pressat

Presidenttipelin ollessa Suomessa kuumimmillaan ottaa Filmitähti yhden askeleen taaksepäin ja suuntaa katseensa Yhdysvaltoihin. Tuskin mikään yksittäinen asema on niin puhkinäytelty elokuvissa kuin Yhdysvaltain presidentti ja tätäkin on tulkittu vaihtelevalla menestyksellä. Kenties suurtakaan yllätystä ei aiheuta se että kaikkien aikojen eniten elokuvissa tulkittu presidentti on Abraham Lincoln ja tämä vuosi lisää tämän kunnianarvoisan herran elokuvalistaa kahdella uudella teoksella.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter saa ensi-iltansa kesäkuussa ja loppuvuodesta Spielberg tulkitsee miehen tarinan Lincoln-elokuvassa. Oma Lincoln-suosikkini on kuitenkin tähän mennessä Kevin Klinen hykerryttävä suoritus elokuvassa Wild Wild West.

Seuraavaksi suosituimpia ovatkin olleet molemmat Rooseveltit sekä tietenkin Amerikan traaginen kultapoika John F. Kennedy. Kennedya on Nixonin lisäksi hyödynnetty elokuvissa näkyvimmin omassa alkuperäisessä muodossaan sillä miehet itse vilahtavat useissa elokuvissa televisioruuduissa ajankuvaa värittämässä. Ajan saatossa omaksi suosikki-Kennedykseni on noussut hieman epätodennäköinen onnistuja, Bruce Greenwood, Kevin Costnerin ohjaamassa Thirteen Days-elokuvassa.

Nixonia ovat tulkinneet menestyksekkäästi sekä Anthony Hopkins Nixonissa sekä Frank Langella elokuvassa Frost/Nixon. Ehkä juuri Nixonin roistomainen habitus ja teot tekevät näistä suorituksista vaikuttavampia, vai onko kyse sittenkin pelkästään näyttelijänlahjoista? Tuoreista presidenteistä Josh Brolin on onnistunut tulkitsemaan George W. Bushia herkullisesti ja erittäin onnistuneesti, sekavan vastaanoton saanut W on herkullinen ja irvaileva yhtä aikaa. Meneekö elokuva ja Brolinin tulkinta metsään, on jokaisen päätettävä itse.Frank Langella Nixonina ja Bruce Greenwood JFK:na

Kuvitteellisia presidenttejä onkin sitten elokuvamaailma tulvillaan mutta näistäkin muutama suosikki nousee selvästi esiin. Ehkä jopa siinä määrin että toisinaan viime vuosikymmeninä useampi kuin ei olisi toivonut esimerkiksi Harrison Fordin hahmon olevan oikea presidentti sen miehen sijaan joka istui Valkoisessa talossa.

Gene Hackman on hyytävä ja valtaa tiukasti otteessaan pitävä presidentti Clint Eastwoodin ohjaamassa elokuvassa Absolute Power. Hackman tekee paitsi erinomaisen suorituksen, antaa myös esimerkin siitä millainen valtion päämies voi pahimmillaan olla. Toisessa äärilaidassa sekoilee Jack Nicholson elokuvassa Mars hyökkää!  Hyväntahtoinen ja fiksu mutta auttamattomasti liian ymmärtäväinen ja tohelo presidentti kohtaa karsean lopun marsilaisten limaisissa käsissä. Tri Outolemmen epäonnisesti Merkin Muffleyksi nimetty presidentti on yksi hienoimmista suorituksista, kun puhutaan kuvitteellisista presidenteistä. Peter Sellers on outo heppu mutta joskus maailma tarvitsee näitäkin.

Omat suosikkini ovat ehkä hieman kliseisesti sankaripresidenttejä. Morgan Freeman on kuin majakka ja kansakunnan tukipilari Deep Impactissa, tämä mies on esittänyt Jumalaakin kahdesti joten sekava ja nuori kansakunta ei voisi olla paremmissa käsissä. Herääkin kysymys, miksi Freeman ei ole oikea presidentti. Independence Dayn sankaripressa johtaa joukkonsa mahdottomalta näyttävään taisteluun, lentäen itse hävittäjää etunenässä joka antaa elokuvaan oman kornin lisänsä. Roolissa on Bill Pulman ja tämä keskiverrolta mieheltä näyttävä mies onkin kuin onkin mahtavaa presidenttiainesta, ainakin elokuvissa.

West Wing, Battlestar Galactica ja 24 ovat tarjonneet erinomaisia presidenttejä..

Television puolelta löytyy erinomaisia presidenttejä. Sarjan 24 ensimmäinen presidentti David Palmer (Dennis Haysbert) piti pään kylmänä ja moraalin korkealla. Sarjasta löytyy myös kaikkien aikojen raivostuttavin ja niljakkain presidentti jota esitti loistavasti Gregory Itzin. Charles Logan on luultavasti yksi vihatuimpia tv-hahmoja tai kuvitteellisia presidenttejä koskaan.  Naispresidentit ovat harvinaisempia, ehdottomasti paras on välillä raivostuttava mutta oikeamielinen Laura Roslin (Mary McDonnell), televisiosarjasta Battlestar Galactica. 24 tarjoili myös yhden vahvan naispresidentin Allison Taylorin (Cherry Jones) joka tuntui naiselta jonka käsiin uskaltaisi laittaa vaikka koko maapallon.

Ehkä kaikkien aikojen paras fiktiivinen presidentti on kuitenkin Martin Sheen joka sarjassa West Wing oli niin ylivoimaisen vakuuttava ja erinomainen että useammin kuin kerran ihmiset ovat toivoneet Josiah Bartlettin olevan ihan ihka elävä ihminen joka johtaisi maata. Ainahan saa toivoa…

Tasapisteissä Sheenin kanssa on  Harrison Ford. Ford on Indiana Jones, Han Solo ja vieläpä presidentti James Marshall kun terroristit yrittävät kaapata presidentin lentokoneen Air Force Onessa. Tämä mies sanoo ei jämerällä äänellään ja leukaperillään joilla voittaisi vaalit kuin vaalit. Toimeen tarttuva, terroristit omin käsin nitistävä ja charmantti elokuvapresidentti on haaveunta johon todellisuus ei koskaan tule yltämään. Indiana Jones presidentiksi!

Kuka on oma fiktiivinen suosikkipresidenttisi ?Harrison Ford ja Bill Pulman voivat pelastaa maailman, ainakin elokuvissa

Kommentit

Tags from the story
,