Melancholia (2011) ★★★★★

melankolia

Cannesissa natsilausunnoillaan kohua herättänyt ohjaaja Lars Von Trier ei kerää sympatiapisteitä. Onnekseen Von Trier on ammatissaan nero ja Melancholia imaisee katsojan maailmaansa tavalla joka upottaa, vie mennessään, hurmaa ja huumaa hämmentävän kauniilla kuvillaan.

Tarina kietoutuu perheen ympärille. Häistään toipuva Justine (Kirsten Dunst) viettää toipilasaikaansa sisarensa Clairen (Charlotte Gainsbourgin) ja tämän miehen Johnin (Kiefer Sutherland) luona. Justinen mieli on hauras, todellisuus kipuilevaa ja mielialan vaihtelut aiheuttavat ongelmia perheen sisällä; samaa dramaattisuutta on havaittavissa myös perheen äidissä joka on kitkerän skeptinen avioliiton ajatuksestakaan.

Maapalloa lähestyvä Melancholia on kaunis planeetta jonka matka näyttää aiheuttavan ihmisissä erilaisia reaktioita. Justine rauhoittuu ja näyttää toivottavan tervetulleeksi maata uhkaavan planeetan kun taas rauhallinen ja järkevä Claire näyttää menettävän hermonsa täysin; Melancholian painostava vaikutus tummentaa taivaan, avaa ihmisten mielet erilaisille tunnetiloille ja jokainen ottaa planeetan vastaan omalla tavallaan. Melancholia on omituinen sekoitus scifi-maailmasta tuttua maailmanlopun meininkiä ja tunnesyvää draamaa; sen alkusoitto on huumaavan kaunis teos joka saa kylmät väreet juoksemaan ihoa pitkin ja elokuvan hiljaiset hetket eivät turhauta, ne ainoastaan kuvaavat rauhaa kun maapallo lepää isompansa varjossa. Von Trier on kertonut että Justinen hahmo perustuu häneen itseensä ja on ennenkaikkea tutkielma masennuksesta ja melankoliasta.

Kirsten Dunst loistaa Justinena, Gainsbourg tukee hienosti naisena jonka perhe tekee parhaansa omituisessa tilanteessa ja tilaa annetaan myös lahjakkaille miehille, Sutherland, Alexander ja Stellan Skarsgård sekä Udo Kier istuvat tarinaan hienosti, soljuen tarinan mukana hieman taustalla. Melancholia viipyilee, tartuttaa katsojaan rauhan ja samalla hämmästyttää vaivattomuudellaan ja niin kauniilla kuvilla että joskus unohtuu miten hyvää työtä näyttelijät tekevätkään.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

MELANCHOLIA  Ohjaus: Lars Von Trier
Käsikirjoitus: Lars Von Trier
Pääosissa: Kirsten Dunst, Kiefer Sutherland, Charlotte Gainbourg
Alkuperämaa: Tanska, Ruotsi, Saksa, Ranska 2011
Genre: draama / scifi
IMDb

Kommentit

Tags from the story
,