Labyrintti – juokse poika juokse

labyrintti_arvostelu

Minä rakastan maailmanloppuja. Rakastan niiden lohduttomuutta, katastrofien aiheuttamaa kaaosta ja yksinkertaisempaa maailmaa jota post-apokalyptisiin maisemiin sijoittuvat tarinat usein käyttävät. Niin rakastavat elokuvayleisöt ja filmipamputkin.

James Dashner kirjoitti trilogian teini-ikäisistä jotka elävät muistinsa menettäneinä, rauhanomaisena kollektiivina viljellen maata ja puhuen hieman outoa omaa kieltään. Kaikki nuoret olivat poikia. Aukiota ympäröi massiivinen labyrintti, jota rohkeimmat ja kestävimmät pojat, Juoksijat, tutkivat joka päivä, yrittäen löytää tietä ulos oudosta tilanteesta. Status Quo on kestänyt kolme vuotta kun Dylan O’Brienin (Teen Wolf) esittämä Thomas saapuu aukiolle. Poika lähetetään alueelle hissillä, joka kerran kuussa sylkäisee kidastaan hämmentyneen ja muistinsa menettäneen nuorukaisen muiden joukkoon.

Dylan O'Brien on erinomainen valinta pääosaan.
Dylan O’Brien on erinomainen valinta pääosaan.

Thomas on erilainen. Häntä ajavat uteliaisuus ja vimma ratkaista ilmiselvä ongelma. Labyrintti sulkeutuu aina yöksi, kätkien sisäänsä pimeydessä piileviä kauhuja joista muut puhuvat väistellen. Kukaan ei halua ajatella Saattajia, orgaanisen hirviön ja koneen tummanpuhuvaa yhdistelmää joka raatelee hetkessä satimeen jääneen nuorukaisen hengiltä. Asiat mutkistuvat. Osa pojista epäilee Thomasin luontaista kykyä olla kuin kotonaan alueella, edes jäytävä pelko ei estä poikaa yrittämästä ratkaista ongelmia. Epäluulo kasvaa. Se tiivistyy käsinkosketeltavaksi kun hissistä löytyy tyttö (Kaya Scodelario). Ensimmäinen laatuaan ja mukana tulleen viestin mukaan viimeinen Aukiolle koskaan saapuva henkilö. Ajat tulevat muuttumaan.

Labyrintti juoksuttaa tarinaansa kiivaasti. Se ei ehdi kaivautua hahmojen sisälle. Asiat vain tapahtuvat koska ihmisiä ajavat motiivit ovat niin syvällä ettei tarina saa siitä otetta. Nuoret edustavat harvinaisen monikulttuurista joukkiota, mikä on tarinan vahvuus. Samoin eri persoonat saavat katsojan löytämään joukosta omat suosikkinsa, mikä nuorten seikkailutarinassa on melkeinpä oleellista fanikunnan kasvattamisen vuoksi. Nuoret näyttelijät Thomas Brodie-Sangster, Ki Hong Lee ja Will Poulter tekevät parhaansa jakaakseen nuorten tyttöjen suosion katsomossa.
Nuorten seikkailukirjallisuudelle tyypillistä rasittavaa ja perinteistä rakkaustarinaa ei ehdi syntymään sillä kerronta keskittyy kerrankin siihen mikä tuntuu olennaisimmalta. Hengissä pysymiseen. 

Asetelma on pelottavan realistinen; kyse on selviytymisestä. Siksi juostaan paljon. Juostaan niin että hengästyy. Niin että keuhkot hajoavat. Ja tästä elokuvassa on kyse. Se pysyy liikkeellä. Eikä se hiljaisistakaan hetkistä huolimatta, jolloin tarina onnistuu syventämään nuorten välisiä suhteita, ole jämähtänyt. Labyrintin maailma on kiero, ja tuttu lukuisista tarinoista ennen tätä. Onnekseen tarina ei tarjoile lähtölaukauksessa selviä asetelmia, tarjoa valmiita vastauksia vaan jättää motiivit ja syylliset hämärän peittoon. Näin Labyrintista muodostuu enemmän mysteeri jonka avautumista odottaa mielenkiinnolla. Myös kirjasarjan lukeneet tarina vie mukanaan, muuttamalla muutamia olennaisia osia yksinkertaisempaan suuntaan kerronnallisen sujuvuuden varmistamiseksi.

Jatko-osan kuvaukset ovat jo käynnistyneet. Tämä ei ole ihme sillä nuortenkirjan filmatisointina The Maze Runner / Labyrintti on materiaaliinsa nähden onnistunut hyvin. O’Brienista on kasvamassa uuden sukupolven sydäntenmurskaaja ja se nuorukaiselle suotakoon. Thomasin harteille kasattu eteenpäin vievän voiman paino näkyy hahmon kasvoilta hienosti. Nuoret näyttelijät luovat kiinnostavan ryhmän ja heidän seikkailujaan haluaa seurata. Tästä loppujen lopuksi elokuvasarjassa on kyse; mysteeristä, taistelusta ja komeasta sankarista.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

THE MAZE RUNNER  Ohjaus: Wes Ball
Käsikirjoitus: Noah Oppenheim. Perustuu James Dashnerin romaaniin The Maze Runner.
Pääosissa: Dylan O’Brien, Ki Hong Lee, Will Poulter, Thomas Brodie-Sangster, Kaya Scodelario
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Toiminta / Scifi
IMDb

themazerunner

Kommentit