Laittomat (2012) ★★★★

Shia LaBeouf yrittää riiata Mia Wasikowskan esittämän tytön siveää hahmoa.
Shia LaBeouf yrittää riiata Mia Wasikowskan esittämän tytön siveää hahmoa.

John Hillcoatin ohjaaman ja muusikko Nick Caven käsikirjoittaman elokuvan juonikuvausta on tutkailtu tarkemmin elokuvan tultua ensi-iltaan syksyllä 2012. Lue juttu täältä. Tässä kotiteatteriarviossa keskitytään tällä kertaa muihin aiheisiin leffan tiimoilta.

Ei ekstroja, ei hyvä ollenkaan

Jossain versioissa bluraylla – tai ainakin dvd:llä – on varsin herkulliset lisämateriaalit. On kommenttiraitaa (äänessä ohjaaja Hillcoat ja kirjailija Matt Bondurant), poistettuja kohtauksia, dokumenttia tarinan taustasta, dokumenttia tapahtumapaikasta silloin ja nyt eli varmaankin näytetään syy, miksi leffa kuvattiin Georgiassa Virginian sijaan ja päälle päätteeksi legendaarisen Willie Nelsonin musiikkivideo ainakin lopputekstien aikana kuultavasta Midnight Run –kappaleesta.

Monesti ekstrat voisivat jäädä katsomatta, eikä monelle niiden puuttuminen ole mitenkään iso asia, mutta jos ulkomaisista nettikaupoista ostettavissa olevissa versioissa tällaiset on saatavilla, on aika hölmöä jättää ne pois toisista julkaisuversioista. Ei tässä kuitenkaan mikään sellainen myyntivalttileffa ole kyseessä, että siitä kannattaisi ns. mopoversio muhkeamman erikoisversion rinnalle tänä maailman aikana enää laittaa.

Ohjaaja John Hillcoat

Laittomat on John Hillcoatin kolmas elokuva (toinen Nick Caven käsikirjoittama), jotka kaikki ovat sijoittuneet eri ajanjaksolle. Debyyttipitkä The Proposition oli länkkäri, joka kertoi Australian menneisyydestä karulla tavalla. Toinen elokuva oli myöskin karu Tie, joka perustui Cormac McCarthyn menestysromaaniin sijoittuen lähitulevaisuuteen. Kolmosohjaus Laittomat on leffoista viihdyttävin ja haastaa Propositionin aseman parhaana elokuvana.

Järjestäytynyt rikollisuus pitää pintansa aiheena

Gangsterit ja mafia ovat olleet elokuvien ja tv-sarjojen aiheina aina niiden alkulähteiltä 1920-luvulta alkaen. Niin paljon on, mistä ammentaa, siksi näitä kuvauksia tulee likimain vuosittain. Vain kaksi vuotta The Sopranos –sarjan päättymisen jälkeen (2007) ohjaajasuuruus Michael Mann (Miami Vice, Murharyhmä, Viimeinen mohikaani, jne) vei katsojat 1930-luvulle seuraamaan legendaarisen John Dillingerin tarinaa elokuvassaan Public Enemies (2009).

Aina hyviä sarjoja tehtailevan HBO-kaapelikanavan lanseeraama Boardwalk Empire alkoi puolestaan vuonna 2010 ja on nyt edennyt kolmannelle tuotantokaudelleen. Sarjassa seurataan myös kieltolain aikaista meininkiä, mutta puitteet Atlantic Cityn rantakaupungissa ovat ihan eri luokkaa. Laittomien jälkeen seuraavana vuoron saa Sean Pennin tähdittämä Gangsterisota.

Ihan parhaiden mafialeffojen tasolle ei Laittomat tietenkään yllä, mutta saa lisäpisteitä osittain rennon iloisella meiningillään ja värikkyydellään. Yleensä mafialeffat ovat varsin synkkiä tekeleitä.

Muusikot ja kirjallinen tuotanto

Näin äkkiseltään ei tule mieleen muita pitkän linjan muusikoita kuin Nick Cave, jotka olisivat rustanneet pari leffakäsikirjoitusta muiden töiden ohessa. Kotimaisista rokkareista ainakin Pelle Miljoona ja Kauko Röyhkä ovat tunnettuja myös skribenttitaidoistaan. Myös Anssi Kela on julkaissut kaunokirjallisuusteoksen. Pakko tunnustaa, etten ole yhtään näiden herrojen kirjaa lukenut. Aikeissa on kyllä ollut.

Elokuvan soundtrack, jälleen Cave & Ellis –yhteistyö

Nick Cave and the Bad Seeds –yhtyeen nokkamies Cave ja multi-instrumentalisti Warren Ellis ovat jo konkareita elokuvamusiikin saralla: Laittomat on kaksikolle jo viides elokuvamusiikkityö. He ovat tehneet myös musiikin Caven kirjoittaman Bunny Munron kuolema –romaanin äänikirjaversioon.

The Propositionin musiikki on huikeaa kuultavaa, Tien yhtälaista elokuvan kanssa – ahdistavaa. Laittomissa kun ollaan kieltolain aikasessa Amerikassa ja Virginiassa, on elokuvan musiikkikin aika lailla hillbilly-vaikutteista. Willie Nelson, Emmylou Harris ja muut klassikot sopivat taustalle mahtavasti. Kun ääneen pääsee myös viime vuosina aika kovan lauluäijän maineen loistavilla levytyksillä hommannut Mark Lanegan, ollaan huippumusiikin äärellä. Ainakin allekirjoittaneen mielestä.

Loppukohtauslässäytys ja mitä sitä ennen tapahtui?

Laittomat on varsin perinteinen rikosdraama, jossa nostetaan pääosissa olevat rikolliset elokuvan sankareiksi ja lainvalvojat ovat pahoja. Draamankaari kulkee näitä latuja lähestulkoon koko elokuvan, kunnes yhtäkkiä on vuorossa epilogi, jossa miehinen elokuva lässäytetään kasaan. Joskus vain olisi parempi jättää katsojalle arvailtavaksi, mitä sitten tapahtui tai kertoa jälkilöylyt tekstimuodossa, mutta ainakaan ei pidä jättää oleellista tietoa pois. Nyt tuli ihmetys siitä, mitä antisankarimme tekivät viimeisen taistelun jälkeen, ennen kuin oli loppukohtauksen aika.

Laittomat (Lawless)
Ohjaus: John Hillcoat
Käsikirjoitus: Nick Cave, perustuu Matt Bondurantin romaaniin
Pääosissa: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Guy Pearce, Jessica Chastain
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2012
Genre: Draama
IMDb

Kommentit