Laittomat (2012) ★★★★

lawless_feature

Lawless tuoksuu nahalta, piipputupakalta ja itsepolttoiselta. Sen miehet ovat karskeja, väkivalta todellista ja naiset ongelmallisia. Tunnelmapalana se on aito, yksityiskohdat hienoja ja tapahtumat  todellisia; 1930-luvun Yhdysvaltoihin sijoittuvan gangsteritarinan  on kynäillyt valkokankaalle Nick Cave.

Tarina kietoutuu Bondurantin veljesten ympärille, ja minkälainen joukkio he ovatkaan. Tom Hardyn esittämä kovanaama, kuolemattomaksi kyläläisten puheissa leimattu juro Forrest johtaa perhettään, seuranaan väkivaltaa erinomaisesti taitava ja äkkipikaisella luonteella myös siunattu Howard (Jason Clarke). Joukon nuorin, ja hentoisin, on Shia LaBeoufin mainiosti esittämä kukonpoika Jack, joka kasvaa isojen veljiensä varjossa ja haluaa kovasti todistaa pystyvänsä myös elättämään perhettä. Tarinaa kerrotaankin suurelta osin Jackin näkökulmasta, ja nuoren miehen elämänjano ja halu todistaa kykynsä aiheuttaakin muutaman virheliikkeen ja sydämentykytyksiä. Jack Bondurantin poika onkin kirjoittanut kirjan johon tarina perustuu, ja perheen nuorimmaisen edesottamukset ovat aivan yhtä tuttuja nykypäivänäkin.

Veljesten elanto tienataan kotipolttoisella, joka kieltolain aikaan on kovaa valuuttaa. Ala on kova, ja valvonta korruptoitunutta. Areenalle astuukin niljake nro yksi, maanvaiva ja vaarallinen vastustaja, erikoisagentti Charlie Rakes. Tämä kulmakarvaton ihme, julman näköinen ja luonteeltaan täysin epämiellyttävä lainvalvoja haluaa vain osinkonsa kaupasta. Jos vastustusta ei tule, kauppa jatkuu samaan malliin. Bondurantin veljeksille tämä ei tietenkään käy, ja seurauksena onin melkoinen kädenvääntö.

Rakesia esittää jälleen kerran melkein tunnistamattoman näköinen Guy Pearce, jonka esittämä agentti joko haluaa osinkonsa tai vastustelevat miehet kaltereiden taakse. Metodit ovat julmia, ja elokuvan väkivalta todentuntuista ja välillä vaikeaa katseltavaa. Miehisestä menosta ja väkivallasta huolimatta tarinaa leimaa tietty keveys, huumori joka kukkii melkein sopimattomissa kohdissa pelastamassa tunnelmaa. Tarina ei ole unohtanut kauniimpaa sukupuoltakaan, epämääräisen menneisyyden omaava Maggie (erinomainen Jessica Chastain) ja herkkä Bertha (Mia Wasikowska) tuovat Bondurantin veljeksille runsaasti muutakin pohdittavaa. Ohjaaja John Hillcoat rakastaa rujoja hahmojaan, hiekansävyistä maisemaansa ja tarinan kehystä; jopa siinä määrin että hahmot itsessään meinaavat välillä mennä karikatyyrin puolelle. Luottonäyttelijä Pearce heiluu erinomaisen ja sarjakuva-näyttelemisen välimaastossa, mutta pääasiassa näyttelijät tekevät takuuvarmaa työtä.

Shia LaBeouf yrittää riiata Mia Wasikowskan esittämän tytön siveää hahmoa.

Elokuvan ainoaksi ongelmaksi muodostuukin oikeastaan se tosiasia, että tarina on kamalan tuttu. Näitä juonikuvioita on elokuvamaailma täynnä, mutta ei ole elokuvan vika että katsojat ovat jo nähneet kaiken aikaisemmin. Hollywood rakastaa kieltolakiaan, ilkeitä lainvalvojia ja altavastaajia jotka nousevat vastustamaan tyranniaa. Siitä huolimatta että tarina on tuttu, on se myös tosi ja siksi pieni palanen elävää elämää.

[box type=”info”] Lawless . Ohjannut: John Hillcoat. Käsikirjoittanut: Nick Cave. Pääosissa: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Guy Pearce. Genre: Draama. Alkuperämaa: USA 2012. IMDb.[/box]

Kommentit