Lapsen silmin: Monsterit – Yliopisto (2013) ★★★

monsters_uni_featured_620x2

Monsterit – Yliopisto on esiosa vuonna 2001 ilmestyneelle, viehättävän erilaiselle lastenelokuvalle Monsterit Oy. Uusi animaatio kertoo siitä, kuinka Masi Pallopäästä ja Tarmo Karvasesta tuli erottamaton parivaljakko -niinhän ei ole suinkaan aina ollut. Kun tämä epäsuhtainen monsterikaksikko ensi kertaa tapasi toisensa, he eivät voineet sietää toisiaan. Monsterit – Yliopisto raottaa ovea niihin tapahtumiin, joiden kautta Masi ja Tare oppivat pitämään toisistaan ja heistä tuli lopulta parhaat kaverit.

Jututimme elokuvan kohderyhmään kuuluvaa katsojaa, minkä jälkeen luettavana on myös aikuisen toimittajan kommentit elokuvasta.

Lapsen silmin on juttusarja, jossa katsastetaan lapsille suunnattuun elokuvaan lapsen itsensä silmin. Avustavana toimittajana toimii elokuvien parissa kasvanut Tuisku Laajalahti, 6v.

Hei Tuisku! Olet nähnyt Monsterit Oy:n kotona dvd:ltä ja nyt kävit katsomassa Monsterit – Yliopisto -elokuvan. Mitäs tykkäsit siitä?

Minusta se oli tosi hauska. Masi Pallopää ja Tarmo Karvanen ovat niin kivoja hahmoja, sellaisia höpsön näköisiä. Masi on minusta paras, koska se on sellainen pallomainen ja sillä on vaan yksi silmä.

Eikös elokuva ollut vähän pelottava, kun siinä on hirviöitä, jotka pelottelevat lapsia? Ainakin joku sinua pienempi katsoja joutui lähtemään näytöksestä kesken kaiken pois, koska häntä ilmeisesti alkoi pelottaa liikaa.

Oli se aika pelottava. Siinä kohtauksessa piti vähän laittaa käsiä silmien eteen, kun Masi meni säikyttelemään lapsia sinne, missä oli monta lasta samassa huoneessa. Mutta siinä kohtauksessa sitten kävikin niin hassusti, että lapset säikyttivätkin Masin.

Ikäraja (K-7) tuntuu minusta hyvältä eli minua pienemmät eivät pääse katsomaan. Minuakin vähän pelotti jälkeenpäin ajatus, että minun huoneeseen tulee monsteri pelottelemaan.

Mikä elokuvassa oli ihan parasta?

Paras kohtaus oli se, kun Masi oli vielä ihan pieni ja ne menivät tutustumaan koulun kanssa Monstereiden tehtaaseen. Siellä tehtaassa Masi meni vahingossa piiloon oven taakse ja säikäytti sen aikuisen Monsterin.

Minusta oli tosi kiva seurata Masin touhuja. Alussa se oli sellainen höpsö, mutta lopussa siitäkin tulee ihan kunnon monsteri.

Oikeastaan minusta tuntuu, että Monsterit – Yliopisto oli parempi kuin Monsterit Oy.

monstersuni1_600

Entä mitä aikuinen toimittaja sanoo elokuvasta:

Monsterit – Yliopisto on tyylillisesti hyvin samantapainen kuin Monsterit Oy ja sen kautta elokuva huokuu samaa leikkisää charmia. Tarina on tyypillinen nuoren pojan ”vaikeuksien kautta voittoon” -kasvutarina, mutta tällä kertaa se on sijoitettu hauskasti hirviöiden maailmaan ja heidän kouluunsa. Koulussa on samanlaisia klikkejä kuin tavallisissakin elokuvien yliopistoissa ja jotkut nuoret ovat suositumpia kuin toiset. Mukana on se onneton luuseri, häntä lopulta auttamaan päätyvä koulun suosituin poika sekä tietenkin yksi luottamuksen pettäjä. Kuitenkin Monsterit – Yliopisto onnistuu kertomaan tarinan ulkoasultaan uudenlaisella tavalla, mikä viehättää parkkiintunuttakin katsojaa.

Monsterit – Yliopisto on loistava koko perheen elokuva (tosin ei hirviöteemansa vuoksi sovi ihan perheen pienimmille katsojille), sillä se tarjoaa mukavia tarinallisia jippoja niin lapsi- kuin aikuiskatsojallekin ja viehättää visuaalisuudellaan. Elokuvana ei aivan omaperäisimmästä päästä.

© Päivi Laajalahti

monstersuni2_600

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Monsters University 

  • Ohjaus: Dan Scanlon
  • Käsikirjoitus: Dan Scanlon, Daniel Gerson, Robert L. Baird
  • Englanninkielisissä ääniosissa: Billy Crystal, John Goodman
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Animaatio
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story