Lapsen silmin: Rölli ja kultainen avain (2013)

Rölli ja kultainen avain
Lapsen silmin on uusi juttusarja, jossa katsastetaan lapsille suunnattuun elokuvaan lapsen itsensä silmin ja verrataan lopuksi lapsen näkemystä aikuisen toimittajan ajatuksiin. Avustavana toimittajana toimii elokuvien parissa kasvanut Tuisku Laajalahti, 6v.

Rölli ja kultainen avain on koko perheen vauhdikas ja musiikin siivittämä seikkailuelokuva, joka perustuu Allu Tuppuraisen 80-luvulla luomaan hahmoon. Pieni Juurakko-tyttö (Linnéa Röhr) ystävystyy jo harmaahapsisen Röllin (Allu Tuppurainen) kanssa ja vanha Rölli alkaa kertoa hänelle tarinaansa ja avata salaisuutta, jota hän on kantanut mukanaan koko elämänsä. Yhdessä he päättävät korjata kauan aikaa sitten tehdyt virheet ja palauttaa Röllikylään elämän.

Tarina avautuu kiehtovien, Röllin lapsuuteen asti luotaavien takaumien kautta.

Hei Tuisku! Näit Rölli ja kultainen avain -elokuvan kutsuvierasnäytöksessä Bio Rexissä. Mitä mieltä olet elokuvasta ja mikä siitä jäi ensimmäisenä mieleen?

Elokuva oli todella hyvä, tarina oli kiva ja satumainen. Siinä tapahtui niin monenlaista ja erilaista, ettei elokuvan aikana ehtinyt pitkästyä ollenkaan sillä yllätyksiä tuli paljon. Tarina ei ollut yhtään liian lapsellinen ja mielestäni se oli 6-vuotiaalle sopiva. Suosittelisin elokuvaa omille kavereille, sekä tytöille että pojille. Parasta elokuvassa oli se, kun Rölli vauvana halusi pelotella muita röllipeikkoja, ja kun nämä menivät häntä piiloon, hän hyppäsi kivelle ja sanoi: ”höh”.  Lisäksi oli kivaa, kun Rölli lensi sillä katapultilla.

Oli kivaa, että elokuvassa oli mukana useita tuttuja Röllilauluja, sillä ne ovat niin hyviä. Esimerkiksi se ”Minä olen hirmuinen Rölli”, jossa lauletaan tilipitappi-tippitappi…

Näyttelijät olivat oikein hyviä ja uskottavia. Allu Tuppurainen oli ihan hyvä näyttelijä vanhana Röllinä.

Animaatiot oli hyvin tehty, vaikka eivät ihan oikean näköisiä olleetkaan, varsinkaan ne sammakot. Mauno-mato oli tehty hauskasti ja vauvoja lennättävät linnut olivat oikean näköisiä.

Oliko elokuvassa mitään huonoa tai sellaista mistä et tykännyt?

Ei oikeastaan muuta kuin se kohtaus, jossa ilkeä sirkustirehtööri (Mikko Leppilampi) sanoi nuorelle Röllille (Jarkko Niemi) että mene pois, kun tämä olisi halunnut mukaan sirkukseen. Ja se haamukohta vähän pelotti, sillä haamut olivat oikeasti pelottavia. Ei mitään muuta tule mieleen.

Kuka oli mielestäsi elokuvan paras hahmo?

Rölli nuorena, koska hän lensi sillä katapulilla. Ja Juurakko-tyttö, joka oli hauska elokuvan alussa, kun hän nappasi Sähinältä (Iina Kuustonen) niitä syötäviä. Sitten Juurakko meni kysymään vanhalta Rölliltä, että oletko sinä Rölli ja halusi tutustua tähän ja kuulla tämän tarinan. Ne molemmat kun olivat samalla tavalla pudonneet Röllikylään taivaalta.

Mikäs hahmo oli mielestäsi huonoin tai ilkein?

Sirkustirehtööri oli ilkeä, koska se teki kepposia ja ilkeitä juttuja, ja halusi sytyttää Röllikylän tuleen. Ja lisäksi sen tirehtöörin kaveri joka oli se ensimmäinen haamu.

Mikä hahmo olisit itse halunnut olla?

Rölli nuorena, koska se lensi katapultilla ja pääsi sisälle sirkukseen.

Mikä oli elokuvan paras tai hauskin kohtaus?

Hauskin kohta oli, kun sirkustirehtööri tuli vaunustaan pelkissä kalsareissa. Se tuli yllätyksenä ja siksi se oli niin hauska että nauratti.

 

Rölli ja kultainen avain

Entä mitä mieltä on aikuinen toimittaja?

Rölli ja kultainen avain on lapsille suunnattu seikkailu, josta myös ne aikuiset, joille Allu Tuppuraisen Rölli on tuttu omasta lapsuudesta, voivat saada irti paljonkin nostalgiatunnelmaa. Se ei välttämättä innosta kaikkia aikuiskatsojia, sillä siitä puuttuu nykyisin monissa lastenelokuvissa mukana oleva ”aikuiselementti” – ne pienet ja lähes näkymättömät, hupaisat viittaukset, jotka on suunnattu aikuiskatsojille ja jotka eivät avaudu perheen pienimmille. Röllissä aikuisille mukana on pääasiassa juuri edellämainittu nostalgiaelementti.

Tarinallisesti elokuva on sympaattinen seikkailu, missä nykyhetkessä vanhan Röllin (Tuppurainen) tarinaan kietoutuu elokuvan suurin vahvuus: menneisyyden erehdysten korjaaminen. Takaumien kautta esitetty Röllin lapsuus (Röllinä Christian Ruotanen) ja nuoruus (Röllinä Jarkko Laine) sisältävät enemmän seikkailua ja vauhtia. Eri aikakerrokset on onnistuttu liittämään toisiinsa sujuvasti ja toimivasti.

Käsikirjoituksesta pistää aikuiselle katsojalle silmään jälleen kerran naishahmojen stereotyyppisyys, mikä tuntuu vaivaavan suurta osaa lapsille suunnattuja elokuvia. Mieshahmoista on rakennettu elokuvan sydän monipuolisuudellaan, kuten esimerkiksi ilkeän sirkustirehtöörin vehkeilyt ja varsinkin pääosan eri-ikäiset Röllit. Röllikylän laulunopettaja (Krista Kosonen) on hauskaksi sivuhahmoksi tarkoitettu hahmo, mutta hänen hysteerinen käytöksensä ja naismaiseksi tarkoitettu pyörtyily muodostuvat taakaksi. Röllin rakastettu Milli Menninkäinen (Alina Tomnikov) puolestaan jätetään mököttäväksi ja passiiviseksi hahmoksi, jonka tehtävänä on näyttää kauniilta. Juurakko-tyttö on suloinen hahmo, mutta harmillisesti hänenkään potentiaalia ei käytetä kunnolla hyväksi.

Kokonaisuutena Rölli ja kultainen avain on kuitenkin hellyttävä ja opettavainen seikkailu, jota voi suositella kaikille lapsikatsojille.

Rölli ja kultainen avain
Ohjaus ja käsikirjoitus: Taavi Vartia
Pääosissa: Allu Tuppurainen, Mikko Leppilampi, Krista Kosonen, Linnéa Röhr, Jarkko Niemi, Christian Ruotanen
Alkuperämaa: Suomi 2013
Genre: Lasten
IMDb

Kommentit