Leffamaisemissa New Yorkissa

nyc_featured_1000

New York, New York, kaupunki, joka on kaikille tuttu. Sen keltaisten taksien täyttämät kadut näkyvät noin joka kolmannessa amerikkalaisessa tv-sarjassa. Vaikka Manhattanin skyline ei enää näytäkään aivan samalta kuin Eddie Murphyn esittämän afrikkalaisen prinssin vuonna 1988 kaupunkiin matkatessa (elokuvassa Prinssille morsian – Coming to America) tai kun Kurt Russell laskeutui purjekoneella WTC:n katolle vuonna 1981 (Pako New Yorkista), maisema on silti kaikille tuttu.

Brooklynin puolelta iltaisin katsottuna Manhattanin valomeri näyttää timanteilta ja nämä kaksi kaupunginosaa toisistaan erottavan East Riverin yli kulkevat sillat (nimekkäimmät Queensboro, Manhattan ja Brooklyn Bridge pohjoisesta etelään lueteltuna) säihkyviltä kaulanauhoilta. New York on kaupunki, joka ei koskaan nuku ja jonka maamerkit ovat tuttuja koko maailmalle. Ei siis ole ihme, että niin monet elokuvantekijät valitsevat tämän kauniin ja kiehtovan kaupungin tarinansa tapahtumapaikaksi.

nyc_manhattan_800

Turistille New York on miellyttävä paikka vierailla. Kaupungissa on helppo liikkua, siellä on erinomainen julkinen liikenne, kaupungin karttaa on helppo lukea, sillä suuri osa Manhattanin kaduista on numeroitu ja ihmiset ovat äärimmäisen auttavaisia ja ystävällisiä. Elokuvafanille kaupungista löytyy katseltavaa niin paljon, että yksi vierailu ei riitä mihinkään. Eikä New Yorkissa käymiseen muutenkaan riitä yksi vierailu: kaupunki nimittäin vie sydämen ja sinne on pakko palata uudestaan ja uudestaan.

New Yorkissa asuu ja työskentelee suuri joukko elokuva- ja tv-ammattilaisia. Yksi tunnetuimmista on ohjaaja-käsikirjoittaja Woody Allen, joka kaupungin kasvattina on usein käyttänyt New Yorkia yhtenä tärkeänä elementtinä suuressa osassa elokuvistaan. Uransa alkupuoliskolla lähes pelkästään New Yorkissa elokuvansa kuvannut Allen on vasta vanhemmalla iällä päättänyt siirtyä muihin maisemiin. Hänen tunnetuimpien elokuviensa hahmot kuitenkin seikkailevat, harhailevat, ratkovat elämänsä draamoja pitkin Manhattanin katuja ja kuppiloita.

Allenin elokuvien tunnetuimpia ja valokuvauksellisimpia kohtauksia on Queensboron sillan läheisyydessä tapahtuva kohtaus elokuvassa Manhattan. Vuonna 1979 ilmestyneessä elokuvassa Allenin ja Diane Keatonin hahmot istuvat sillan läheisellä penkillä aamun koittaessa. Tuo Manhattanin pohjoisosassa sijaitseva, East Riverin yli johtava kaunis silta on osallisena myös monissa muissa elokuvissa (mm. Anger Management ja Yön ritarin paluu) ja on yksi elokuvissa kuvatuimpia kaupungin silloista.

nyc_queensboro_800

Keskuspuisto eli Central Park on osallisena lähes jokaisessa New Yorkiin sijoittuvassa elokuvassa. Kokonaan New Yorkissa kuvatussa Disneyn prinsessasadussa Lumottu – Enchanted Amy Adamsin ihastuttava hahmo tanssii ja laulaa ympäri puistoa. J.J. Abramsin jännittävässä Cloverfieldissä puolestaan piiloudutaan puistossa sijaitsevan sillan alle. Milos Formanin vuonna 1979 ohjaamassa musikaalissa Hair nähdään myös keskeisiä kohtauksia, jotka on kuvattu mm. Keskuspuiston Sheep Meadowlla.

Keskuspuiston reunalla sijaitsevassa kauniissa The Dakota -nimisessä talossa asui aikoinaan John Lennon ja tämän talon edustalla laulaja aikoinaan myös surmattiin. Talo nähdään mm. elokuvassa Chapter 27, mikä kertoo Lennonin murhaajan, Mark David Chapmanin tarinan (pääosassa Jared Leto). Lennonin leski Yoko Ono asuu yhä edelleen talossa. Samassa talossa on kuvattu myös Roman Polanskin ohjaama kauhuelokuva Rosemary’s Baby (1968).

Jokaisena vuorokauden aikana turisteja ja keltaisia takseja täynnä oleva Times Square on paikka, joka nähdään elokuvissa usein ja varsinkin silloin, jos elokuvassa nähdään uuden vuoden juhlintaa, sillä se on juuri se paikka, mistä kymmenestä alaspäin laskeminen ja pallon tipahtaminen on tuttu. Lista Times Squarella kuvatuista elokuvien kohtauksista on pitkä, mikä tekeekin siitä numero ykkösen elokuvissa käytetyimmistä New Yorkin kohteista.

Yksittäisistä New Yorkin kuvauspaikoista voisi mainita vaikkapa sen metron ilma-aukon, minkä päällä Marilyn Monroe seisoi Billy Wilderin ohjaaman Kesälesken (1955) kuvauksissa ikoniseksi muodostuneessa valkoisessa kesämekossaan. Kyseinen ilma-aukon raudoitus on edelleen paikoillaan ja se on merkitty kadulle maahan maalatulla rastilla (586 Lexington Avenue). Muuta Monroen kuvissa nähtävää ympäristöä ei enää ole jäljellä.

F.A.O. Schwartzin kuuluisan lelukaupan viidennellä Avenuella muistavat varmasti kaikki 80-luvulla Tom Hanksin tähdittämän komedian Big – Isoksi yhdessä yössä nähneet. Elokuvassa nähtävä rekvisiitta on lähes kaikki kyseisestä lelukaupasta.

Muutamat ravintolat ovat päässeet myös hyötymään esiintymisestään elokuvissa. Kun Harry tapasi Sallyn… -elokuvassa Billy Crystalin ja Meg Ryanin esittämät Harry ja Sally tapaavat osoitteessa  205 Houston Street sijaitsevassa Delicatessen -ravintolassa ja Sally näyttää Harrylle, miten nainen voi huijata orgasmilla. Heidän käyttämänsä pöytä on merkitty ravintolassa plakaatilla: ”Congratulations! You’re sitting where Harry met Sally”.

New Yorkin tunnetuimmat maamerkit ovat tietenkin Empire State Building ja Vapaudenpatsas. Empire State Buildingin seinää kiipesi valtava gorilla vuonna 1933 elokuvassa King Kong ja tästä elokuvasta on tullut yksi kaupungin näkyvimpiä symboleita. Elokuvassa Uneton Seattlessa (1993) Meg Ryanin ja Tom Hanksin hahmot tapaavat ikonisessa kohtauksessa ESB:n näköalatasanteella ja Tom Cruisen tähdittämässä scifiseikkailussa Oblivion (2013) ESB on yksi harvoja säästyneitä maamerkkejä maapallon tuhossa. Siellä Cruisen hahmo käy muistelemassa menneitä aikoja. Ja onpa Empire State Building nähty myös Tardiksen laskeutumispaikkana, kun Doctor Who -sarjan Tohtori kumppaneineen laskeutuvat sen katolle.

Toinen Manhattanin näkyvimmistä torneista on ESB:n läheisyydessä sijaitseva Chrysler Building. Sen huippua reunustavat komeat seinäpatsaat, joiden päältä esimerkiksi agentti J (Will Smith) hyppää menneisyyteen elokuvassa Men In Black 3.

nyc_liberty_800

Mitään muuta kohdetta ei varmaankaan ole tuhottu elokuvissa yhtä uutterasti kuin Vapaudenpatsasta. Tuo Ranskan vuonna 1886 Yhdysvalloille lahjoittama patsas on nimensä mukaisesti symboloinut niin amerikkalaisten kuin koko maailman vapautta elokuvissa, missä maapalloa kohtaan hyökkää jokin ulkopuolinen taho tai luonnonkatastrofi iskee. Usein patsaalta pudotetaan pää, joka jätetään lohduttomana kuvaamaan lopullista katastrofia. Patsas esiintyy vahvana symbolina mm. elokuvissa Pako New Yorkista (1981), Independence Day (1996), A.I. Artificial Intelligence (2001), Day After Tomorrow (2001) ja Cloverfield (2008).

Elokuvaystävälle New Yorkin käynti ei ole mitään ilman pientä visiittiä Madame Tussaudsin vahakabinettiin. Kaupungilla kiertelyyn saa mukavasti taukoa, kun voi mennä hupailemaan nukkemuseoon ja ottamaan hassuja kuvia yhdessä julkisuuden ja historian henkilöiden kanssa. New Yorkin Tussaudsissa on nähtävillä joukko juuri New Yorkiin liittyviä hahmoja Woody Allenista ja The Avengersin supersankareihin.

nyc_tussauds_800

Teksti: Päivi Laajalahti

Kuvat: Päivi ja Mika Laajalahti

Kommentit

Tags from the story
, ,