Lego Batman Elokuva – hulvatonta menoa viitta hulmuten

legobatmanelokuva

Gothamin pelastaja ja konnien kauhu, Batman, liitää valkokankaille tällä kertaa Lego-muodossa. Jo ensimmäisten minuuttien aikana tehdään selväksi millainen Batman on kyseessä – sarkastinen, synkkä ja täynnä itseään. Samalla elokuva onnistuu porautumaan hahmon ytimeen, tekemällä viittasankarista hyvin toisenlaisen hahmon kuin mitä olemme tottuneet elokuvissa näkemään erinäisten kähisevien miesnäyttelijöiden tulkitsemana. Lego-Batman tekee itsestään herkullista pilaa, ja on samalla aidoin tulkinta legendaarisesta sankarista miesmuistiin. Tästä Batmanista ei voi olla pitämättä.

Will Arnettin ääninäyttelemä Batman elää eristyksissä. Yksin, koska miten ihmeessä täydellisyyttä voi parantaa? Hovimestari Alfred on sarkastinen kanaemo, josta kuoriutuu tosipaikan tullen rautainen taistelija. Alfred, joka lopulta on ja on aina ollut, Bruce Waynen ja Batmanin koossapitävä voima. Itse juoni on melkein toissijainen, sillä huumori lentää korkealla, kovaa ja osuu maalinsa napakasti lause toisensa jälkeen. Jokeri (Zach Galifianakis) on jälleen kerran aiheuttamassa kaaosta Gothamissa. Konnan herkät tunteet saavat kolhuja, kun kovan kuoren alle kätkeytyvä Batman toteaa Jokerin olevan toissijainen tekijä viittasankarin elämässä. Suurimpana vastustajanaan Batman pitää Supermania, eikä mies ymmärrä että konnillakin on tunteet. Miesten välienselvittely menee enemmän romanttisten komedioiden puolelle, sillä korulauseet voi tulkita niin monella tavalla. Jokeri siirtyy mutkien kautta toiseen ulottuvuuteen, superkonnien pitopaikkaan, mutta rauha ei silti saavuta Batmanin arkea.

Batmanin, ja Bruce Waynen, kaaottisen elämään astelee nuori orpopoika Dick Grayson. Ensimmäiseksi Robiniksi (Michael Cera) muuntautuva poika on yli-innokas, mutta äärimmäisen nokkela sekä notkea. Lapsenomainen innostus kiristää Batmanin ruuvia sopivasti. Tylyn ja tyynen hahmon alla sykkii sydän, ja se lämpenee erityisesti nuorille orvoille – onhan Bruce Wayne adoptoinut lapsia Graysonista lähtien ja näin pitänyt Robinin legendan hengissä pitkään. Robinin rinnalle kaartaa myös äärimmäisen pätevä Barbara Gordon, Gothamin uusi poliisipäällikkö (Rosario Dawson), mutta hahmon käsittely aiheuttaa ongelman. Lukuunottamatta pientä, ja suoraan sanottuna kieroa, poikkeamaa DC-universumissa, Barbara Gordonin hahmo on Bruce Waynelle kuin tytär. Nainen on heilastellut Dick Graysonin kanssa, ja hahmosta kasvaakin Batgirl, joka myös tässä elokuvassa nähdään. Jostain syystä Lego Batman Elokuva tarttuu tuohon poikkeamaan innolla, ja tekee Barbaran hahmosta pakollisen ihastuksen kohteen – Batmanille. Miksi näinkin lastenleffaksi suunniteltu elokuva haluaa tuoda romanttisia elementtejä tarinaan turhaan, varsinkin kun asiaan perehtyneille katsojille valinta voi aiheuttaa inhon väreitä? Satunnaiselle katsojalle asia on yhdentekevä, mutta allekirjoittanut on vannoutunut DC- ja Batman-fani.

Onneksi elokuva keskittyy pääosin kaaoksen luomiseen ja naurattamiseen. Menoa on jopa niin paljon, että se keikkuu ärsyttävyyden rajamailla – kaikkea on melkein liikaa.
Nyrkkimoro on termi, joka pitäisi ottaa yleiseen käyttöön välittömästi, ja suomentaja on muutenkin ajan tasalla elokuvan hengessä. Valtava vihollisaalto vyöryy kohti Gothamia, tuoden mukanaan laajan arsenaalin populaarikulttuuria mukanaan. Vihollisia voi bongata tunnetuimmista elokuvista ja kirjoista Matrixin Agentti Smithistä Voldemortiin. Onkin ironista, ettei Ralph Fiennes ääninäyttele Voldemortia, vaan toimii Alfred Pennyworthin äänenä. Ääninäyttelijöihin kuuluu paljon yllätyksiä, Tatum Channingin tulkitsemasta Supermanista lähtien.

En muista nauraneeni ääneen elokuvissa näin paljon vuosiin, jos koskaan. Lego Batman Elokuva onnistuu olemaan viihdyttävä, hauska ja mukaansatempaava. Sen vitsit on tarkoitettu aikuisille, sillä lapsikatsojilta viittaukset ja hahmot lentävät vinhaa vauhtia ohi. Siksi onkin hyvä, että elokuva on onnistuttu rakentamaan monelle tasolle; lapsikatsojat viihtyvät hahmojen parissa pelleilyä katsoen kun taas aikuiset voivat nauraa herkullisille sävyille ja vihjauksille.

Kommentit