Lento (2012) ★★★

lento_feat

Suuren lentoyhtiön kapteeni, Whip Whitaker (Denzel Washington), herää hotellihuoneesta, ottaa kokaiiniviivan ajaakseen pois päätä paukuttavan krapulan ja marssii svengaavin askelin lentokoneen ohjaamoon. Aamuinen kokaiiniviiva onkin Whipin  sen hetkisen elämän kohokohta, sillä pian koneen noustua kaikki mahdollinen menee pieleen.  Tuloksena on  kamala pakkolasku jonka seuraukset pakottavat miehen sekä tarttumaan pulloon että katsomaan itseään peilistä – tarkasti. Lento ei yllättäen olekaan oikeussalidraama, eikä edes katastrofielokuva. Se on tutkielma yhdestä miehestä, joka kykyjensä vuoksi joutuu käymään läpi paljon pelottavampia asioita kuin yhden koneen maahansyöksyminen.

Ohjaaja Robert Zemeckis on haahuillut viime vuodet hieman lapsellisempien asioiden äärellä, Napapiirin pikajuna, Beowulf ja Saiturin joulu ovat vaihtuneet kypsemmän makuiseen draamaan. Alkoholismi, sen kieltäminen ja seurausten hyväksyminen ovat aiheita jotka tuntuvat kovin raskailta. Tästä huolimatta Lento onnistuu olemaan jaloiltaan kepeä ja viihdyttämään, vaikka aihepiirit pyöriskelevät välillä syvissä pohjavesissä. Lentokoneen kuin ihmeen kaupalla maahan saanut Whip on sankari. Tätä ei epäile kukaan. Ongelmana on äärettömän pätevän lentäjän verestä otetut tulokset, jotka kertovat miehen leijailleen pilvissä jo ennen koneen lähtöä.

Washington imeytyy rooliinsa antaumuksella. Mies vetää viinaa, käyttäytyy järjettömästi, näyttää heittävän hukkaan kaiken annetun avun ja mahdollisuutensa selvitä koettelemuksesta pää pystyssä. Pikku hiljaa kärsimys uuvuttaa, suu nykii kahden vaiheilla – sutkaistako kärkevä vitsi, pyytää ihmisiä painumaan helvettiin vai pillahtaa itkuun? Tunteiden moninainen kirjo on helposti nähtävillä Washingtonin kasvoilla, suorituksesta ovat kaukana miehelle tyypilliset maneerit ja hahmot joita hän yleensä esittää. Hienona taustakuorona häärivät apua antava Anderson (erinomainen Bruce Greenwood joka saisi näkyä elokuvissa enemmän), sekä asianajaja Lang (Don Cheadle), joiden ankaraa työtä Whip käytöksellään ja viinanhimollaan nakertaa koko ajan. Homman varastaa kuitenkin Rolling Stonesin Sympathy For the Devil-biisin saattelemana esiin asteleva John Goodman, Whipin luottoystävä Harling Mays. Mies tuo kokaiinit, vodkat ja lämpimät sanat Whipin ollessa romuna – tehden mahdottoman tehtävän vieläkin vaikeammaksi.

Lento on tarinana pitkä. Lentokonekohtaus saa katsojan puristamaan käsinojia ja harkitsemaan tarkkaan seuraavaa lentomatkaa. Se olisi kaivannut tiivistämistä, vaikka aika ei varsinaisesti pitkältä tunnukaan – aihepiirien kimpussa pyöriminen ottaa kuitenkin voimille. Samalla se on hieno tarina miehestä, joka ei uskalla katsoa totuutta silmiin. Lento kertoo tarinan siitä kuinka vaikeaa on olla rehellinen itselleen.

The Flight Ohjannut: Robert Zemeckis
Käsikirjoittanut: John Gatins
Pääosissa: Denzel Washington, John Goodman, Bruce Greenwood, Kelly Reilly
Genre: Draama
Alkuperämaa: USA 2012.
IMDb.

Kommentit