Lone Survivor (2013) ★★★

lonesurvivor

Adrenaliinin täyttämäksi sotaelokuvaksi Lone Survivor on asetelmaltaan mielenkiintoisempi kuin perinteiset rymistelyt. Se haluaa tarjota katsojalle ruudun täydeltä toimintaa, urheita sotilaita ja kiperiä tilanteita. Ei tarvitse kuitenkaan katsoa kovin syvälle huomatakseen että sen asettama kysymys on paitsi kiinnostava,  jää myös vaivaamaan katsojaa jos tämä antaa sille luvan. Ohjaaja Peter Bergin tarina pienestä ryhmästä joka joutuu taistelemaan melko mahdottomilta tuntuvissa olosuhteissa toimii hyvin, ja saa katsojan tuntemaan itsensä kenties julmemmaksi kuin sotilaat.

lonesurvivor2
Tarinan sotilaat hitsautuvat toimivaksi yksiköksi, ja näiden tarinalle annetaan tilaa.

Yhdysvaltojen Navy Sealsit ovat sotilaiden aatelia. Näin meille on opetettu elokuvissa, eikä alun koulutusjakson kuvaus hälvennä mielikuvaa lainkaan. Suuri osa lopettaa, sitkeimmät jatkavat vain päästääkseen vaarallisille missioille ympäri maailmaa. Tarina perustuu Marcus Luttrelin kirjaan, miehen joka koki kaiken eturivistä. Berg on karsinut tarinasta löysät pois, ja keskittyy ainoastaan tehtävään joka muutti miesten elämän. Afganistassa vuonna 2005 pieni ryhmä sotilaita lähetetään vuoristoon, päämääränään surmata Taliban sotapäällikkö Ahmad Shah. Käännekohta tapahtuu pian. He törmäävät pieneen ryhmään siiviilejä, joiden uskollisuus talibaneja kohtaan on kuitenkin melko selvä. Vuohia paimentavat nuori poika, vanhus sekä angstinen nuori mies ovat uhka. Päästääkö siviilit menemään, jolloin nämä kiiruhtavat varoittamaan vihollisia. Sitoako puuhun ja odottaa että nämä kenties pääsevät joskus vapaaksi, vai turvatako oma selusta ja surmata nämä.

Päätöstä ei tehdä hätiköiden. Elokuva antaa tilanteen kehittyä, kasvaa melkein sietämättömäksi. Jopa siinä määrin että katsoja on valmis tekemään ratkaisun näiden puolesta. Satoja viattomia ihmisiä surmannut Taliban-päällikkö on menetetty tapaus jos vuohipaimenet päästetään menemään. Samoin sotilaiden oma henki on todellisessa vaarassa; mutta tätä sotilaat osaavat odottaa joka päivä.  Päätöksen seuraamukset ovat karmaisevat. Mark Wahlberg, Ben Foster, Emile Hirsch ja Taylor Kitsch hitsautuvat hienosti yksiköksi tarinan edetessä, jokainen on täydellisen luonteva roolissaan.

Lone Survivorin kova ydin on sen kyky luoda uskottavaa toimintaa. Luut katkeilevat, miehet lentävät pitkin rinteitä järkyttävällä rytinällä. Sotilaiden toiminta on sataprosenttisen uskottavaa, stuntit on tehty kipua säästelemättä. Jos kuvittelet hahmojen pyörivän alas rinnettä vaijerit selässä, olet väärässä. Katseista ja eleistä paistaa huoli kavereista siinä missä adrenaliini pitää oman pään toiminnassa ja jalat liikkeellä, vaikka periaatteessa olet kävelevä raato. Berg vietti kuukauden Navy Sealsien kanssa Irakissa, tutkien näiden keskinäistä kemiaa, toimintatapoja, samalla kirjoittaen käsikirjoitusta. Tulos on vakuuttava.

Tarina kompastuu loppumetreillä. Tuskailtuaan elokuvan ajan moraalisen päätöksen tuomien seuraamusten kanssa se vesittää ahdistuksen tuomalla kankaalle kuvia tarinan sankareista. Oikeista ihmisistä perheineen. Katsojalle yritetään jankuttaa että tarina on totta, nämä ihmiset olivat olemassa, kärsimys oli aitoa. Fiksu katsoja on ymmärtänyt tämän jo aikoja sitten, alleviivaamista, varsinkin imelää sellaista, ei tarvita. Ehkä patriooteille jonkinlainen tarinan summaaminen on tarpeen. Mutta se tylsistyttää toiminnan aiheuttaman adrenaliinin terän, se vie ajatukset pois varsinaisesta ongelmasta. Siitä, olisiko sotilaiden pitänyt päättää vuorenharjanteella tehdä toisin, ja miksi ihmiset ylipäätään joutuvat tällaisten valintatilanteiden eteen.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

LONE SURVIVOR  Ohjaus: Peter Berg
Käsikirjoitus:Peter Berg, perustuu Marcus Luttrelin samannimiseen romaaniin
Pääosissa: Mark Wahlberg, Ben Foster, Taylor Kitsch, Emile Hirsch
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Toiminta / Draama / Biografia
IMDb

Kommentit