Looper (2012) ★★★★

looper

Aikamatkailu on haastava aihe tieteiselokuville. Niin moni asia voi mennä pieleen ja aikamatkailusta muodostua epälooginen sekasotku. Rian Johnsonin ohjaama ja käsikirjoittama Looper välttää suurimmat epäloogisuudet ja keskittyy siihen, mikä on oleellista. Eli kertomaan kiehtovan tarinan.

Elokuva alkaa Joseph Gordon-Levittin äänen kertomana. Aikamatkailua ei ole keksitty vielä, mutta 30 vuoden päästä tulevaisuudessa se on keksitty. Se on kuitenkin laitonta toimintaa, jota käyttävät hyväkseen rikolliset, jotka haluavat päästä eroon hankalista tyypeistä.

Tässä tapauksessa astuvat kuvaan loopereiksi kutsutut palkkatappajat. He odottavat aikamatkan tässä päässä ja posauttavat matkalaisen hengiltä sillä siunaaman sekunnilla, kun tämä putkahtaa aikamatkastaan ulos. Loopereiden palkkio tulee hopeaharkkoina ”asiakkaiden” mukana.

Mutta jossain vaiheessa tapettavan mukana tulee läjä kultaharkkoja. Tällöin looper tietää tappaneensa 30 vuotta vanhemman itsensä ja pääsevänsä eläkkeelle – 30 vuodeksi. Kaikilla oman itsensä hengiltä päästäminen ei kuitenkaan onnistu.

Joe (Gordon-Levitt) on yksi parhaista loopereista, mutta kun hänen vanhempi versionsa (Bruce Willisin näköisenä) tupsahtaa pyssyn eteen, ei poika pysty posauttamaan vanhempaa minäänsä päiviltä. Vanha Joe pääsee pakoon ja alkaa kujanjuoksu, missä nuori Joe jahtaa vanhempaa minäänsä, ja Joen esimies roistoineen jahtaa nuorta Joeta.

Looper on parasta sci-fiä pitkään aikaan ja vetää vertoja aikamatkailuelokuvien joukossa Terry Gilliamin loistokkaalle 12 Monkeys -elokuvalle (1995). Se ei sorru kertomaan aikamatkailun sääntöjä, vaan hyppää suoraan asiaan. Aikamatkailu nyt vaan on mahdollista. Piste. Loput se jättää katsojan itsensä pääteltäväksi: mitä esimerkiksi tapahtuu vanhemmalle minälle, jos nuorempi minä kuolee aikaisemmin.

Looper sekoittaa tieteiselokuvaa ja toimivaa toimintadraamaa näppärästi yhteen. Se sekoittaa katsojan mieltä kunnon mindfuck-tyyliin, mutta tarjoaa ajattelun vastineeksi hieman myös takaa-ajoja ja ryskettä. Tarinakokonaisuus on kiehtova ja loppuratkaisu yllättävä. Tämän haluaisikin nähdä heti uusiksi.

Gordon-Levittin maskeeraus aivan nuoren Willisin näköiseksi on häkellyttävää. Nuoren miehen ilmeetkin ovat välillä kuin Willisin naamasta, mikä panee välillä epäilemään syylliseksi tietokone-efektejä.

 

Looper
Ohjaus:Rian Johnson
Käsikirjoitus: Rian Johnson
Pääosissa: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Scifi
IMDb

Kommentit