Lorax (2012) ★★★

lorax_featured

Yhdysvalloissa enemmänkin tunnetun lastenkirjailija Dr. Seussin kirjoista on tehty useita elokuvia. Näistä uusimpana nähdään Lorax, tarina muovisesta maailmasta, jossa kaikki puut on kaadettu.

Tässä maailmassa äitinsä ja isoäitinsä kanssa asuu Ted (äänenä Samuel Harjanne / Zac Efron), yksipyöräisellä moottoripyörällä huristeleva poika, joka on ihastunut kauniiseen Audreyyn (äänenä Pamela Tola / Taylor Swift). Muovista maailmaa ei kukaan tunnu osaavan kyseenalaistaa, mutta Audrey on kuullut tarinoita oikeista puista ja haaveilee vielä joskus näkevänsä sellaisen.

Hollywood-elokuvissa pojat tekevät ihastustensa puolesta mitä tahansa ja niinpä Ted lähtee etsimään vastauksia kysymyksille kadonneista puista muovikaupungin muurien ulkopuolelle. Siellä hän tapaa erakkona elävän herra Kerskasen (äänenä Seppo Pääkkönen / Ed Helms), joka alkaa kertoa hänelle jännittävää tarinaa ajasta, jolloin puita vielä oli ja kuinka niitä puolustamaan saapui satuolento nimeltä Lorax (äänenä Mikko Kivinen / Danny DeVito).

 

Loraxia kannattelee värikylläisen visuaalisuuden liksäksi sen ympäristönsuojelullinen teema. Kertomuksen pahikset ovat itsekeskeisiä teollisuuspohattoja, joiden elämän tarkoitus on tehdä rahaa tavallisten ihmisten ja yhteisen ympäristön kustannuksella. Hyviksiä puolestaan ovat niin tarinan nuoret kuin vanhatkin, mutta tavalliset aikuiset kuten Tedin äiti näytetään mielikuvituksensa maailman melskeessä menettäneinä tapauksina. Niinhän se taitaa olla, että lapsilla ja vanhuksilla on lupa olla höpsöjä, mutta aikuisten pitäisi olla rationaalisesti yhteiskunnan muotin mukaan toimivia robotteja.

Lorax on kaunis, värikäs, liikuttava ja hupaisa, mutta se ei ole yltiöpäisen hauska. Elokuvan tekijät ovat tuttuja parin vuoden takaisesta animaatiosta Itse ilkimys, ja samanlainen visuaalinen tyyli näkyy myös Loraxissa.

[box type=”info”] Dr. Seuss’ The Lorax Ohjaus: Chris Renaud, Kyle Balda Käsikirjoitus: Ken Daurio, Cinco Paul, perustuu Dr. Seussin lastenkirjaan Ääniosissa: Ted – Samuel Harjanne / Zac Efron, Lorax – Mikko Kivinen / Danny DeVito, Audrey – Pamela Tola / Taylor Swift, Tedin äiti – Krista Kosonen / Jenny Slate, Norma – Anja Pohjola-Sirén / Betty White, O’Hari – Jarmo Mäkinen / Rob Riggle, Nuori Kerskanen – Antti L.J. Pääkkönen / Ed Helms, Vanha Kerskanen – Seppo Pääkkönen / Ed Helms Genre: animaatio Valmistusmaa: USA 2012 IMDb[/box]

Kommentit

Tags from the story
, ,