Total Recall – Uskomaton elämäntarinani

arska_featured_620x350

Total Recall – Uskomaton elämäntarinani on nimensä mukainen: uskomaton elämäntarina. Se on kuin tuhkimotarina, mutta ei kuitenkaan aivan. Tuhkimotarinoissa menestys tulee kuin taikaiskusta, mutta Arnold Schwarzeneggerin elämässä se on tullut kovan työn tuloksena, itseensä täysillä koko ajan uskoen.

Iso-Arskan tarina on kerrottu Schwarzeneggerin omalla äänellä ja kirjan kirjoittajana mainitaan näyttelijä itse. Kirjan 650 sivua kuljettavat lukijan pienestä itävaltalaisesta kylästä Euroopan kuntosaleille, sieltä Amerikan saleille ja valkokankaille ja lopulta Kalifornian kuvernööriksi.

Elämänkerran ensimmäisiltä sivuilta lähtien lukija vetäistään mukaan tarinaan, joka tuntuu liian hyvältä ollakseen totta. Vuonna 1947 Thalin kylässä Itävallassa syntyneen Arnoldin elämän ensimmäiset vuodet eivät olleet ruusuilla tanssimista. Mies ei todellakaan syntynyt kultalusikka suussa, vaan neljän hengen taloudessa ei ollut juoksevaa vettä eikä sähköjä, ja Schwarzeneggerin perheen kaksi poikaa joutuivat todellakin tekemään töitä perheensä eteen.

Kun Arnold teini-ikäisenä päätti aloittaa kehonrakennuksen, kukaan lähipiiristä ei uskonut hänen haaveisiinsa. Nuorukainen piti kuitenkin kiinni unelmastaan ja saavutti lopulta tavoitellun Mr. Olympian arvon seitsemän kertaa.

Total Recall – Uskomaton elämäntarinani kertoo Schwarzeneggerin elämästä yllättävän kaunistelemattomasti ja rehellisen tuntuisesti. Hänen vahva uskonsa itseensä ja positiivinen elämänasenteensa paistaa vastaan jokaiselta sivulta. Kun hänelle Yhdysvaltoihin tullessaan sanottiin, että hänen hankala nimensä ja vahva aksenttinsa tulevat aiheuttamaan hänelle haasteita ja nimeä suositeltiin vaihdettavaksi amerikkalaisittain yksinkertaisemmaksi, mies piti pintansa ja käänsi haasteen hyödyksi, sai ihmiset rakastamaan itseään erilaisena, massasta poikkeavana persoonana.

Elokuvauraansa aloittaessaan hän päätti suunnata heti alussa huipulle, eikä suostunut ottamaan vastaan pieniä sivurooleja. Hänen tähtäimessään oli koko ajan pääroolit. Samoin kun hänen lähtiessään mukaan politiikkaan, kukaan ei uskonut hänen voittavan Yhdysvaltain tärkeimmän osavaltion kuvernöörin virkaa. Ja niin vaan kävi.

Nyt 65-vuotias kehonrakentaja-näyttelijä-poliitikko voi sanoa saavuttaneensa paljon. Kirjan sivuilta avautuvat myös ne henkilökohtaiset asiat, joilla hän on joutunut uraansa maksamaan. Elämänkerta onkin yllättävän henkilökohtainen, ja kun kyseessä on sellainen henkilö kuin Schwarzenegger, kirjan sivuilla hänen elämänsä kulissien taakse kurkistaminen tuntuu nautinnolliselta stalkkeroinnilta.

Elokuvien ystäville kirja tarjoaa paljon mielenkiintoista tietoa, mutta huomattava osa elämänkerrasta pyhitetään kehonrakennukselle ja sen historialle – sehän kuitenkin oli Schwarzeneggerin uran lähtölaukaus ja hänen ”ensirakkautensa”. Myös poliittista uraa sivutaan vahvasti.

Olipa mitä mieltä Iso-Arskasta tahansa, hänen elämänkertansa on äärimmäisen kiehtovaa luettavaa. Total Recall – Uskomaton elämäntarinani on yksi mielenkiintoisimpia ja inspiroivimpia elämänkertoja, mitä olen koskaan lukenut.

Kirjan tiedot:

Julkaisija: Otava
Suomentaja: Jyri Raivio
Sivumäärä: 655

Kommentit