Lukunurkassa Max Brooksin World War Z

wwz_book_featured_620x250

Elokuvantekijöinä ja näyttelijöinä tunnettujen Mel Brooksin ja Anne Bancroftin poika Max Brooks on kasvanut zombikirjallisuuden ykkösnimeksi. Hänen edellinen kirjansa, Zombi – Taistelijan opas opetti lukijalle selviytymistaitoja taistelussa zombeja vastaan. World War Z on kunnianhimoisempi teos, rakenteeltaan haastava katselmus maailmansotiin verrattavissa olevaan zombisotaan siitä selviytyneiden näkökulmasta.

World War Z on kuvitteellinen, historiallinen raportti siitä, mitä ihmiskunnan lähes sukupuuttoon pyyhkäisseessä zombisodassa oikein tapahtui. Se koostuu kymmenistä haastatteluista, joita nimettömäksi jäävä YK:n virkamies tekee raporttiaan varten ympäri maailman. Hän haastattelee sodassa päätöksenteossa sekä varsinaisella rintamalla mukana olleita sotilaita, ihmisiä, jotka ovat nähneet zombipandemian alun ja sen vaikutukset niin läheltä kuin kaukaakin. Haastattelut kattavat yllättävän laajan skaalan erilaisia ihmisiä ja maantieteellisiä alueita, ja niissä käytetty tekninen tietämys ja sanasto yllättää yksityiskohtaisuudellaan.

Haastatteluista muodostuu tutkijan näkökulmasta kirjoitettu, suhteellisen kattava kuva zombipandemian kulusta maapallolla. Kirjan rakenne on perinteisempään, kronologiseen tarinankulkuun tottuneelle lukijalle aluksi haastava, mutta lopulta palkitseva. Koska romaanissa ei ole yhtään varsinaista keskushahmoa, samaistuminen ja mukaan tempautuminen ei tapahdu yhtä helposti kuin monissa muissa tarinoissa. World War Z on kuitenkin raporttimaisuudestaan huolimatta erinomaisen jännittävä kertomus taistelusta zombeja vastaan.

Brooksin tapa pohjustaa kirjansa tarinaa oikealla sotilasteknologialla ja -kielellä, kulttuurihistoriallisesti aidoilla tapahtumilla ja vaikkapa avaruusteknologian terminologialla on häkellyttävän taidokasta ja kunnioitettavaa. Kirjan tarinalla on erittäin vakuuttava geopoliittinen pohja (mm. Yhdysvaltojen ja Kuuban taloudellinen suhde), joka antaa raporttiin kiinnostavaa perspektiiviä ja tekee World War Z:sta pelottavan todentuntuisen pseudohistoriateoksen.

Kirjaan pohjautuva, samanniminen elokuva tarttuu aiheeseen aivan eri kulmalla, joten Brooksin romaaniin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Juttu on kirjoitettu englanninkielisen romaanin pohjalta. Kirjasta on julkaistu myös suomennettu versio, WSOY:n kustantama Sukupolvi Z – Zombisodan aikakirjat.

Alkuperäinen nimi: World War Z: An oral history of the zombie war
Kirjoittanut: Max Brooks
Julkaisija: Broadway Paperbacks
Julkaistu 2006
Pehmeäkantinen, 342 sivua

Kommentit

Tags from the story
,