Lumoava kirous (2013) ★★

lumoavakirous

Täynnä syvän etelän tunnelmaa, Lumoava kirous huokuu romantiikkaa puitteiltaan. Sen tarina kieppuu kahden nuoren ympärillä, lisäten mukaan magiikkaa, sisällissodan kaunoja, kauniita asuja ja teiniromantiikkaa. Kaiken koristelun keskellä itse tarina jää tyhjäksi ja sen syvyys on teelusikan luokkaa. Twilightin manttelinperijäksi nuorille suunnatussa teiniromantiikassa siitä voi olla, jos jättää huomiotta sen ikävän tosiasian että pääpari ei omaa rahtuakaan siitä karismasta joka teki Twilightista niin suositun fanien keskuudessa.

Lumoava kirous perustuu  Karni Garcian ja Margaret Stohlin suosittuun samannimiseen kirjasarjaan. Se kertoo pikkukylän pojasta, Ethanista (sympaattinen Alden Ehrenreich) joka lukee kaupungin pikkusielujen päätöksellä kiellettyjä kirjoja, haaveilee pakenevansa uskonnollisuuden alle tukahtuvasta kaupungista, ja unelmoi tytöstä. Tyttö ilmestyy Ethanin uniin säännöllisesti, eikä aikaakaan kun koulun alkaessa luokalle ilmestyy koko lailla unien tyttöä ainakin ulkonäöllisesti muistuttava Lena (Alice Englert). Pikkukaupungin asukit eivät katso uutta tyttöä hyvällä, pahat kielet ja monivuotinen historia kertovat Lenan kuuluvan sukuun joka palvoo vähintäänkin paholaista – Lenan on oltava noita.

Lena näyttääkin omaavan omituisia voimia, niistä vähäisimpänä ei ole tämän kauneus ja vetovoimaisuus älykkään ja massasta poikkeavan Ethanin mielessä. Lenan ja Ethanin tarina avautuu katsojalle turhia viivyttelemättä, salaisuuksien verhot suorastaan tempaistaan sivuun, ja faktoja ja mystisiä asioita tuodaan katsojan eteen turhia mukisematta. Taianomaisesta aiheestaan huolimatta elokuvasta puuttuu juuri se, taika. Jännitettä ei ole, viipyileviä salaisuuksia, unenomaisia kohtauksia ja kemiaa puuttuu kahmalokaupalla. Lenan suvun omituiset ihmiset ja näiden tavat ja magia marssitetaan turhia draamoja esittämättä sellaisina kuin ne ovat, ilmassa ei ole sähköä eikä draamaa. Siksi elokuva tuntuukin kamalan lässähtäneeltä ja tyhjältä. Kun sivuosissa näyttelee kovan luokan ammattilaisia kuten Jeremy Irons, Emma Thompson, Viola Davis ja Emmy Rossum, voisi kuvitella henkilöhahmojen olevan kiinnostavia. Tuloksena on kliseinen ja ylinäytelty kollaasi muka-erikoisia hahmoja jotka tuntuvat ohuilta kuin tupakkapaperi.

Lumoava kirous on kaunis, sen puvut, maisemat ja puitteet täydellisiä. Se toimii luultavasti kohderyhmässään, jos ei odota joutuvansa täysin tarinan ja pääparin pauloihin.
Pääparin ongelma on, että käsikirjoitus ei anna suhteelle tilaa kehittyä ja siitä puuttuu maaginen flirtti ja keskinäinen kemia. Vaikka juoni yrittää laittaa parin tielle esteitä, ei sekään riitä kohottamaan tunteen tasoa edes pienelle polttoliekille. Lenan ja Ethanin hahmot ovat hieman värittömiä ja sellaisenaan tietenkin hyvin aidon tuntuisia – normaaleja teinejä pikkukaupungissa. Mutta kun näyttelijöistä puuttuu maailmanluokan karisma, jota osaisi odottaa tämän kaltaisessa elokuvassa, jää käteen luu jota ei halua edes kaluta.

Beautiful Creatures
Ohjaus: Richard LaGravenese
Käsikirjoitus: Richard LaGravense, perustuu Kami Garcian ja Margaret Stohlin romaaniin
Pääosissa: Alden Ehrenreich, Alice Englert, Jeremy Irons, Emma Thompson
Alkuperämaa: USA 2013
Genre: Fantasia / Romantiikka
IMDb

Kommentit