X-Men: First Class (M.Vaughn, 2011) ★★★★

X-Men-First-Class-Wallpapers-3

Ryhmä X:n syntymiseen ja Professori X:n sekä Magneton nuoruuteen pureutuva tarina onnistuu tavoitteessaan; tuloksena on sujuva, mukaansa tempaava, jännittävä ja kiinnostava elokuva johon tämä fanityttö voi olla enemmän kuin tyytyväinen. Odotukseni olivat pessimistisen matalalla ja sain enemmän kuin uskalsin odottaa ;O)

1940-luvun natsi-Saksassa nuori Erik Lehnsherr on pinteessä, keskitysleirillä pojan on huomannut mies joka myöhemmin tunnetaan Sebastian Shawna (Kevin Bacon); tämä mies puristaa Erikistä kyvyt esille uhkailemalla, aiheuttaen traumat jotka seuraavat myöhemmin Magnetona tunnettua miestä läpi tämän elämän. Toisaalla, nuori Charles Xavier elää suojattua ja rikasta elämää opiskellen, vikitellen tyttöjä ja ollen melko erilainen kuin Professori X vanhempana. Elokuva onkin kasvutarina kahdesta ystävyksestä jotka löysivät toisensa huolimatta erilaisista lähtökohdista ja siitä kuinka miesten tiet erosivat, jättäen ystävykset seisomaan eri puolille rajaa.

1960-luvulla Charles Xavier auttaa CIA:ta jäljittämään muita mutantteja, apunaan Moira MacTaggert (Rose Byrne). Tämä melkein Ocean’s Eleven-fiiliksillä höystetty ajanjakso kasaa mukaan joukon tuttujakin sankareita; Raven/Mystique, joka on asunut Xavierin kanssa lapsuudestaan saakka, Erik/Magneton joka janoaa kostoa Sebastian Shawlle sekä joukon nuoria mutantteja; nerokas Tri Hank McCoy/Beast, Angel, Banshee, Darwin ja Havok. Joukon tarkoituksena on estää Sebastian Shawta suunnitelmissaan, tämä Hellfire Clubin perustaja on edelleen elossa ja voi erinomaisesti, mukana joukko omia mutanttejaan.

Tarina jyrää eteenpäin vahvasti, se pysähtyy tarpeeksi usein antaakseen hahmoille tilaa hengittää mutta ei jämähdä turruttavaksi draamaksi jossa kaikki olisi pelkkää puhetta, X-men elokuvat ovat kuitenkin toimintaa eikä puhumista varten ;O) Mutanttien kyvyt ja taistelukohtaukset on toteutettu moitteettomasti ja toimintaa haluava saa sitä mitä tilaa. Tietty onttous vaivaa muutamaa hahmoa, January Jones Emma Frostina on hieman hukassa mutta Kevin Bacon taas yllättää elokuvan pahiksena positiivisesti, vaikka ei virnuilullaan paljon pelotakaan.

X-Men: First Class onnistuu jättämään vanhan trilogian taakseen aloittamalla puhtaalta pöydältä, se on mielestäni X-men elokuvista selkeästi paras, niin paljon kuin Wolverine-fanina minua ahdistaakin näin todeta. Se on astetta raikkaampi, paremmin tehty ja näytelty tuoden X-men elokuvat niiden ansaitsemalle tasolle. Tietty onttous vaivaa tätäkin tekelettä mutta toimintaelokuvaa katsomaan menneenä olen enemmän kuin tyytyväinen. Michael Fassbender Magnetona tekee huimaa työtä, jättäen James McAvoyn taakseen selkeästi. On tietenkin kiitollisempaa esittää piinattua hahmoa joka kasvaa pahikseksi kuin kilttiä ja ymmärtäväistä neroa mutta juuri Fassbender nostaa suorituksellaan elokuvan normaalin toimintaräiskintä-elokuvan yläpuolelle.

X-Men: First Class 

Ohjaus: Matthew Vaughn
Käsikirjoitus: Ashley Miller, Zack Stentz
Pääosissa: Michael Fassbender, James McAvoy, Kevin Bacon
Genre: Toiminta / SeikkailuValmistusmaa: USA 2011IMDb

 

Kommentit