Margin Call (2011) ★★★★

margincall_feat

Margin Call on erinomaisesti rakennettu, tyylikäs ja laatunäyttelijöillä ladattu elokuva Wall Streetillä toimivasta investointifirmasta, jonka viimeistä päivää ennen romahdusta tarina seuraa. Kun 80% työvoimasta saa yhtenä päivänä kenkää on selvää että kaikki ei ole kunnossa. Näiden poispotkittujen joukossa on riskiosaston senioriosaaja Eric (aina yhtä loistava Stanley Tucci), joka ojentaa poistuessaan muistitikun nuorelle Peterille, tikku sisältää lopun alun.

Peteriä esittää sulavasti yksi elokuvan tuottaneen Before The Doorin omistajista, Zachary Quinto, jonka hahmo analysoi tikun yön pimeinä tunteina ja kutsuu tämän jälkeen apuun työtoverinsa (Penn Badgley), sekä lähimmän esimiehensä Willin (Paul Bettany). Tarina etenee rauhallisesti mutta taustalla voi melkein kuulla kellon tikityksen joka tikkaa tuhoa tuhansille ihmisille kun totuus paljastuu; firman arvo ei riitä kattamaan tulevia tappioita. Apuun kutsutaan raakoja päätöksiä tekemään hyytävän rauhalliset ”isot aseet” Demi Mooren ja Simon Bakerin muodossa. Kevin Spacey on riskiosaston pomo; mies tekee jälleen kerran erinomaista työtä kaiken nähneenä Wall Street-miehenä joka on mennyt samanlaisen myllyn läpi ennenkin. Työt hoidetaan loppuun saakka vaikka mieli onkin muualla; miehen koira on kuollut samana päivänä. Tämä ristiriita kylmän rahamaailman ja poismenneen rakkaan ystävän välillä on se mikä vie lopulta homman kotiin; korkeissa pilvenpiirtäjissä istuu tuhatmäärin ihmisiä, jotka paperia pyörittämällä ja riskejä ottamalla säätävät miljoonien ihmisten tulevaa elämää.

Margin Callin näyttelijäkaarti on vakuuttava.

Helikopteri taivaalta tuo paikalle lopullisen tuhon tuojan, firman omistaja John Tuld (Jeremy Irons) pyytää selittämään kiperän tilanteen ilman kimurantteja sanahelinöitä. Puhu minulle kuten olisin lapsi tai kultainen noutaja, John toteaa ja hyvä niin sillä finanssipuhe voisi lentää yi hilseen tavallisesta pulliaiselta, ellei asiaa väännettäisi rautalangasta. Kuivakkaa brittihuumoria viljelevä mutta teräsvillaa sielussaan kantava herra Tuld päättää pelastaa firmansa selkänahan muiden kustannuksella, ja tästä alkaa lopullinen isku finanssimarkkinoille.

Elokuva keskittyy 36:n tunnin ajanjaksoon jonka aikana käydään läpi kokonainen tunneskaala ja katsojaa vihastuttaa. Tarina on kuitenkin luultavasti enemmän tosi kuin ei, se kertoo vuoden 2007-2008 finanssikriisistä eikä ole kovin hankala kuvitella että kaikki olisi tapahtunut juuri näin. Ohjaaja J.C.Chandor tekee vakuuttavan debyytin, ja elokuva oli ehdolla Berliinissä Kultaisen Karhun saajaksi. Margin Call on hieno ja vähäeleinen elokuva yhdestä pienestä osasesta suuressa kriisissä ja sen erinomainen näyttelijäkaarti on kuin piste iin päälle erinomaisilla suorituksillaan.

[box type=”info”] Margin Call . Ohjannut: J.C.Chandor. Käsikirjoittanut. J.C.Chandor. Pääosissa: Stanley Tucci, Zachary Quinto, Jeremy Irons, Paul Bettany. Genre: Draama / Trilleri. Alkuperämaa: USA 2011. IMDb[/box]

Kommentit