Martha Marcy May Marlene (2011) ★★★★

MMMM_CatScene.tif

Kaikessa raadollisuudessaan yksinkertainen, riisuttu ja vähäeleinen Martha Marcy May Marlene on hieno kokemus. Se on ilmiselvä indie-elokuva, jonka hiljaisuus huutaa kovempaa kuin jos päähenkilö kiljuisi katolla tuskaansa. Tarinan keskiössä on nuori Martha (Elizabeth Olsen), joka on viettänyt pari viimeistä vuotta syrjäisellä maatilalla, uskonlahkon kanssa, jota johtaa karismaattinen Patrick (John Hawkes). Martha on päättänyt paeta lahkon tilalta, ja päätyy isosiskonsa hoiviin sekavana, vainoharhaisena ja lievästi normaalielämästä vieraantuneena.

Elämä lahkossa paljastuu katsojalle pala palalta, kun nykyisyydessä normaalielämän syrjään kiinni yrittävän Marthan menneisyyttä valotetaan takaumilla. Nykyisyys ja menneisyys kulkevat käsi kädessä, ja opitut tavat ja elämänrytmi tunkevat naisen elämään joka käänteessä. Isosisko Lucy (Sarah Paulson) sekä tämän aviomies Ted (Hugh Dancy) saavat käsiinsä sekavia puhuvan, alati nukkuvan ja omituisesti käyttäytyvän hermoraunion, joka ei suostu selittelemään aivoituksiaan. Marthan mielessä kuvitelma ja todelliset tapahtumat ovat sekoittuneet niin, että tällä on vaikeuksia ymmärtää myöskään nykyistä tilaansa. Välillä rauhallinen ja täysin järkevältä tuntuva Martha vetäytyy kuoreensa, tai tekee jotain sellaista jota normielämää viettävät ihmiset eivät ymmärrä.

Tapahtumat lahkon keskuudessa ovat häiritseviä. Kaikki tapahtuu yhtenäisyyden, puhtauden ja paremman elämän varjolla; johtaja Patrickiltä löytyy lainaus ja selitys jokaiseen tilanteeseen. Hippimäisessä kommuunihengessä elävät naiset ja miehet ovat eri kasteissa, miehet syövät ensin, naiset vasta sitten. Eläminen ja rakastaminen tapahtuvat sulassa yhteisymmärryksessä, kukaan ei ole kuitenkaan niin tärkeä kuin Patrick, kiistätön johtaja. Uusia tulokkaita haalitaan kommuuniin erikoisilla tavoilla, ja uskon voima sekä halu sopeutua ja kuulua johonkin tekevät nuorista haavoittuvaista ja helppoa riistaa omaa elämäntyyliään haluavalle Patrickille.

Vaimea väritys, hiljaiset keskustelut sekä hitaasti säestävä vaimea musiikki tekevät elokuvasta rauhallisen ja laadukkaan kokemuksen. Se tosiasia että itse tapahtumat ovat henkisesti rankkoja, tuntuu korostuvan entisestään kun sitä ei korosteta metelillä. Elokuvan ilmiselvänä tähtenä loistaa Marthaa esittävä Elizabeth Olsen, jonka esikoisrooli tämä elokuva on. Kun ottaa huomioon, että nuoren neidon sisaret ovat kamalat Olsenin kaksoset Mary-Kate ja Ashley, jotka ovat huomattavan kuuluisia USA:ssa, on Elizabethissä potentiaalia todella loistaa. Seuraavaksi Olsen esiintyykin urugualaisen kauhuelokuvan La Casa Muda – Silent House (Filmitähden arvostelu täällä) amerikkalaisessa versiossa.

Martha Marcy May Marlene ei saarnaa, eikä syyttele. Se kertoo yksinkertaisen tarinan siitä, miten nuoren mielen voi käydä, altistuessaan erilaisille vaikutteille. Se ohjaa tarinaa hennolla kädellä, eikä varsinaisesti kerro minkäänlaista kasvutarinaa, se yksinkertaisesti kuvaa tilannetta niinkuin se on. Yrittämättä muuttaa mielipiteitä, tai suomimatta syitä sen kummemmin. Aiheestaan huolimatta, tai ehkä juuri siksi, elokuva on katsomiskokemuksena nautinnollinen ja rauhallinen.

[box type=”info”] Martha Marcy May Marlene . Ohjannut: Sean Durkin. Käsikirjoittanut: Sean Durkin. Pääosissa: Elizabeth Olsen, John Hawkes, Sarah Paulson ja Hugh Dancy. Genre: Draama / Trilleri. Alkuperämaa: USA 2011. IMDb.[/box]

Kommentit

Tags from the story
,