Matkalla Orlandon Universal Studioilla

universal_featured

Puolet Filmitähden toimituksesta lomaili viime viikolla, vaikka tarttui lomalta hieman “töitäkin” matkaan, sillä enhän malta olla kertomatta teille elokuvien ystäville kiehtovasta kohteesta, johon matkallani päädyin!

Lomani suuntautui Floridaan ja siellä oli alun perin tarkoitus vierailla sekä Disneyworldissa että Universal Studioilla. Aikaa lomalla ei kuitenkaan koskaan ole tarpeeksi ja niinpä tälläkin kertaa piti ajan puutteen takia tehdä karsintaa. Disneyworld sai siis jäädä “ensi kertaan” ja suuntasin sen sijaan Universalile.

Orlandon Universal-alue jakautuu kahteen erilliseen teemapuistoon, joista molemmat ovat valtavan kokoisia. Minulle vierailu tämän tyyppisessä paikassa oli elämäni ensimmäinen ja siksipä vaikuttuminen olikin melkoisen suurta.

Varsinainen Universal Studios –alue kalpenee sen viereen rakennetun Islands of Adventure –alueen rinnalla. Kahden puiston lipun hinta suhteessa yhden puiston lipun hintaan oli kuitenkin sen verran kohtuullinen ja siksipä päätin minäkin käydä molemmissa.

Tylypahkan linna koko komeudessaan

Islands of Adventure –puisto koostuu nimensä mukaisesti useasta eri kokonaisuudesta, joista jokainen on pienen huvipuiston kokoinen. Puiston uusin vetonaula on puolitoista vuotta sitten valmistunut Wizarding World of Harry Potter, mikä oli itsellenikin puiston pääkohde.

On pakko myöntää, että olin ällistynyt yksityiskohtien määrästä! Harry Potter –maailmaan astui kuin Tylypahkaan konsanaan. Oikeasti. Kaupat olivat täynnä Potter-sarjasta tuttuja tavaroita kuten suklaasammakoita ja monen maun rakeita. Kaikki rakennusten yksityiskohdat olivat täydellisesti elokuvissa nähtyjen kopioita. Tylyahon raitilla myytiin kermakaljaa.

Toimittajanne ja taustalla yllättävän aidon näköinen luminen Tylyaho

Potter-maailmassa varsinaisia huvipuistolaitteita on vain kolme. Hevoskotkan lennon kyytiin pääsivät myös hurjimpia laitteita karttavat kävijät ja pään pyörälle haluavat voivat puolestaan matkata lohikäärmeen kyydissä melkoisia silmukoita tekevässä vuoristoradassa.

Koko paikan helmi on kuitenkin vierailu Tylypahkan kouluun. Jonotusaika oli merkitty jonoon liittyessäni 30 minuutiksi, mutta päivittyi tunniksi siinä matkan varrella. Voin vain kuvitella, millaisiksi jonot voivatkaan kasvaa varsinaiseen loma-aikaan kesällä! Mutta kyllä se oli jonotuksen arvoinen. Varsinainen kohde on 4D-simulaattori, jonka hurjassa kyydissä matkataan ympäri Tylypahkaa. Simulaattori on tehty laadulla, eikä luvassa todellakaan ole mitään Linnanmäellä koettua meininkiä vaan isolla rahalla ja taidolla rakennettu seikkailu.

Matka simulaattorille on kuitenkin yhtä suuri elämys. Jono kiemurtelee Tylypahkan koulun käytävillä, joiden seiniä koristavat elokuvista tutut liikkuvat taulut, joista huokuu täydellisesti elokuvien henki. Rehtorin kanslian kohdalla ihan hätkähtää, sillä jollakin hologrammisysteemillä rakennettu, vierailijoita tervehtivä Dumbledore näyttää aivan elävältä Michael Gambonilta.

Marvel-maailmassa tapasi lapsuuden idoleita

Puiston yksityiskohtien määrä on ällistyttävä, sillä jokainen puiston osio on tehty teemaan sopivasti jopa niin pitkälle, että kaikki niissä myytävä materiaalikin on brändätty aiheeseen sopivasti.

Huvipuistolaitteita Islands of Adventuressa on vain muutama ja Potter-maailman lisäksi niistä kiinnostavimpia oli Marvel-maailman Hulk-vuoristorata sekä sarjakuvamaailmassa sijaitseva vesivuoristorata. Pääosa tunnelmasta tuleekin kaikesta ympärillä nähtävästä, sillä olo on paikoitellen kuin elokuvasta.

Kieputtimista pitäville luvassa oli nipistyksiä mahanpohjassa! Kuvassa Hulkin nimeä kantava kieputin

Varsinaista Universal Studiosin puolta käytetään yhä edelleen myös kuvauksiin. Valtavat rakennelmat ja kulissit vievät vierailijat American Graffitin Mel’s Dineriin ja matkalla voi ihmetellä käsittämättömän aidon näköistä, New Yorkin pilvenpiirtäjistä koostuvaa, taivasta vasten piirtyvää kulissia, joka portilta katsottuna näyttää aivan oikealta.

Universal Studios –puiston vetonaulat ovat iäkkäämpiä kuin naapuripuiston, mutta yhtä vaikuttavia. Shrek 4D on laadulla tehty, mutta ei kuitenkaan vedä vertoja Terminator –esitykselle, jossa 4D:n lisäksi nähdään yhdistelmänä aitoja esiintyjiä. Jännä oli huomata, että Terminatorin taustatarina oli kuvattu vuosia sitten, sillä vaikka itse  iso-Arska näyttääkin aina yhtä iättömältä, nuorena John Connorina nähtävä Edward Furlong on elokuvassa vielä teini. Tekniikka on kuitenkin tätä päivää, mikä toisaalta korostaa ihastuttavan toimivaa ristiriitaisuutta vanhan tarinan ja huipputeknologian välillä.

Amerikassa kaikki on myytävänä. Exit through the gift shop ;-)

Twister-simulaattorissa pääsee puolestaan kokeilemaan, mitä elokuvan näyttelijät ovat päässeet elokuvan kuvauksissa kokemaan, sillä simulaattori esittelee lähestyvän pyörremyrskyn ja mitä kaikkea se voi aiheuttaa.

Molemmat Universal-puistot ovat kooltaan valtavia, eikä yksi päivä mitenkään riitä kaiken näkemiseen. Siksi pitää priorisoida ne asiat, mitkä ehdottomasti haluaa nähdä ja kokea ja suunnata niihin heti ensimmäiseksi aamulla, jolloin jonot ovat yleensä siedettävämpiä. Useisiin kohteisiin pääsi tähän aikaan vuodesta arkipäivänä yllätävänkin helposti, sillä ainoa, johon joutui todella odottamaan sisäänpääsyä oli Potter-maailman linna ja sen simulaattori. Muihin jonotusaika vaihteli muutamasta minuutista varttiin.

Elokuvafanille tällainen paikka on ehtymätön aarreaitta ja hektisyydestään huolimatta lomareissun kohokohtia. Suosittelen ehdottomasti Universalilla käyntiä, mikäli matka Floridaan on suunnitteilla!

Kommentit