Medusan perintö (2012) ★★★

bourne_feature

Luulitko että heitä oli vain yksi? Medusan perintö haluaa kertoa katsojille, että edellisten kolmen elokuvan, Jason Bourne-trilogian, sankari ei ollutkaan ainutlaatuinen. Näitä superagentteja onkin kokonainen armeija, ja tarina keskittyy Jeremy Rennerin esittämän Aaron Crossin tarinan ympärille. Elokuva onnistuu uudistamaan tarinaa, mutta kompastuu -uskomatonta kyllä – toiminnan puuttumiseen.

Jeremy Renner on pätevä toimintatähti.

Aaron Cross on pakosalla. Jason Bourne (jota esitti edellisissä osissa mainio Matt Damon) on sotkenut agenttuurin kuviot pahanpäiväisesti. Uutiskuvissa ja kansioissa vilahtavat Bournen kasvot kytkevät Crossin tapahtumat lomittain edellisiin elokuviin; muunnellut agentit on eliminoitava ennenkuin koko homma räjähtää käsiin. Cross onnistuu karkaamaan lopputiliä antavilta miehiltä viime tingassa, ja geenimanipuloitu mies lähtee etsimään pelastusta olotilaansa paeten samalla kokonaista armeijaa.

Tarinassa on liikaa kaikkea. Se yrittää selittää katsojille perinpohjin geenimuutettujen agenttien kemiaa ja muutoksia, erilaisia vimpaimia, salaliitto-teorioita ja taustoja käynnissä oleville tapahtumille. Vähempikin olisi riittänyt; Meduusa-elokuvat ovat niittäneet mainetta ennenkaikkea erinomaista toimintaa sisältävinä elokuvina, joissa pääpaino on taiturimaisilla taistelukohtauksilla ja kekseliäillä pakokeinoilla. Nyt elokuva jaarittelee, viipyilee neuvotteluhuoneissa joissa tiukkoja silmäyksiä luo mm. Edward Nortonin esittämä Byer, mies joka johtaa karanneen agenttikokelaan ajojahtia. Samalla se nivouttaa tarinaa käynnissä olevaan Jason Bournen ajojahtiin, joten tuloksena on geenimuunneltu laboratorioelokuva, jossa puhutaan paljon.

Jeremy Renner on elementissään toimintarooleissa, on ainoastaan sääli että tämä alkukantainen miehemme pakosalla ei pääse väläyttelemään lähitaistelutaitojaan juuri lainkaan. Rachel Weiszin esittämä tutkija Martha Shearing pakenee yhdessä Crossin kanssa; nainen tietää liikaa ja kun nurkkia siivotaan ei edes lääkäreitä säästellä. Harvat toimintakohtaukset toimivat täysillä, mutta kujanjuoksu ja moottoripyöräkyyti eivät pysty tyydyttämään elokuvasarjan huipputoimintaan tottunutta katsojaa.

Meduusan perintö alustaa liikaa tarinaa joka ilmeisesti tulee jatkumaan. Se puhuu liikaa, selittelee liikaa, keskittyy tekniikoihin, palavereihin ja laboratorioihin kun sen pitäisi päästää Aaron  Cross vapaaksi tekemään sitä mitä tämän tyyliset miehet tekevät parhaiten… Hitaudesta huolimatta elokuva on kelvollinen toimintapläjäys joka saa kaipaamaan ja odottamaan lisää.

[box type=”info”] The Bourne Legacy . Ohjannut: Tony Gillroy. Käsikirjoittanut: Tony Gillroy, dan Gillroy. Pääosissa: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton. Genre: Toiminta / Trilleri. Alkuperämaa: USA 2012. IMDb.[/box]

 

Kommentit