Men in Black 3 (2012) ★★★

mi3

Vuonna 1997 Tommy Lee Jonesin esittämä agentti K värväsi Men in Black -joukkoihin Will Smithin esittämän nuoren Jamesin ja näin Jamesista tuli agentti J. Tuloksena oli hauska ja omaperäinen agenttiseikkailu, jossa taisteltiin avaruusolioita vastaan ja käytettiin kiinnostavaa teknologiaa – näistä tietenkin tärkeimpänä neutraloija, jolla pysyi pyyhkimään silminnäkijöiden muistista jäljet oudoista tapahtumista.

Men in Black poiki kakkososan vuonna 2002, mutta se ei saanut läheskään yhtä innostunutta vastaanottoa varsinkaan elokuvakriitikoiden parissa.

Nyt ohjaaja Barry Sonnenfeld matkaa mustiin pukeutuvien miesten maailmaan kolmannen kerran. Uuden tarinan jipoksi on tällä kertaa otettu matka menneisyyteen, mikä tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen niin Men in Black -organisaation menneisiin aikoihin kuin myös K:n ja J:n taustoihin.

Men in Black 3 -elokuvassa pahamaineinen vanki Boris (upean häijy Jemaine Clement) karkaa tarkoin vartioidusta vankilasta. Hän on menettänyt toisen kätensä taistellessaan K:n kanssa 60-luvulla ja päättää nyt palata kostamaan menetyksensä. Vankilassa Boris on saanut kuulla aikamatkailun mahdollisuudesta ja matkaa 40 vuotta taaksepäin aikaan, jolloin hän oli vielä vapaa ja hänellä oli kaksi kättä. Tarkoituksenaan listiä K ennen kuin tämä ehtii pidättää hänet.

Nykyajassa K yllättäen katoaa, eikä kukaan muu kuin J tunnu muistavan koko miestä -muuten kuin 40 vuoden takaa. Niinpä J:n pitää hypätä menneisyyteen Borisin perässä pelastaakseen yrmeän ystävänsä ennenaikaiselta kuolemalta.

60-luvulla J törmää nuoreen K:hon (Josh Brolin, joka näyttää erehdyttävästi nuorelta Tommy Lee Jonesilta) ja yhdessä heidän pitää kääntää tulevaisuuden tapahtumat takaisin niiksi, mitä ne olivat alkuperäisellä 60-luvulla.

Men in Blackin vetonaulana ovat aina olleet teknisesti kehittyneet agenttivempaimet, jotka jättävät James Bondinkin varjoonsa. Tätä on vahvistettu veikeällä huumorilla ja agenttiparin keskinäisellä kemialla -sekä monimuotoisilla avaruusolioilla. Men in Black 3:ssa on kaikkea edellämainittua yllättävän toimivassa kombossa, sillä muutaman vuosikymmenen takaiset vempaimet nostattavat hymyn huulille verratessa niitä nykyajan vastaaviin MIB-härveleihin. Lisäksi kemia niin J:n ja vanhemman K:n kuin J:n ja nuoremman K:n välillä toimii erinomaisesti.

Matka menneisyyteen on aina kiehtova mahdollisuus käsikirjoittajille syventää elokuvan hahmojen menneisyyttä. Men in Black 3:ssa tämä toimii erittäin hyvin, sillä Brolin nuorena K:na on täydellinen. Jo pelkästään hän on syy aikaisemmat elokuvat nähneille katsoa myös kolmososa. Lisäksi tarinan lopussa myös J:n menneisyys avautuu yllättävällä tavalla, joka liikuttaa oikeasti.

Men in Black 3:n vahvuus on menneisyyden ja nykyisyyden tapahtumien linkittämisessä ja aivan loistavassa kaverikemiassa. Toimintakohtaukset puolestaan eivät oikein saa innostumaan, sillä esimerkiksi Cape Canaveralin tapahtumat sukkulan laukaisun yhteydessä eivät ole uskottavia.

Visuaalisesti Men in Black 3 näyttää komealta ja efektiosasto on taas ylittänyt itsensä kehittäessään mitä monimuotoisempia elämänmuotoja, jotka jättävät taakseen jopa Mos Eisleyn Cantinan monimuotoisuuden Star Warsista.

Lisämateriaalina nähdään useita kohtuupituisia koosteita elokuvan teosta. Näissä elokuvan näyttelijät ja muut tekijät kertovat elokuvan aikamatkailusta sekä vertailevat tapahtumia aikaisempiin elokuviin. Yksi kooste mm. kertoo MIB-tekniikan kehittymisestä 60-luvulta nykypäivään. Mukana on myös Etsi avaruusolio-peli sekä pieleen menneitä kohtauksia.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] Men in Black 3 Ohjaus: Barry Sonnenfeld Käsikirjoitus: Etan Cohen Pääosissa: Will Smith, Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Jemaine Clement, Emma Thompson Genre: toiminta / seikkailu / scifi / komedia Valmistusmaa: USA / Arabiemiraatit 2012 IMDb[/box]

Kommentit