Mestari (2012) ★★★★

mestari

Ohjaaja Paul Thomas Andersson on luonut hienoja elokuvia. Siinä missä Magnolia ihastutti monimuotoisuudellaan ja There Will Be Blood eeppisyydellään, tuntuu Mestari hyvinkin pienimuotoiselta elokuvalta. Sen pitäisi kertoa uskonnosta, karismaattisesta johtajasta ja ongelmiensa kanssa painivasta entisestä sotilaasta. Se kuitenkin kiteytyy kahden miehen väliseen riippuvuussuhteeseen ja kompleksiseen vuorovaikutukseen – Mestari on pieni elokuva vaikeista asioista, mutta se tekee sen äärettömän herkästi.

Kieroutuneen suhteen keskiössä on kaksi miestä. Erehdyttävästi skientologia-johtaja Hubbardia muistuttava Lancaster Todd (Philip Seymour Hoffman) on mies, joka puheenlahjoillaan väittää vaikka maata taivaaksi. Karisma on käsinkosketeltavaa ja aika on miehen tarjoamalle uskonnolle otollinen. Sodan henkisesti runtelema Freddie Quell (Joaquin Phoenix) on päässyt palveluksesta, mukanaan alkoholiaddiktio ja järkkyvä mieli. Quellin hahmossa on paljon epämiellyttävää. Rannalla hiekasta tehdyn naisen kuivajyystäminen, riippuvuus yskänlääkkeestä ja pillereistä sekä äkkinäiset väkivaltaiset purkaukset maalaavat kuvan miehestä joka on täysin hukassa. Pelastukseen astuu Mestari, joka saarnaa ihmisten menneisyyden epäonnistumisien lannistavasta vaikutuksesta. Freddien on helppo löytää paikkansa Mestarin luota, vaikka Freddien luonne aiheuttaakin kitkatilanteita muiden ihmisten ja virkavallan kanssa.

Uskonto jää tarinassa taka-alalle, paino on voimakkaassa kuvankäytössä joka on huikean kaunista. Sen värit maalaavat maailman, jota ei enää ole, nostalgian vire huojuu ilmassa ja kaiken päällä on viattomuuden tuntu. Vahvassa kontrastissa tälle ovatkin käydyt keskustelut ja miesten välinen ystävyys, joka nitisee ja viiltää – mutta ei murru.

Mestari on raskas elokuva. Se ei hurmaa nokkelalla dialogilla tai mukaansa tempaavilla tapahtumilla.  Sen pääosissa säteilevät miehet ovat alansa huippuja, mutta toisinaan väsymys iskee rintaan. Phoenix on pakko-oireittensa orja, pitkän elokuvan aikana hahmon katsominen ryhtyy puuduttamaan tavalla jota ei toivoisi. Hoffmanin karisma kantaa läpi elokuvan, mutta Lancaster Toddin hahmo jää ohueksi – mikä on miehen tausta, tarkoitusperä, miksi rimpuileva Freddie kiinnostaa häntä niin? Elokuva puhuu paljon, ja suorastaan fiilistelee. Se tekee katsomiskokemuksesta joko lumoavan tai väsyttävän, katsojan katsantokannasta riippuen. Mestari ei vastaa kysymyksiin joita se haluaa herättää, se ei anna tarinalle edes tyydyttävää loppua. Mikä oli tarinan tarkoitus, vai oliko sitä lainkaan? Mestari jakaa mielipiteitä, eikä aivan syyttä. Ohjaaja Anderssonia rakastavat kriitikot, mutta tällä  kertaa katsojaa voi jopa tympäistä.

The Master
Ohjaus: Paul Thomas Andersson
Käsikirjoitus: Paul Thomas Andersson
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Joaquin Phoenix, Amy Adams
Alkuperämaa: USA  2012
Genre: Draama
IMDb

Kommentit