Mies ja Alaston ase -trilogia

miesjaalastonase

The Naked Gun –elokuva eli suomalaisittain Mies ja alaston ase oli vuoden 1988 suurimpia hittejä maailmassa. Leffa oli päivitetty versio muutamaa vuotta aiemmin vain kuuden jakson mittaiseksi jääneestä tv-sarjasta Police Squad! eli Hei me pamputetaan! Sarjan ja leffan tekijät sementoivat tällä elokuvalla asemansa komedialeffojen aateliin. David ja Jerry Zucker sekä Jim Abrahams olivat jo niittäneet mainetta loistavilla Hei me lennetään! (Airplane!, 1980), Top Secret! – Huippusalaista! (1984) ja Pirullisia ihmisiä (Ruthless People, 1986). Leffasarja eteni lopulta trilogiaksi, kun vuonna 1991 nähtiin jatko-osa The Naked Gun 2½ – The Smell of Fear ja kolme vuotta myöhemmin vuoron sai The Naked Gun 33 1/3.

Ensimmäinen elokuva on tietenkin sarjan paras. Jokainen kohtaus on täyttä timanttia eikä hävetystyynyltä voi välttyä. Aika on tietenkin haukannut hieman parasta tehoa, eikä nykyinen maailmankatsomus ihan kaikkea leffan huumoria haluaisi ymmärtää eikä hyväksyä, mutta kun tämän on katsonut aika moneen kertaan jo yli 25 vuoden ajan, ei sitä jaksa oikein alkaa nirsoilemaan.

Jo Hei me lennetään! –leffassa Z-A-Z-ryhmän kanssa yhteistyötä tehnyt Leslie Nielsen (1926-2010) loistaa Frank Drebinin roolissa. Komisario Drebin tekee kaiken väärin, sohlaa minkä ehtii, mutta onnistuu kaikesta huolimatta selviämään tilanteista lähes naarmuitta. Kaiken kruunaa Drebinin lakoninen ulosanti, joka vapautuu ehkä vain hieman miehen päästessä romanttisiin väleihin Priscilla Presleyn esittämän Jane Spencerin kanssa.

Muissa rooleissa nähdään Ricardo Montalban (1920-2009) pääpahis Victor Ludwigina, George Kennedy poliisipomo Ed Hockenina sekä sittemmin lain toiselle puolelle oikeassa elämässä siirtynyt O.J. Simpson.

Jatko-osa on myös rautaa. Frankin ja Janen avioliitto rakoilee miehen jatkaessa edelleen poliisivoimissa vaimon vastustuksesta huolimatta. Kaiken lisäksi Frank on mustasukkainen Janen työnantajasta Quentin Hapsburgista (Robert Goulet, 1933-2007). Ykkösessä yritettiin salamurhata kuningatar Elisabet, nyt Hapsburg junailee vetämälleen hiili-, öljy- ja ydinvoimaporukalle sopivaa jatkoa ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon sijaan ja sen saadakseen pahikset ovat valmiit vaikka mihin.

Goulet jatkaa Montalbanin linjalla erinomaisena pääpahiksena. Parikymmentä vuotta myöhemmin Harry Potterin ilkeänä setänä ympäri maailman tunnetuksi tullut Richard Griffiths esittää leffassa tuplaroolin tri Albert Manheimerina ja rikollisena Earl Hackerina. Muu ryhmä on sama, tosin edellisessä leffassa Los Angelesin pormestari (Sopranosista tuttu Nancy Marchand) on vaihtunut poliisikomissaari Brumfordiin (Jacqueline Brookes), mutta heidän roolinsa on likimain identtinen. Myös vitsit ovat pääosin samoja, mutta jaksavat silti naurattaa uudelleen ja uudelleen.

Viimeinen osa, lisänimeltään Viimeinen solvaus, on sekin hyvä komedia. Frank Drebin palaa eläkkeeltä poliisivoimiin auttaakseen ottamaan kiinni ryhmän terroristeja, jotka suunnittelevat pommi-iskua Oscar-gaalaan. Pahiksina nähdään Fred Ward (mm. Pako Alcatrazista) ja Kathleen Freeman (mm. Blues Brothers) sekä erityisenä lisukkeena povipommi Anna Nicole Smith (1967-2007), jonka näyttelijänlahjat riittivät juuri tämän tason elokuvaan. Tätä elokuvaa ei olekaan ohjannut kukaan Z-A-Z-kolmikosta (he toimivat tietenkin tuottajina) vaan ohjaajana varsin uusi tulokas Peter Segal, jonka ansioluetteloon on tämän jälkeen kirjattu mm. Anger Management, Pähkähullu professori 2 sekä tuoreimpana Legendat kehässä. Ehkä siksi kolmonen on niin viriili leffa eikä liian elähtänyt jatko-osa.

Zucker-Abrahams-Zucker on kolmikko, jonka komediat ovat kuuluvat samaan kategoriaan kuin Poliisiopistot, Mel Brooksin legendaariset elokuvat ja Farrellyn veljeksien tuotokset. Näsäviisastelulla ja hölmöillä asiayhteyksillä briljeeraamista riittää ja sehän jaksaa naurattaa uudelleen ja uudelleen.

Olen useasti hehkuttanut Z-A-Z-ryhmän parin dvd-julkaisun erinomaisia kommenttiraitoja. Hei me lennetään ja Top Secret sisältävät todella viihdyttävät kommenttiraidat ja ovat likimain ainoat raidat, jotka olen jaksanut kuunnella alusta loppuun. Olisi ollut erittäin miellyttävää kuulla näidenkin elokuvien vastaavat raidat, jos kolmikko on niitä koskaan tehnyt. Mitään ekstraa ei leffojen lisäksi levyille ole ynnätty.

PS. muistakaa katsoa kaikkien leffojen lopputekstit ihan loppuun saakka. Tarjolla on hyviä vitsejä ja vähemmän hyviä vitsejä.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

THE NAKED GUN: From the Files of Police Squad – MIES JA ALASTON ASE  Ohjaus: David Zucker
Käsikirjoitus: Jerry Zucker, Jim Abrahams, David Zucker, Pat Proft
Pääosissa: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, George Kennedy, Ricardo Montalban
Alkuperämaa: Yhdysvallat 1988
Genre: Komedia
IMDb

THE NAKED GUN 2½: The Smell of Fear – MIES JA ALASTON ASE 2½  Ohjaus: David Zucker
Käsikirjoitus: David Zucker, Pat Proft
Pääosissa: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, George Kennedy, Robert Goulet
Alkuperämaa: Yhdysvallat 1991
Genre: Komedia
IMDb

THE NAKED GUN 33 1/3: The Final Insult – MIES JA ALASTON ASE 33 1/3: Viimeinen solvaus  Ohjaus: Peter Segal
Käsikirjoitus: David Zucker, Pat Proft. Robert LoCash
Pääosissa: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, George Kennedy, Fred Ward, Anna Nicole Smith
Alkuperämaa: Yhdysvallat 1994
Genre: Komedia
IMDb

Kommentit