Mitä ikinä haluat (2011) ★★★

Mitä ikinä haluat - Toutes nos envies

Elämä on välillä epäreilua. Tästä kertoo suorin sanakääntein myös ranskalaisen Philippe Lioretin uusin draama Mitä ikinä haluat, joka puristaa silmänurkkaan kyyneleen vaikka väkisin.

Kolmekymppinen Claire (Marie Gillain), kahden pienen lapsen äiti ja oikeuden tuomari, saa kuulla aivoistaan löytyneestä kasvaimesta, joka ei lupaa pitkää elinaikaa. Samaan aikaan hän tutustuu tyttärensä koulukaverin äitiin, kulutusluottojen takia taloudellisesti tukalaan tilanteeseen joutuneeseen Célineen (Amandine Dewasmes) ja saa tämän sattuman oikusta eteensä myös oikeussalissa.

Koska Clairella on omakohtaista kokemusta kulutusluottojen aiheuttamista hankaluuksista oman äitinsä kautta, hän ottaa Celinen tapauksen sydämenasiakseen. Ja kun hänet pidätetään tapauksesta henkilökohtaisen yhteytensä takia, Claire hankkii juttua hoitamaan tämän tyyppisiin tapauksiin erikoistuneen Stéphanen (Vincent Lindon).

Claire ja Stéphane ystävystyvät työn kautta ja kun Clairen aika alkaa käydä vähiin, heidän ystävyytensä syvenee, kun nainen haluaa saada asiansa kuntoon ennen kuolemaansa. Samalla hän järjestelee oman perheensä asioita, jotta jäljelle jääneiden olisi mahdollisimman helppo jatkaa elämäänsä eteenpäin sen jälkeen kun hänestä aika jättää.

Mitä ikinä haluat - Toutes nos envies

Emmanuel Carrèren kirjaan pohjautuva elokuva koskettaa, sillä nuoren ja perheellisen ihmisen ennenaikainen kuihtuminen on täydellisen epäreilua. Tarina tuntuu kuitenkin paikoitellen kovinkin laskelmoidulta ja kaavamaiselta, mikä vie vaikuttavuudelta pohjaa.

Vakavan sairauden lisäksi elokuvassa tartutaan ajankohtaiseen aiheeseen kulutusluotoista, joiden takia köyhät ihmiset ovat joutuneet yhä pahempaan taloudelliseen ahdinkoon. Aihe on mielenkiintoinen eikä kovin paljoa elokuvissa vielä käsitelty. Aiheen painoarvo on elokuvan tarinassa sairauden käsittelyn tasolla ja tämä saa kokonaisuuden tuntumaan paikoin epätasaiselta.

Kuvausteknisesti Lioret tuntuu rakastavan pääosanesittäjäänsä hieman liikaakin, sillä kamera hyväilee kaunista Gillainia vähän liikaakin, välillä jopa ärsyttävyyteen asti. Lisäksi taustalla toimivat Dewasmes ja Clairen aviomiestä esittävä Yannick Renier jäävät lähes statisteiksi, eikä heidän hahmojaan päästetä kasvamaan, kun liikuttavan show’n varastaa Gillainin ohella ohjaajan luottonäyttelijä Lindon.

Toutes nos envies
Ohjaus: Philippe Lioret
Käsikirjoitus: Emmanuel Courcol, Philippe Lioret, perustuu Emmanuel Carrèren romaaniin
Pääosissa: Marie Gillain, Vincent Lindon, Amandine Dewasmes, Yannick Renier
Alkuperämaa: Ranska 2011
Genre: Draama
IMDb

Kommentit