Mitä katsoa esiteinin kanssa – elokuvavinkkejä vanhemmille

bttf

Törmään itsellenikin ajankohtaiseen kysymykseen tuon tuosta: millaisia elokuvia voi katsoa sellaisen lapsen kanssa, joka ei enää ole ihan pieni, mutta ei vielä teini-ikäinenkään? Sellaisen, joka solahtaa ikärajojen 7 ja 12 välimaastoon.

Ikärajat antavat osviittaa elokuvan sisältämästä väkivallan, ahdistuksen, päihteidenkäytön ja seksin määrästä, mutta ne eivät kerro kuitenkaan koko totuutta. Jokainen meistä ja lapsistamme on yksilö: yhdelle ahdistusta voi aiheuttaa elokuvan väkivalta, toiselle yliluonnolliset elementit. Elokuvien, tv-sarjojen ja pelien ikärajoista lisätietoa löytyy Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö MEKU:n ylläpitämästä ikärajatietokannasta.

Joku aikuinen kehuskelee somessa katsoneensa Evil Deadin 7-vuotiaana ja joku kertoo antaneensa lapsensa katsoa kaikki Harry Potterit jo päiväkoti-ikäisenä. Itse muistan lapsuudestani edelleen, kuinka E.T. oli ihan hemmetin pelottava ja kaikkea muuta kuin söpö. Näin myös pitkään painajaisia sen jälkeen, kun 12-vuotiaana olin katsonut kaveriporukassa ensimmäisen Painajainen Elm Streetillä -elokuvan. En sen jälkeen suostunut katsomaan kauhuelokuvia ennen kuin vasta hyvinkin aikuisena.

Koska kaikki suhtaudumme pelkoon, pelottaviin ja ahdistaviin asioihin eri tavoin, oman lapsuuden kokemukset voivat olla täysin erilaisia kuin oman lapsen kokemukset – kovanahkaisten vanhempien pitäisikin siis muistaa kuunnella lastaan, jottei tule näytettyä heille elokuvia, jotka omasta mielestä ovat “ihan lällyjä” mutta jotka eivät kuitenkaan ole mitään lastenelokuvia. Jokainen aikuinen kuitenkin tuntee oman lapsensa parhaiten ja tietää, millaisesta elokuvasta tämä tykkää ja mikä saattaisi olla liian rankkaa katsottavaa. Joskushan jopa K-7 -ikärajalla merkitty elokuva saattaa olla liian pelottava -ikärajaa vanhemmallekin katsojalle.

K-12 -ikärajalla merkittyjä elokuvia pääsee elokuvateattereissa ikärajajouston vuoksi aikuisen seurassa katsomaan jo 9-vuotiaana. Kaikki tällaiset elokuvat eivät kuitenkaan sovellu ikärajaa nuoremmille katsojille.

Koska meiltä asiaa silloin tällöin kysellään, keräsimme oman kokemuksemme perusteella muutamia vinkkejä esiteini-ikäisten vanhemmille elokuvien valintaan.

Opettele tuntemaan lapsesi henkiset rajat
Pelkääkö lapsesi kummituksia? Ahdistuuko hän helposti väkivallasta tai sen uhkasta? Osaako hän erottaa toisistaan sadun ja toden? Lapset reagoivat asioihin hyvin eri tavoin ja esimerkiksi vauhdikkaaseen toimintaelokuvaan tottunut lapsi saattaa pelätä suunnattomasti kummitustarinan mukana. Kun tuntee lapsensa herkät kohdat, voi näitä vältellä niin pitkään kuin se tuntuu hyvältä. Ja jos herkkyyttä aiheuttava asia tulee elokuvassa vastaan, siihen voi tarttua ja keskustella lapsen kanssa.

Tutustu ensin itse elokuvaan
Lapsille suunnattuja animaatioita on yli 7-vuotiaan suhteellisen turvallista antaa katsoa yksinkin. K-12 -ikärajalla merkittyjen elokuvien suhteen vanhempien tulisi pysyä tilanteen tasalla ja tutustua kyseiseen elokuvaan ensin itse ennen kuin antaa 9-12 -vuotiaan katsoa sen. Esimerkiksi monet nuorille suunnatut seikkailuelokuvat -kuten vaikkapa Nälkäpeli– ja Labyrintti-sarjat- eivät ole lastenelokuvia. Niiden tarina vaatii syvempää ymmärrystä esimerkiksi yhteiskunnan toiminnasta ja niiden toiminta on vakavaa ja dramaattista, mikä saattaa helposti aiheuttaa ahdistusta ikärajaa nuoremmissa katsojissa. Ota selvää, onko seikkailuelokuva esimerkiksi huumorilla höystetty, kuten vaikkapa kasariklassikko Paluu tulevaisuuteen. IMDb on aina hyvä paikka aloittaa tutustuminen. Myös kotimainen, Koulukinoyhdistyksen ylläpitämä Media-avain antaa erinomaisia vinkkejä.

Katso elokuva ensimmäisen kerran lapsen kanssa yhdessä
Katso jännittäväksi luokiteltu tai ikärajajouston piirissä oleva elokuva yhdessä lapsen kanssa ensimmäistä kertaa. Näin näet, miten lapsesi reagoi mahdollisiin jännittäviin kohtauksiin, olet hänen tukenaan tarvittaessa ja osaat vastata hänelle nouseviin kysymyksiin helpommin. Lapselle kaikki on uutta ja siksi helposti jännittävää. Muista, että aikuisenakin erityisen jännittävät elokuvat on kivempi katsoa seurassa.

Keskustele elokuvasta yhdessä lapsen kanssa
Lapselle elokuvista nousee helposti kysymyksiä, joihin hän kaipaa vastauksia. Miksi joku teki niin kuin teki, miksi joku hahmo oli paha? Väkivallasta, kuolemasta, moraalista, hyvän ja pahan määritelmästä nousee helposti kysymyksiä, joihin lapsella itsellään ei ole vielä valmiuksia etsiä vastauksia. Pelottavastakin tilanteesta saa turvallisemman, kun sen keskustelee auki vanhemman kanssa.

empirestrikesback

Tässä muutamia vinkkejä esiteini-ikäisille soveltuvista ei-animoiduista elokuvista, joissa on huumoria ja seikkailua, mutta ei mässäilevää väkivaltaa, liiallista seksiä tai kovin pelottavia kohtauksia.

Paluu tulevaisuuteen -trilogia
Yksi ehkäpä täydellisimpiä nuorille katsojille suunnattuja seikkailuelokuvia. Vauhdikasta seikkailua, runsaasti hupaisia ja nolojakin tilanteita, mutta lämminhenkinen ”paha saa aina palkkansa” -sanoma.

Tähtien sota -elokuvat
Huom, mikäli lapsi ei ole vielä muuta kautta spoilaantunut Imperiumin vastaiskun tapahtumista, on suositeltavaa katsoa elokuvat niiden alkuperäisessä julkaisujärjestyksessä 4-5-6-1-2-3-x-! Vanha trilogia (Episodit 4-6) on avaruusseikkailua parhaimmillaan, joskin käsienkatkomiskohtaukset saattavat nuoremmissa katsojissa herättää hämmennystä. Sithin kosto (eli Episodi 3) on kuvastoltaan sarjan raain elokuva, joten sen suhteen kannattaa käyttää harkintaa.

Harry Potter 1-2
Harry Potter -sarjan elokuvat ovat alusta lähtien melkoisen jännittäviä. Vaikka niissä seikkailevat lapset, on mukana koko ajan kuolemaa ja kammottavia hirviöitä. Suositeltavaa on lukea kirjat ensin lapsen kanssa ja katsoa elokuva sen jälkeen. Kolmannesta elokuvasta lähtien tapahtumat muuttuvat erityisen pelottaviksi, mutta Viisasten kivi ja Salaisuuksien kammio ovat vielä suhteellisen selkeästi lastenelokuvia.

Pirates of the Caribbean -sarja
Menee jännittävyydessä samaan sarjaan Harry Pottereiden kanssa, mutta seikkailijoina ei ole lainkaan lapsihahmoja. Sisältää miekkailua, kuoleman uhkaa, hirviöitä, luurankoja ja muita pelottavuuksia, mutta nämä on yhdistetty vauhdikkaaseen ja huumoripitoiseen seikkailuun. Silti suositeltavaa katsoa vanhemman kanssa yhdessä. Vanhemman on myös valmistauduttava keskustelemaan esimerkiksi kuolemantuomiosta.

Silta salaiseen maahan (Bridge to Terabithia) (2007)
Koskettava ja hellyttävä tarina kahden lapsen, tytön ja pojan, ystävyydestä ja seikkailusta mielikuvitusmaailmassaan. Elokuvassa käsitellään mm. läheisen kuolemaa lapsen näkökulmasta.

School of Rock (2003)
Sympaattinen musiikkielokuva, missä uusi opettaja pistää luokkansa kanssa pystyyn bändin osallistuakseen bändikisaan. Yhteistyön merkitystä ja omaan osaamiseensa uskomista korostava komedia.

Prinsessan ryöstö (Princess Bride) (1987)
Fantasiaelokuvien kasariklassikko, jossa nuori mies pelastaa ryöstettyä prinsessaa. Sisältää lennokasta dialogia, vauhdikasta ja huumoripitoista toimintaa sekä erittäin hyvän sydämen. Tässä elokuvassa kenellekään hyvälle ihmiselle ei tapahdu hirveän pahaa vaikka kovasti seikkaillaankin ja läheltä piti -tilanteita on useita.

13 going on 30 (2004)
Jennifer Garnerin tähdittämä komedia siitä, kun 13-vuotias herääkin seuraavana aamuna 30-vuotiaana. Tutkii hauskasti aikuisuuden ja lapsuuden eri puolia.

hungergames

Näiden kanssa puolestaan kannattaa puolestaan käyttää harkintaa:

Nälkäpeli-, Labyrintti- ja Outolintu -sarjat
Tarinoiltaan erittäin synkkiä, dystooppiseen maailmankuvaan sijoittuvia nuortensarjoja, joita ei voi suositella ikärajajouston rajoissakaan alle 12-vuotiaille. Tarinoista puuttuu keventävä huumori, niissä on runsaasti sotaa, raakaa väkivaltaa ja kuoleman uhkaa. Ovat selkeästi isommille teineille suunnattuja ja vaativat syvempää ymmärrystä yhteiskunnan toiminnasta.

Twilight-sarja
Teemoiltaan selkeästi seksuaalisuuteen jo heränneille teini-ikäisille suunnattu nuortensarja, josta ikärajaa nuoremmat katsojat eivät saa paljoakaan irti. Vaikka elokuvien vampyyrit tai ihmissudet eivät sinänsä ole kovin pelottavia, elokuvissa käsitellään aikuisempia aiheita, joista lopussa keskeisimpänä teiniraskaus.

Taru sormusten herrasta- ja Hobitti -sarjat
Huom! Osa Taru sormusten herrasta -sarjan elokuvaversioista on K-16. Hobitti-sarja on K-12. Jotkut saattavat kuvitella, että Taru sormusten herrasta -tarina on lapsille suunnattu satu. Sitähän se ei ole. Kyseessä on suoralinjainen sotaelokuva, joka on toteutettu fantasiaelementtien kautta. Sankarit käyvät karmaisevalta näyttävää örkkiarmeijaa vastaan, taistelevat hengestään ja joutuvat pelkäämään aaveita ja jättiläishämähäkkejä.

Marvel-elokuvat (mm. Avengers, Thor, Captain America, Iron Man, X-Men)
Marvel-sarjakuvatehtaan elokuvat sisältävät runsaasti vauhdikasta toimintaa ja välillä silmittömältä tuntuvaa väkivaltaa. Väkivalta on yleensä kuitenkin supersankareiden välistä, sarjakuvamaista mätkimistä, joka ei näytä oikealta. Välillä mukana on kuitenkin teemoja, joita ikärajaa pienempien on vaikea hahmottaa. Osa elokuvista soveltuu kuitenkin kovahermoisille toiminnan ystäville ikärajajouston puitteissa.

Harry Potter 3-7
Kuten ylempänä jo mainitaan, Azkabanin vangista (Harry Potter 3) lähtien Potterit muuttuvat erittäin synkiksi. Mukana on paljon raakaa väkivaltaa ja kuolemaa sekä pelottavia elementtejä, enkä siksi suosittelisi niitä alle 12-vuotiaille katsojille. Mutta: ensin kirjat, sitten leffat!

Jurassic Park -sarja
Elokuvissa dinosaurukset jahtaavat ja syövät ihmisiä, mikä ei ihan jokaiselle alle 12-vuotiaalle ole vielä sopivaa katsottavaa. Elokuvissa seikkailevat kuitenkin mukana lapset ja ne on tehty lapsen näkökulmasta jännittäviksi seikkailuiksi. Rakastettuja dinoseikkailuita voi kuitenkin ikärajajouston puitteissa suositella -pienellä varauksella. Ei herkille.

Indiana Jonesit
Ensimmäiset Indiana Jones -seikkailut ovat mahtavia, mutta niiden kuvasto ei sovellu kovin nuorille katsojille. Moni aikuinenkin varmasti muistaa Kadonneen aarteen metsästäjistä erittäin graafisen kohtauksen, missä ihmisen naama sulaa tulen kuumuudessa.

Erinomainen paikka saada vinkkejä uutuuselokuvien sisällöstä pelkkien ikärajojen ulkopuolelta on Koulukinoyhdistyksen ylläpitämä Media-avain.

Voit jättää omia vinkkejäsi muiden lukijoiden avuksi kommenttilaatikkoon!

Kommentit