Muusikot valkokankaalla: Poptähdet

madonna

Lauri O. kirjoittaa 2-osaisessa jutussaan muusikoista valkokankaalla. Ensimmäisen osan voi lukea täältä. 

Kuten tuli jo todettua, oli 1980-luku murroksen aikaa musiikkiteollisuudessa. Edellisillä vuosikymmenillä ei pop-tähdillä ollut juuri tilaa levylistoilla, mutta musiikkivideoiden myötä pop-tähdet tulivat jäädäkseen. Ja kuten jo 1950-luvulla huomattiin, kun joku artisti menee nuorisolle kaupaksi, niin tällä on helppo rahastaa myös lippuluukuilla.

1980-luvun isoimmat pop-tähdet Madonna, Michael Jackson ja Prince nähtiin kaikki omissa elokuvissaan. Laatu tosin oli mitä oli. Jacksonin ja Princen egomaniaprojektit Moonwalker ja Purple Rain ovat jääneet elämään lähinnä kuriositeetteina. Princen myöhemmät projektit Under The Cherry Moon ja Graffiti Bridge ovat kamaluudessaan vielä unohdettavampia. Madonna sen sijaan on laadullisesti ailahdellut kameran edessä. Hän on esiintynyt hiteissä kuten Missä olet, Susan? ja Evita, mutta myös järkyttävissä flopeissa joista esimerkkeinä mm. Body of Evidence ja Swept Away, jonka Madonnan silloinen aviomies Guy Ritchie ohjasi. Madonna on myös kokeillut kannuksiaan ohjaajana kahden elokuvan verran, joista viimeisin W.E. sai maailman ensi-iltansa viime vuoden lopulla.

1990-luvulla koettiin hip hopin breikkaus, eikä se jäänyt näkymättä elokuvateattereissa. Räppäri toisensa perään kävi näyttämässä valkokankaalla naamaansa ja listaamista kannattaisikin suorittaa niistä räppäreistä, jotka eivät näytelleet. Moni onnistuikin, kuten Ice T, Ice Cube ja LL Cool J, joista jokainen näyttelee yhä edelleen. Menestynein on kumminkin herra nimeltä Fresh Prince, eli Will Smith. Smith jatkoi räppäämistään pitkälle 2000-luvun alkuun, mutta nykyisin mies on keskittynyt pelkästään näyttelijän uraansa. Allekirjoittanut tosin toivoo, että mies tekisi tulevan Men In Black III:sen tunnusmusiikin jälleen kerran. Ovathan aiemmat aivan tajuttoman kovia biisejä!

Will Smith on siirtynyt onnistuneesti arvostetuksi näyttelijäksi.
Harva tuntuu nykyisin myöskään muistavan, että Mark Wahlbergaloitti matkansa tähtiin riimittelijänä. Ura räppärinä oli tosin paljon epäonnisempi, koska Marky Mark ei yhtä hittiä enempää kalastanut. Myös miehen veli Donnie Wahlberg otti ensiaskeleensa muusikkona. Velipoika tosin oli osa menestynyttä poikabändi New Kids On The Blockia. Vaikka Donniekin on saanut urallaan hyviä rooleja, niin hän on jäänyt elokuvatähteydessä auttamattomasti veljensä varjoon.1990-luvun pop-tähdistä harva onnistui elokuvaurallaan. Ainoa josta voidaan puhua menestyjänä on Jennifer Lopez, joka aloitti näyttelijänuransa mainiosti mm. Oliver Stonen U-Turn To Hellissä ja Steven Soderberghin Out Of Sightissa. Sittemmin nainen on tehtaillut toinen toistaan geneerisempiä romanttisia komedioita, jotka ovat tosin yleisöön uponneet oikein mainiosti.2000-luku on taas ollut murroksen aikaa. Rajusti laskeneet levyjen myyntiluvut ovat saaneet muusikot etsimään uusia keinoja lisätienesteille ja viime vuosina yhä useampi onkin kokeillut siipiään näyttelijänä. Vuosituhannen alussa tilanne ei ollut näin synkkä, mutta nähtiinpä kokeiluja silloinkin. Mariah Careyn Glitter ja Britney Spearsin Crossroadsia ei voida missään nimessä sanoa onnistuneiksi irtiotoiksi, ja näiden epäonnistuminen saikin monet popparit miettimään kahteen kertaan kannattaako yrittää.Räppärit sen sijaan ovat vallanneet valkokankaita vanhaan malliin. Lähes jokainen vähänkään menestyneempi räppäri on tehnyt jonkun roolin jossain vaiheessa uraansa, mutta todelliset menestyjät ovat vähissä. Osumatarkkuudeltaan paras on ollut Eminem, jonka ainoa elokuva 8 Mile oli oikein onnistunut lähes kaikessa. Eminemin roolikin oli todella hyvä. Toinen onnistuja on Mos Def, joka on esiintynyt edukseen niin The Italian Jobissa, The Woodsmanissa kuin Be Kind Rewindissakin. TV:n puolella mies on tehnyt naamaansa tutuksi Dexterin viimeisimmällä kaudella.

Justin Timberlake on vakuuttava The Social Networkissa.

Viimeiset vuodet ovat olleet pop-tähtien uutta nousua valkokankaille. Etulinjassa on ollut Justin Timberlake, joka on The Social Networkin jälkeen tehnyt vakuuttavaa nousua filmitähdeksi. Vanavedessä ovat seuranneet Beyonce, Jennifer Hudson, Alicia Keys ja Rihanna, ja kun näistä kukaan ei ole vielä onnistunut tekemään megafloppia, niin poppareiden juoksu valkokankaille tuskin loppuu kovin äkkiä. Tosin kun laatu on ollut vähintäänkin kohtuullista, niin tarvitseeko loppuakaan. Ei filmitähtiä koskaan liiaksi ole.

[box type=”bio”] Kaksiosaisessa juttusarjassa leffa- ja musiikkibloggari Lauri O. tarkastelee muusikoita, jotka ovat piipahtaneet myös valkokankailla. Laurin kirjoituksia voi seurata blogeissa Cigarette Burns ja musiikkiin keskittyvässä No You Girls Never Know -blogissa.[/box]

Kommentit