My Life With Liberace (2013) ★★★★

lifewith

Vulgaari, kimallukseen kietoutuva ja draamakuningattaren elkeet omaava Liberace oli pianisti, joka hurmasi ihmisiä suurieleisilla showesityksillään ja täysin ylilyövillä asuillaan. Michael Douglas sujahtaa rooliin uskomattoman hienosti, tuoden eloon itsekeskeisen miehen, joka elää omaa unelmaelämäänsä julkisuuden ympäröimänä. Liberacen elämä oli mysteerejä täynnä, ja elokuva raottaa salaisuuksia Matt Damonin tulkitseman rakastajan kautta. Kuolemaansa saakka Liberace kielsi olevansa homoseksuaali; asia joka näin jälkikäteen katsottuna tuntuu käsittämättömältä ottaen huomioon miehen suureellisen tyylin.

Liberacea tarkastellaan tämän rakastajan tarinan välityksellä. Scott Thorson, jonka kirjaan tarina perustuu, tutustui showmieheen ystävänsä kautta ja askel askeleelta pariskunta rakastui. Hieman pystymetsästä tulevan oloinen Damon Thorsonina on vaaleassa 70-luvun kampauksessaan aito asia. Vilpittömästi tähtikarismaa tihkuvaan mieheen ihastunut tallukka, jonka elämä muuttuu kertaheitolla tämän muutettua Liberacen luokse asumaan. Thorsonin ja tähden suhde on kimurantti ja täynnä jännitettä. Mutta mukana on myös aitoa rakkautta, epävarmuutta ja intohimoa. Kohtaus jossa Damon kiipeää mikroshortseissaan Douglasin päälle suutelemaan tätä luo katsojalle oudon tunteen. On hankala muistaa että kyseessä on kaksi Hollywoodin tähtinäyttelijää – miehet istuvat rooleihinsa niin hienosti. Douglas hieman lässyttävällä puhetyylillä varustettuna räjäyttää potin paljastamalla pienen pömppömahansa – samalla kun Liberace paljastaa kaljunsa peruukkien alta. Kimaltelevan kuvaston ja säihkeen alla on väsynyt ja turhamainen mies, joka viimeiseen asti haluaa tehdä asiat oman päänsä mukaan.

mylifewith

Omien sanojensa mukaan ohjaaja Steven Soderberghin viimeiseksi elokuvaksi jäävä My Life With Liberace on täysiosuma. Yhdysvalloissa HBO-kanavalle tv-elokuvaksi tehty mestarillinen kuvaus Liberacesta tulee onneksi Euroopassa teatterikierrokselle. Ja syystä. Yhtä paljon kuin showmaailmasta, elokuva kertoo rakkaudesta ja sen turmiollisesta vaikutuksesta ihmisiin. Keski-ikäisiä naisia hurmaava Liberace oli outo lintu, ja elokuva onnistuu hienojen näyttelijäsuoritusten kautta kertomaan kaiken tarpeellisen. Omaa hoviaan pitävä Liberace on supertähden perikuva vikojaan myöten, Damonin palvova ja nöyrä nuorempi mies epävarmuuksineen tuodaan hienosti esille mustasukkaisuuden kautta. Parin rakkaustarina on täynnä seksiä, huumeita ja epätoivoa – kaikki tämä kiedottuna kalliisiin turkiksiin ja jalokiviin.

Hienot näyttelijäsuoritukset eivät rajoitu Douglasiin ja Damoniin. Parhaat naurut kirvoittaa naama äärimmilleen venytettynä Rob Lowe, joka tuo kaivattua koomista kevennystä plastiikkakirurgina. Kaikessa huvittavuudessaan kirurgi esittää myös kaikkea sitä, mikä tässä maailmassa on vikana.

My Life With Liberace on yhtä aikaa kaunis kuin kakku, ja surullinen. Sen johtotähti Douglas loistaa Liberacena tavalla jota ei näkemättä usko; Damon luo hienosti vastapainoa egomaaniselle miehelle tavallisuudellaan. Liberace lähti tästä maailmasta kuten halusi, uskoen salaisuutensa olevan turvassa haudassakin. Ehkä kuitenkin jo pianon päällä alati oleva suureellinen kristallikynttelikkö kertoo miehestä kaiken tarpeellisen.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Behind the Candelabra 

  • Ohjaus: Steven Soderbergh
  • Käsikirjoitus: Richard Lagravenese. Perustuu Scott Thorsonin romaaniin.
  • Pääosissa: Michael Douglas, Matt Damon, Scott Bakula
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Draama / Romantiikka
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit