Naiset elokuvissa, osa 1: Get away from her you BITCH

jolie2

Toiminta. Mikään ei liene miehisempää kuin toimintaelokuvat. Isot äijät pullistelemassa kranaatinheittimet käsissä tai potkimassa lähimmät 50 vihollista tuusannuuskaksi.
Mutta kyllä naisetkin osaavat, ihan aidosti, ja mielestäni tekevät sen tyylikkäämmin, tehokkaammin ja paremmin kuin miehet ;O) Tässä muutama suosikkini..

Angelina Jolie
Angelinan ansioita toimintatähtenä tuskin kukaan voi kieltää. Minulle hän on aina Lara Croft joka brittiaksentilla miehiä sivaltaen potkii ja ampuu pahikset maanrakoon. Elokuvat Mr&Mrs. Smith, Wanted, Salt ja Gone in 60 Seconds -leffat nostavat Jolien kenties meidän aikamme kirkkaimmaksi toimintasankarittareksi tällä hetkellä. Harva nainen on niin luotu potkimaan takamusta ja näyttämään kauniilta samanaikaisesti. Puhumattakaan neiti Jolien addiktiosta tatuointeihin, fakta jota minä en voi koskaan unohtaa ;O) Jolie muuten ei ole mikään efekti-tähti; hän tekee 90% stunteista itse, hyppii, ajaa, ampuu, taistelee ja antaa kuvauksissa itsestään enemmän kuin moni mies.

Milla Jovovich
Hauraan kauniin kasvojen ja tikkulaihan vartalon alla onkin taistelukone. Päälle päin Milla Jovovich näyttää epätodennäköiseltä toimintasankarilta mutta ketteryytensä ja treenaamisen ansiosta Jovovich onkin yllättäen yksi legendaarisimmasta naisnäyttelijöistä toimintaelokuvien historiassa. Alice Resident Evil-elokuvissa ei olisi mitään ilman Jovovichin mukana oloa, tästä ykkösosan herkästä Alicesta on tullut tehokas taistelukone joka janoaa oikeutta. Naisen rooli LeeLoona Fifth Elementissä lienee kaikkien rakastama, oranssitukkainen ylempi olento Multipasseineen vetoaa niin miehiin kuin naisiin. Jovovichin vyön alla on lukuisia toimintaleffoja; Ultraviolet, .45, The Messenger, A Perfect Getaway ja Resident Evil 1-4.Sigourney Weaver
Vaikka Weaver on enemmänkin tunnettu draamaelokuvistaan, on kuitenkin muistettava että suurimmalle osalle yleisöä Weaver on ja tulee aina olemaan Ellen Ripley, nainen joka pisti Alienit pinoon ja järjestykseen. Ripleyn legendaarinen hahmo jää pysyvästi elokuvien historiaan yhtenä muistettavimmista toimintahahmoista, niin miehistä kuin naisistakin.Mutta kyllä muutkin osaavat; Quentin Tarantino rakastaa vahvoja naishahmoja.  Deathproofintyttönelikko pistää Stuntman Mikelle luun kurkkuun hienolla mutta verisellä tavalla, Uma ThurmanMorsiamena silpoo ja nauttii kostonsa kylmänä Kill Bill-leffoissa ja Pam Grier Jackie Brownina pistää pojat järjestykseen.
Jessica Biel on myös osoittanut että tämä urheilua rakastava nainen sopisi hyvin myös toimintatähdeksi; Blade Trinityssä jo pelkästään Bielin kroppa huutaa lihaksikasta toimintasankarin viittaa..

Ei myöskään voi unohtaa Kate Beckinsalen suoritusta Underworld-leffassa joka on yksi suosikeistani, niin epätodennäköinen toimintatähti kuin Beckinsale onkin, niin tässä leffassa hän hoitaa hommansa kunnialla. La Femme Nikita-elokuvan Anne Parillaud tekee loistavaa työtä, samoin Demi MooreG.I.Janessa. Ikimuistoisimpia hahmoja kuitenkin lienee The Matrixin Trinity jota Carrie-Ann Mossesitti vakuuttavasti, peitoten jopa miespuoliset kanssanäyttelijänsä.

Itämaiset taisteluelokuvat ovat aihe erikseen, niissä naiset ovat täysin yhtä päteviä ja samalla viivalla miestähtien kanssa mutta oma tietämykseni näistä leffoista ei ole tarpeeksi syvää. Mainittakoon kuitenkin erityisesti Maggie Q jonka työtä olen ihaillut monessakin elokuvassa.

Osataan sitä televisiossakin; Summer Glau lienee yksi scifi-nörttien suosikeista sillä roolit Terminator:The Sarah Connor Chronicles ja Firefly-sarjoissa sekä elokuva Serenity ovat nostaneet tämän hennon tyttösen toimintatähtien vakuuttavimpaan kaartiin. Eliza Dushku on erinomaisen pätevä taistelija Buffy Vampyyrintappaja ja Dollhouse-sarjojen perusteella, sekä tuttu lukuisista kauhuleffoista.Jennifer Garner Alias-sarjan Sydney Bristow:na on kuitenkin oma suosikkini, pitkäraajainen muuntautumiskykyinen agentti oli hienoa katseltavaa ja pystyi pitämään pahikset kurissa.

Vaikka toimintaelokuvat mielletään hyvin miehiseksi maailmaksi niin kyllä naisetkin siis osaavat, kun annetaan mahdollisuus. Naiset ovat nousseet pitkän matkan perinteisistä koti-äiti -rooleista kaikkiin genreihin mukaan, vaikkakin silti suurin osa naisrooleista on hömppäkomedioiden ”sankarittaria” tai taustalla häälyviä vaimoja. Mutta siitä lisää tämän sarjan seuraavassa postauksessa ;O)

Kommentit